Ferenc Józsefet 150 éve koronázták magyar királlyá

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Százötven éve, 1867. június 8-án koronázták magyar királlyá Ferenc József osztrák császárt és királynévá feleségét, Erzsébet császárnét a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban.


I. Ferenc József 1830. augusztus 18-án született, és nagykorúságának betöltése után néhány hónappal, 1848. december 2-án lépett trónra lemondott nagybátyja, a határozatlan és befolyásolható V. Ferdinánd utódaként. Minderre a birodalmat megrázó magyar szabadságharc közepette került sor, amelyből az ifjú császár azt a tanulságot szűrte le, hogy a bajok oka az erős központi hatalom és centralizáció hiánya, és mindenekelőtt a magyarok közjogi különállása. A szabadságharc leverése után neoabszolutista kormányzást folytatott, megkísérelte Magyarországot beolvasztani az egységes, központosított birodalomba.


A császárt 1852-es magyarországi látogatása idején néma megvetés övezte, öt évvel későbbi látogatásán sem közeledett egymáshoz uralkodó és népe, de Ferenc József felesége, Sisi a magyarok iránt érzett szeretete és Andrássy Gyulával ápolt barátsága révén belopta magát a magyarok szívébe. Az óvatos reformokkal is kísérletező Ferenc József a sorozatos külpolitikai kudarcok után rákényszerült a birodalom lényegi átalakítására, ami végül elvezetett a kiegyezéshez, az 1867. május 29-én elfogadott úgynevezett közösügyi törvénnyel létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia.

A politikai folyamatot az alig egy héttel későbbi koronázás tetőzte be: I. Ferenc József császárt és feleségét 1867. június 8-án, a pünkösd előtti szombaton Magyarország királyává és királynéjává koronázták a budavári Mátyás-templomban. A koronázási jelvényeket két nappal korábban a királyi palotában található őrzőhelyéről a királyi lakosztályba vitték. A koronát méretre igazították, parafával és szattyánbőrrel bélelték ki, majd a jelvényeket másnap az összes budai és pesti templom harangzúgása mellett a Mátyás-templomba szállították. Aznap tartották a koronázási ceremónia főpróbáját, amelyre szükség is volt, mert bonyolult rendjét 21 oldalas szertartáskönyv rögzítette.

A nagy napon hajnali négy órakor 21 ágyúlövés ébresztette a város lakóit. A koronázási menet hét órakor indult a királyi palotából a templomba, ahol a magyar koronázások történetében először a királynét nem a király utáni napon, hanem férjével egyszerre koronázták meg. A templom teljes belső tere arannyal díszített bordó bársonyban pompázott, főhajójában két pár trónt helyeztek el, az egyiken a koronázás előtt, a másikon utána foglalt helyet a királyi pár. Az eskütételt követően Simor János hercegprímás szent olajjal kente fel Ferenc Józsefet, aki magára vette a palástot, Szent István pallosával megtette a szokásos keresztvágást, majd az oldalán függő hüvelyébe rejtette a kardot. Ezután a hercegprímás és a nádort helyettesítő Andrássy Gyula miniszterelnök a király fejére tette Szent István koronáját. Jobb kezébe adták a jogart, a balba az országalmát, és harangzúgás, valamint a katonaság sortüze közepette felvezették a trónra.

Ezután következett a királyné koronázása, amely kizárólag egyházi szertartás volt. Erzsébetet a veszprémi püspök kente fel, aki az úgynevezett házi koronát helyezte a fejére. A hercegprímás és Andrássy a király fejéről levett Szent Koronát a királyné jobb vállához érintette, majd kezébe adták a jogart és az országalmát. Ezt követte az ünnepi mise, Liszt Ferenc ez alkalomra komponált Koronázási miséje (a zeneszerzőt nem hívták meg, csak a karzatról nézhette az eseményeket), melynek elhangzása után Erzsébet kíséretével visszament a királyi palotába. A menet átvonult a mai Kapisztrán téren álló helyőrségi templomba, ahol Ferenc József aranysarkantyús vitézeket avatott. A király ezután a pesti Belvárosi Nagyboldogasszony plébániatemplom előtti, mai Március 15. térre lovagolt, és egy emelvényen nyilvánosan letette a koronázási esküt. A teret ennek emlékére hívták 1874 és 1948 között Eskü térnek, és 1932-ben itt állították fel Erzsébet királyné szobrát, amely most az Erzsébet híd budai lábánál áll.

