rmdsz 1
2024. április 18., csütörtök Andrea napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

2018-ban leszállhat az első magáncég a Holdon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az indiai Team Indus nyerte a Google Lunar X Prize versenyét, amit az űriparban dolgozó startupoknak írtak ki. A nyeremény egymillió dollár mellé a csapat még 15 milliót szedett össze befektetőktől, és most bejelentették, hogy 2018 januárjában váltják valóra a nagy tervüket: egy járművet juttatnak el a Hold felszínére.


Ha ez sikerül, ők lesznek az első magáncég, aki képes erre (nem céges, hanem állami alapon is csak az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak tudták ezt eddig megcsinálni). Ha összejön a mutatvány, az újabb 20 milliós nyereményt jelentene a Google-től.

A csapat több mint 100 mérnökből és tudósból áll, és a jármű, amit terveztek, elvileg pár száz méter megtételére, illetve nagy felbontású videó felvételére, és hazaküldésére lesz képes.

Az indiai űrkutatás 2014-ben tette meg a legutóbbi nagy lépését, a Mangalyan nevű szonda Mars körüli pályára állításával. Ezt mindössze 74 millió dolláros költségvetésből hozták össze, míg a NASA a hasonló tudású Maven szatelit Marshoz küldésére 671 milliót költött. A Holdra juttatott jármű küldetése a startup számításai szerint nagyjából 60 millióból jön majd ki, aminek egyelőre csak a negyede van meg, illetve még egyharmada, ha a Google nagydíját is ideszámoljuk. A maradék pénzt szponzorációkból és adományokból akarják összeszedni, illetve cégek és kutatóközpontok műszereit vinnék még fel jó pénzért.

Az expedíciót India legkomolyabb pénzemberei támogatják, a Flipkart, az Infosys és a Tata Group alapítói.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

EMERGENCY URGENT LOANS +918929509036 Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Ajánlatok kölcsön pénzt az egyének közötti súlyos Itt egy Kész az olcsó fogyasztása (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek