Egy asztalosműhelytől a Lego Batmanig - Ma 60 éves a Lego-kocka

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Videóklipektől és népszerű mozifilmektől oktatási eszközökig szinte minden lett abból a játékból, ami egy dán asztalos műhelyéből indult világhódító útjára az ötvenes években. És ez esetben a világhódító nem túlzó kifejezés, alig van olyan felnőtt és gyerek a világon, akinek az életébe ne lépett volna be itt vagy ott, így vagy úgy a Lego.


Jót játszani

A Lego a dán asztalos, Ole Kirk Christiansen műhelyében született a harmincas években. A billundi mesterember fából készített játékokat, cége 1934-ben vette fel a Lego nevet, melyet a dán leg godt, azaz jót játszani (vagy jól játszani) kifejezéstől kölcsönzött. A cég a negyvenes évek végén kezdett el az addig gyártott termékeihez képest új típusú játékokat piacra dobni, ezek között azokat az összeilleszthető kockákat, melyekből a későbbi világhírű játék is kialakult.

Christiansen az ötletet az angol Kiddicraft kockáitól vette, ezeknek az átalakításával alkotta meg az eredetileg cellulóz acetátból készített kockákat. 1951-re a műanyagból készített játékok már a cég - melynek a jelmondata ez:det bedste er ikke for godt, azaz csak a legjobb az elég jó - termékpakkjának a felét tették ki (még úgy is, hogy az ötvenes évek elején a legnagyobb dán gazdasági magazin elég lesajnálóan nyilatkozott ezekről).

A cég, mely az ötvenes években már tengerentúli üzleti partnerekkel is tárgyalt játékuk terjesztéséről, sokáig küszködött kockái minőségével, egész pontosan stabil összeszerelhetőségével, ám öt éves fejlesztés után 1958 elejére elkészült az a Lego-kocka, ami bevonult a történelembe. 60 évvel ezelőtt a cég bemutatta az akkor még nem, de 1963-tól már ABS műanyagból készített Lego-kockát. Az anyag, az akrilnitril-butadién-sztirol (ABS), egy jó ütésálló képességgel, nagy keménységgel és szilárdsággal, jó hőállósággal és vegyszerállósággal rendelkező hőre lágyuló műanyag, az amorf polimerek közé tartozik. Magas a felületi fénye, ezért legtöbbször burkolatként alkalmazzák. Öt és fél évtizede pedig játékokat is készítenek belőle.

És hol készül a Lego? És hogyan?

A Lego játékok fröccsöntése több országban zajlik: Dániában (természetesen Billundban), Mexikóban (Monterreyben) és Kínában (Jiaxingban). És Magyarországon is: 2009. január 23-tól Nyíregyházán is készülnek Lego-játékok. Ami a kockák esetleges mintázását illeti, az az előbb említett helyek mellett még a csehországi Kladnóban is zajlik. Évente körülbelül 36 milliárd kocka készül, másodpercenként 1140 darab. Öt évtized alatt körülbelül 400 milliárd Lego-elem jött le a gyártósorról.

A Lego-játékok "trükkje" az, hogy - az átláthatóság és a magától érthetőség mellett - szinte minden mindennel kompatibilis. A legbonyolultabb, a technika-mániásoknak készített szettek elemei is a kicsik számára készített Duplo darabjaival. Mindezeken túl a Lego-elemek szigorú minőségi követelmények szerint készülnek. Az, hogy mekkora erő szükséges az összerakásukhoz és szétszedésükhöz, pontosan meghatározott, és nem eshetnek szét az összerakott darabok.

2008 óta szoftverrel végzik a precíziós gyártási folyamatot, melynek során az ABS-t 232 fokra felhevítve, nagyjából-egészében tészta-állagban, 25-150 tonna nyomással juttatják bele az öntőformákba, aztán körülbelül 15 másodpercig hűtik. Az elkészült darabokat aztán a Lego erre kijelölt munkatársai ellenőrzik (a Lego Group információ szerint 1 millió elkészült darabból 18 bukik meg a minőségellenőrzésen, ezek jelentős részét a Lego újrahasznosítja, a maradékot eladják más játékgyártó cégeknek).

Az a koncepció, hogy elkészített konstrukciók legyenek stabilak, viszont ugyanezeket a dolgok legyenek könnyen szétszedhetőek is, és "mindenből építhessünk mindent". Mindehhez az alkatrészek elképesztő precíziós eljárással készülnek - a sztenderdhez képest az az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet.

És még mit szeretünk nagyon a Legóban?

Tíz évvel később, 1969-re elkészült a Lego kisebb gyerekeknek dizájnolt játékcsaládja, a Duplo, melyek magassága, szélessége és mélysége kétszerese a sztenderd Lego-kockáénak. Aztán újabb egy évtized telt el, és 1978-ban megjelentek a dán cégnek a kockához hasonlóan emblematikus minifigurái.

És még mit szeretünk nagyon a Legóban? Hát a játékokból kialakított tematikus összeállításokat. Az első ilyen Lego-szett a Legoland (később City) 1970-ben jelent meg. Épületek és járművek korábban is léteztek a Lego világában, ám ezzel a csomaggal összekapcsolták ezt a két elemet. 1978-ban, a minifigurák megjelenésével a Legoland természetesen kiegészült városlakókkal is. A hetvenes évek végén érkezett a Castle és a Space, azaz a váras és világűrös tematikákban utazó csomagok, illetve a kisebbek számára alkotott vicces-állatos Fabuland.

Később jött többek közt a kalózos és a búváros Lego, és azóta sincs megállás - a Lego folyamatosan reagál a tömegkultúra mozgásaira. Lett batmanes, harry potteres, jurassic parkos, star wars-os, indiana jones-os, és múmiás Lego, csak hogy néhányat említsünk a sok közül.

A kilencvenes évek óta a tíz legnagyobb játékgyártó közé tartozó Lego, melyet 1998-ban beiktattak a National Toy Hall Of Fame-be, azaz a legendás játékok mennyországába, 2015-ben pedig a világ legerősebb brandjének választottak, a populáris kultúra részévé vált, szerepel könyvekben, filmekben, zenékben, klipekben - elég ha csak a Lego kalandra, a Lego Ninjagóra, a Lego Batmanre, vagy a White Stripes Fell In Love With a Girl című dalának klipjére gondolunk.

Egyébként pedig oktatási eszközként is használják: tanárok már a 60-as években is bevitték a játékot az osztálytermekbe, 1980-ban azonban a cég kifejezetten elébe ment ezeknek az igényeknek azzal, hogy megalakította Lego Educational Products Department-et (azaz: Lego Oktatási Termékek) részlegét. Napjainkban Lego DACTA néven hozza forgalomba a kifejezetten oktatási célokra, iskoláknak, óvodáknak készített termékeit.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6635 RON
1 dollár = 4.1283 RON
100 forint = 144.62 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh