rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Visszaküldte a parlamentnek Iohannis a Trianon-törvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Megfontolásra visszaküldte Klaus Iohannis államfő a parlamentnek azt a törvényt, amely román nemzeti ünnepppé nyilvánítaná a trianoni diktátum aláírásának évfordulóját, június 4-ét.


Az államfő indoklásában rámutat: a jogszabály elfogadása számos bírálatot váltott ki a szakértők és a civil szervezetek részéről. A civil szféra reakciói, illetve azok intenzitása rávilágított, hogy a törvény a parlament által elfogadott formájában nem valós és átfogó nyilvános egyeztetés nyomán jött létre. Ezért Iohannis szerint szükséges visszaküldeni a parlamentnek, hogy kezdeményezzenek széles körű egyeztetést róla szakértők, történészek, kutatók, professzorok, akadémikusok, oktatási intézmények, közintézmények és a civil szféra bevonásával.

Egy európai uniós tagállamban, amely erősen kötődik az európai értékekhez és alapelvekhez, a párbeszédre való nyitottság, a társadalom megosztásának kockázatát hordozó témák felnőtt módon történő megközelítése, a tolerancia és az emberi méltóság elvének népszerűsítése olyan tartóoszlopok, amelyekre Romániának folyamatosan támaszkodnia kell. Az állami intézmények fontos szerepet játszanak ebben”  –szögezte le Iohannis. Az elnök rámutat: a román nép legfőbb képviseleti szerveként a parlament alkotmányos felelőssége bevonni a szakértőket a törvényalkotási folyamatba, illetve az, hogy átláthatóan és felelősen hozzon törvényeket történelmi eseményekkel kapcsolatosan, „a román nép demokratikus értékeivel és törekvéseivel összhangban”.

Mint ismeretes, a parlament május 13-án fogadta el a Titus Corlățean szociáldemokrata szenátor, volt külügyminiszter és Şerban Nicolae szintén szociáldemokrata szenátor által a 2020-at a nemzeti összetartozás évévé nyilvánító magyar országgyűlési határozatért való visszavágásként kidolgozott törvényt, amellyel kapcsolatosan Iohannis alkotmányossági normakontrollt kért. Az alkotmánybíróság azonban július 15-én szavazattöbbséggel alkotmányosnak nyilvánította.

Az államfőnek jogában állt kihirdetés helyett visszaküldeni a parlamentnek, de ha az módosítás nélkül ismét elfogadja, már köteles aláírni.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek