Máramarosszigeti siker – egy magyar lány története Dániában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A máramarosszigeti születésű, 32 éves Visan Melinda az egyik jó példája annak, hogy a magyar iskolában szerzett ismeretekkel és tapasztalatokkal is lehet valaki igazán sikeres.


Melinda a 9-es számú általános iskola magyar tagozatán kezdte el az iskolát. Ezt követően a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szociológia szakán államvizsgázott 2007-ben magyarul. Több mesteri szak után jelenleg egy dániai nemzetközi iskolában (The International – Academy and Boarding School of Denmark) tanít. Melinda eddig négy kontinens tíz országában élt már, ahol rengeteg élménnyel gazdagodott. Ezek megalapozták a képességeit, kreativitását, kommunikációs készségét és csapatban való együttműködését. Melinda a magyar és román nyelven kívül folyékonyan beszél angolul, németül és dánul.

Hogy kerültél Dániába?

Az egyetem után elvégeztem egy online, angol nyelvű mesterit Kolozsváron, interaktív média néven, majd 2012-ben elkezdtem egy nemzetközi mesteri programot Dániában, ami Ausztráliában folytatódott, aztán Németországban, s utána visszakerültem ismét Dániába. Egy év munkakereséssel töltött időszak után kezdtem el tavaly ősztől tanítani egy dán alternatív iskolában, ami nagyjából 9-10-es líceumi osztályoknak felel meg, 14 és 17 év közötti diákokat tanítok. Ott nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a személyiség fejlődésre és az aktív felelősségteljes polgári nevelésre is. Ennyiben pedig merőben eltér egy romániai líceumtól. Bentlakásos iskoláról van szó, az egész közösség ettől válik eggyé, hogy ugyanott laknak, tanulnak, és töltik el a szabadidejüket a diákok, és erre nagy hangsúlyt fektet az iskola. Közös élmények, közös értékek kötnek össze bennünket diákokat, tanárokat. Ezáltal tanárként a kapcsolat a diákkal is sokkal személyesebb. Bizonyos szempontból kihívás is az, hogy mi az a szint, ami még belefér, illetve hol húzod meg a határt magánélet és szakma között, mert ez elég vékony. Ebben az iskolában ez a dán oktatási hagyomány ötvöződik egy nemzetközi diploma rendszerrel, amit ugye Cambridge-ként ismer az emberek többsége. A Cambridge szó hallatán sokmindenkinek az angol nyelvvizsga jut eszébe, viszont nálunk ennél szélesebb a paletta. Az angol mellett más tantárgyak is vannak, amiket ugyanúgy a Cambridge rendszerben oktatunk és kérünk számon. Sok diákunk ezért is választja az iskolát, hiszen sikeres vizsgák esetén egy nemzetközileg elismert diplomával távozhatnak, ami jelentősen megnöveli a lehetőségeiket továbbtanulás szempontjából.

Mit tanítasz, és hogy sikerült integrálódnod?

Amikor jelentkeztem erre az állásajánlatra, akkor úgy éreztem, hogy ezt igazán nekem találták ki, ebben hiszek. Három tantárgyat tanítok: globális perspektívák, ami egyfajta társadalomtudomány, ahol főként globális problémákra, nemzetközi folyamatokra összpontosítunk, a végcél pedig a diákok kritikus gondolkodásának a fejlesztése. Emellett média és kommunikációt tanítok, valamint szociálpszihológiát, ami látszólag nem fér annyira össze, viszont Dániában nem ritka, hogy egy tanár focit és mateket tanít, tehát ez természetes, ott a tanárképzés másképp működik. Azért éreztem magaménak, mert ez a nemzetközi iskola kicsit megtöri azt a homogén dán társadalmat, amibe elég nehéz beilleszkedni. A tanári kar is ezt a nemzetközi vonalat képviseli, ugyanis mindenki más országból származik.

Többen dícsérik a dán oktatási rendszert. Mi az, ami igazán hasznos, és amit át lehetne venni?

Sokmindent. Én nem ismerek olyan iskolát, talán a magániskolákat leszámítva, ahol a dán iskolákhoz foghatót tapasztaltam volna. Nagyon szeretem, ahogy hozzáállnak a diákok személyiségének fejlesztéséhez és a demokratikus értékek átadásához, ahogy a felelősségteljes szabadságra nevelik őket. Tehát ha én, mint tanár rádbízok egy feladatot, akkor hiszem azt, hogy felelőséggel el fogod végezni, mert tudod, hogy ezzel tartozol a közösségnek. Tudom, hogy ez egy kicsit megfoghatatlanul hangzik, de azt hiszem, hogy a dán társadalomnak ez egy alapvető pillére, hogy felelősséget vállalsz a saját tetteidért és a közösségért.

Mi járult hozzá ahhoz, aki most vagy? Volt-e egy meghatározó élmény az életedben, ami nélkül ma nem tartanál itt?

Nehéz lenne egy konkrét pillanatot kiragadni. Az egész szerintem ott kezdődött, hogy Szatmárnémetibe mentem középiskolába, ami pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne riadjak meg attól, hogy idegenek között legyek. Egy olyan szociális környezetbe kerültem, amit nem ismertem. Erre jött rá egy egészséges kíváncsiság a más kultúrák, más világszemlélet iránt. Mielőtt Dániába értem volna, különböző országokban különböző dolgokat próbáltam ki szakmai téren. Szerintem az ember egy idő után vágyik a sokszínűségre, amit egy idegen ország tud nyújtani. Az újdonságfaktor mindig jelen van, egy kultúrát nem lehet soha teljes mértékben kitanulni, kitapasztalni. Öt éve vagyok Dániában, de még mindig vannak olyan kulturális mechanizmusok, amik meglepnek. Ha az emberben kialakult ez a vágy, akkor ezt nagyon nehéz leküzdeni.

Ennek fényében, visszatérnél-e Romániába, Erdélybe?

Ha valaha is visszatérek - amit nem tartok elképzelhetetlennek - az biztos, hogy nagy kihívást jelentene az, hogy megelégedjek azzal, hogy ez az új elem majd hiányzik az életemből. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha visszajönnék Romániába, és Románia alatt Kolozsvárt értek. Sokan úgy tartják, ha hazaköltözöl külföldről, az egy kudarc. Szerintem egyáltalán nem kudarc. Hogyha ez megtörténik, akkor azért lesz, mert úgy fogom érezni, hogy nem kapok elég újdonságot egy idegen országtól, ami ezt a kíváncsiságomat kielégítené. Én most nagyon szeretem a munkámat, és ez nekem most elég, hogy ott tartson. A nemzetközi iskola, ahol tanítok, az nagyon “multikulti”, de onnan kilépve már semmi nem az, ugyanis ez egy kicsi városban, mondhatni faluban található. Nekem nagyon hiányzik az a kulturális közeg, amit Kolozsvár nyújtott, és ez nálam folyamatosan mérlegre van állítva, hogy mit miért adok fel. Ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy én egyszer csak azt mondom, hogy hazaköltözöm, mert hétvégenként magyar vagy román színházba szeretnék menni Kolozsváron. Nyílván az anyagi oldaláról is megközelítem a dolgokat, de nem ez a főszempont, amiért még külföldön vagyok.

Végig magyarul tanultál, itt tartanál most akkor is, ha mondjuk román iskolába jártál volna?

Nem tudom, ezt talán kicsit nehéz meghatározni, hiszen sokminden hozzájárult ahhoz, hogy azzá váljak, aki most vagyok. Azt hiszem leginkább azoké az embereké, azoké a tanároké az érdem, akikre mai napig is felnézek, és így a katedra másik oldalárol sokszor eszembe jutnak, és példaértékűek úgy szakmai, mint személyes téren. Mindemellett, én édesanyám részéről magyar vagyok, édesapám részéről pedig román, mégis a magyar vonal sokkal erősebben volt és van jelen az életemben, tehát inkább magyarnak vallom magam. Kisebbségi magyarként a körülöttünk lévő társadalom folyamatosan tükröt tart elénk, ezért úgy gondolom többet foglalkozunk azzal, hogy kik vagyunk, hogyan határozzuk meg a magyarságunkat. Én megmaradásvágyat, büszkeséget érzek a magyar értékek, hagyományok felé, ugyanakkor egy külföldi kontextusban, a román nyelv is jelenthet otthont. Azt hiszem az a legfontosabb, hogy meglássuk és megtapasztaljuk az ebben a “kettőségben” rejlő szépséget és értéket.

