Brexit: megint óriási többséggel szavazták le May megállapodását

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A brit alsóház másodszor is nagy többséggel, 242 igen, 391 nem mellett utasította el Theresa May kormányfőnek a brit EU-s kilépés, a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodását. Januárban az első szavazáson 230 fős, most 149 fős többséggel utasították el a megállapodást. Nem volt meglepetés, hogy az alsóház másodszor is ilyen többséggel szavazta le Mayt


A brit kormányfő az utolsó pillanatban, egy nappal a brit alsóházban tervezett szavazás előtt elrepült Strasbourgba tárgyalni, aztán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón jelentett be jogilag kötelező érvényűnek mondott kiegészítéseket a még tavaly év végén kialkudott megállapodásához.

MINDÖSSZE TIZENHÉT NAPPAL A BREXIT MÁRCIUS 29-I DÁTUMA ELŐTT.

Azonban a brit igazságügyi miniszter keddi állásfoglalása is jelezte, hogy ha nem az egyik fél kimutatható hibájából, hanem csak áthidalhatatlan ellentétek miatt nem jutnának közös nevezőre az EU-val, akkor az Egyesült Királyság továbbra sem tudna egyoldalúan kikerülni a megállapodásba foglalt ír-északír tartalékmegoldásból. Ez alapján határozatlan időre az európai vámunióban ragadhatnának a britek, ez pedig a képviselők többségének elfogadhatatlan. A záradék akkor lép életbe, ha nem sikerül a megállapodásban foglalt, 2020 végéig tartó átmeneti időszakban megegyezni a határhelyzet rendezéséről.

Az ellenzék legnagyobb része már hamar jelezte, hogy továbbra is ellenzi May megállapodását, kedden napközben pedig az is egyre világosabbá vált, hogy a torykon belül csak néhány tízen szavazhatják meg most a megállapodást azok közül, akik januárban egyszer már elkaszálták a javaslatot, habár voltak közöttük olyan fontos nevek, mint David Davis volt brexitügyi miniszter. A May parlamenti többségét a 2017-es előrehozott választások óta biztosító északír unionisták is jelezték, hogy továbbra sem fogják támogatni a megállapodást.

Szerda, csütörtök: kemény brexitről, és a halasztásról szavazhatnak

May megállapodásának második elbukása után első körben újabb szavazások jönnek a következő napokban az alsóházban. May már korábban előremenekülve felajánlotta a képviselőknek, hogy amennyiben elkaszálják a megállapodását március 12-én, akkor másnap egy újabb szavazást tartanak. Ezen az lesz a kérdés, hogy az alsóház elutasítja-e a megállapodás nélküli, rendezetlen brexitet – amit egyszer már megtett egy korábbi szavazáson.

Brexit-ellenes tüntetők Londonban a parlament előttBrexit-ellenes tüntetők Londonban a parlament előtt

Fotó: Dylan Martinez

Ha az alsóház megint megerősítené, hogy a kemény brexitet el akarja kerülni, akkor csütörtökön jönne egy újabb döntés, ezúttal arról, hogy a brit képviselők el akarják-e halasztani a kilépés eredeti, március 29-i dátumát. Ebben az esetben a brit kormánynak erről kellene tárgyalnia az EU-val, ezt ugyanis a 27 tagországnak is jóvá kellene hagynia. Azt a következő napokban beadott módosító indítványokkal határozhatnák meg, pontosan mennyi idővel tolnák el a kilépés határidejét.

Alapesetben viszont ha nem sikerül elfogadni egy, az EU-ban is megszavazott megállapodást a brit alsóházban, vagy nem kérnek halasztást a britek, esetleg a halasztás ideje alatt sem érnének el eredményeket, akkor rendezetlen kilépés következne. Ha nem lesz halasztás, akkor ez már március 29-én megtörténne: 

EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA ESNÉNEK KI A BRITEK AZ EU-BÓL, AMI KOMOLY GAZDASÁGI KÁROKAT OKOZNA FŐKÉNT AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGNAK, DE KISEBB RÉSZBEN AZ EU-NAK IS.

May: Ha hosszabbítást kérünk, meg kell mondanunk az EU-nak, hogy mire kérjük

„Őszintén sajnálom, hogy a parlament így döntött” – mondta egy nagyon berekedt hangú Theresa May a keddi szavazás eredményének kihirdetése után. A brit miniszterelnök elismételte azt a meggyőződését, hogy egy rendezett kilépés a lehető legjobb kimenetele ezeknek a vitáknak, és hogy az általa javasolt megállapodás az egyetlen lehetőség egy rendezett kilépésre. 

A szerda esti, a rendezetlen kilépésről szóló szavazásról azt mondta, hogy mivel rendkívül jelentős döntésről van szó, és mindkét lehetőség mellett erős és legitim érveket lehet felsorakoztatni, a saját pártjától sem fog pártfegyelmet megkövetelni. Ezzel arra utalt, hogy a kemény brexit híveinek egy rendezetlen brexit sokkal elfogadhatóbb, mint egy túlságosan felvizezett, puha kilépés. „Még mindig bízom benne, hogy a ház többsége egy rendezett kilépést támogat” – mondta.

Hozzátette azonban, hogy ha a parlament