(szigetiporta.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.4486 RON
1 dollár = 3.9628 RON
100 forint = 1.4356 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szlovákiai munkák nyelvtudás nélkül is Szlovákiába autógyárba keresünk munkavállalókat operátori munkakörbe. Könnyű fizikai (...)

akkreditált szakképzés iskola nélkül Dolgozól egy szakmában és nincs még papírod róla? Akarsz külföldön dolgozni és még (...)

Németországi Éttermi munkák nyelvtudás nélkül is Németország területére keresünk munkavállalokat akik tudnak és akarnak is (...)

adj fel hirdetést
mmhirlap

SZAVAZÁS

A FF2017 szombati nagykoncertjén kit látna, hallana legszívesebben?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá Egymást követték a rengések (...)

milyen nagy kár, hogy ilyenek is vannak

vgá Januári kvíz-est

egy nagyon jó hír

vgá Már tízezren haltak meg a jemeni (...)

erre mi a megoldás?

Péter Károly Johannis: katasztrofális lenne az (...)

Éppen olyan katasztrofális, mint (...)

Robert Összemossa a valóságokat az ASUS új (...)

Az igen... fejlodik a tehnologia.

RONAI.JOZSEF MEGJELENT FELSŐBÁNYA FOTÓALBUMA

SZEPVAROS,SZEPEMLEKEK.1988-1990.

Hippie Apjok Norbert Máramaros megye új (...)

Hajrá,sok sikert!

cotos Választások: eredmények Máramaros (...)

Gratulalok! Volt meg ilyen jo eredmeny?

Sógor András Ma tölti 100. életévét Kirk Douglas

Isten éltesse.

RIST ZITA HAJNALKA Mit üzennek jelöltjeink?

Szerintem egy ember minoseget nem a (...)

dr. Petróczi István A csíksomlyói búcsú (...)

Egy vallási ünnep (ami mellesleg a (...)

kvízmester Magyar kvíz - szombaton, december (...)

természetesen

Egyszerű érdeklődőként, Magyar kvíz - szombaton, december (...)

Illetve nézőként részt lehet venni?

Nagybányai Magyar Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol (...)

Itt még nem publikálták, de a (...)

Éva Várkonyi Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol (...)

Merész dolog manapság politikusnak (...)

Ribizli Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol (...)

Hajrá Norbi! Ideje volt már a (...)

Annácska Fernezei Mit üzennek jelöltjeink:

'LAPSÁNSZKI Edith, szenátorjelölt, (...)

Shuhart Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol (...)

Ilyenkor mindenki olyan bűbáj :) (...)

Syékely Miklós Mit üzennek jelöltjeink:

A fanyalgóknak üzenem,hogy minden (...)

gagam Mit üzennek jelöltjeink:

fantasztikus, kijavitja a szamitogep a (...)

gagam Mit üzennek jelöltjeink:

semi (bocs)

gagam Mit üzennek jelöltjeink:

Ugy van, a politikusoktol semi jot sem (...)

Még egy magyar Mit üzennek jelöltjeink:

Én is úgy látom...

Még egy magyar Mit üzennek jelöltjeink:

Én is azt mondom...

Nagybányai Magyar Mit üzennek jelöltjeink:

'Fõ célom a nagybányai magyar (...)

Hoppá Egy kattintásnyira került Önhöz az (...)

Igazából semmilyen hiányt nem (...)

Hippie Egy kattintásnyira került Önhöz az (...)

Gratula, vagány, jó ötlet, ez már (...)

Laci Zúgolódás a Jobbik táborában

Jobbik? Szarhaziak vagytok nincs (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Jótékonysági rendezvény Magyarberkesz magyarságáért

Jótékonysági rendezvény Magyarberkesz magyarságáért

A Magyar Patrióták Közössége minden év januárjában jótékonysági rendezvény megtartásával emlékezik meg a magyar (...)