A menet átvonult a mai Széchenyi István térre, és a király felrúgtatott a koronázási dombra, amelyet április 26. és június 5. között építettek a 72 vármegyéből küldött földből. A domb tetején megtette a napvágást a négy világtáj felé, azt jelképezve, hogy az országot bármely irányból fenyegető ellenségtől megvédi, eközben a díszlövésektől megriadt állat két lábra emelkedett. A menet a Lánchídon át tért vissza a budai palotába, ahol a király koronában és Szent István palástjában, a királyné a koronáját jelképező diadémmal a fején részt vett a lakomán. Ezzel egy időben a Vérmezőn ökörsütést rendeztek.

A királyi pár az országtól koronázási ajándékként a számukra felújított gödöllői Grassalkovich-kastélyt kapta, továbbá kétszer ötvenezer aranyforintot, utóbbit a hadirokkant honvédok, illetve hadiárvák javára ajánlották fel. A koronázáskor viselt uralkodói ruhákat a ceremóniát követően - az akkori szokás szerint - a templomnak adományozták, és liturgikus ruhákká alakították. Az ünnep alkalmából több ezüst és arany emlékérmet bocsátottak ki. A ceremóniáról Jókai Mór is megemlékezett Királykoronázás című írásában, a koronázás több festőművészt is megihletett, mások mellett Székely Bertalant és az osztrák Eduard von Engerthet. A ceremónia alkalmával készültek az első dokumentatív célú magyar fényképek. Ferenc Józsefről már a koronázás előtt árusítottak olyan fényképeket, amelyeken fején a koronával vagy éppen a kardvágás közben ábrázolták, feleségéről pedig már 1866-ban elkészültek az első koronázási fotók.

(szatmar.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6552 RON
1 dollár = 3.7813 RON
100 forint = 148.79 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

17 cm friss hó az IZVORÁN A hétvégén ismét ideális hóviszonyok mellett sielhetnek az IZVORÁN !!!!! Használják ki a (...)

Sieljünk az IZVORÁN Gyönyörü téli táj, letaposott pálya, jó hangulat várja a sportolni vágyókat a Brazi 2 (...)

Hollandia:snack gyártás 6 hölgynek Hollandiai partnerünk megbízásából keresünk munkavállalókat, 6 (...)

adj fel hirdetést
reg2

SZAVAZÁS

Ön részt vesz a 2018. áprilisi magyarországi országgyűlési választásokon?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá Magyar aranyérem a téli olimpián!

gratula! brávó, Fiúk!!

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

Laura Ghinea presedinte UAP Filiala Baia Mare Az „ásító torony” alatt (...)

Buna ziua. Ma bucur ca subiectul (...)

Laczkó Zoltánné Az „ásító torony” alatt (...)

Kuzmányi István nem az írásai miatt (...)

Bodor Levi Az „ásító torony” alatt (...)

Tisztelt Kisebbségekért - Pro (...)

Torjay Valter A síri csend birodalmában

Nagy örömmel olvastam Ferenc bátyám (...)

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

Szika Levente Zoltán2018.01.20 (...)

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

Egyetértek az előttem 'szólóval', (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

A régi Nagybánya (...)

Péter Károly Kormányellenes tüntetéssel indult (...)

Juh szellem, de demokratikus és jogos.

vgá A PSD visszaállítaná a királyságot?

érdekes, hogy a PSD akarja ezt

Nemzethy A bukaresti királyi palotában (...)

Béke poraira! Avagy: 'Halottról jót, (...)

Nemzethy Erdély hizlalta Nagy-Románia (...)

Ma is így van ez, mert CSAK AZ (...)

Grof Laszlo - Oxford Kétnyelvű utcanév táblákat (...)

Gratulalok - a jozan esz is igy kivanja!

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

A 'Beszámoló'-t azért nem kellett (...)

Fülöp Indi Viktória Újabb történelmi pillanat (...)

csodás látványképek. pocsék (...)

Csaba Mindenki elmondhatja véleményét a (...)

itt magyarhonban minden nagyon jo, az (...)

Ernest Gondolatok egy régi-új iskola (...)

Enikő drága! Mindenki tudja, hogy sok (...)

Harmath Sándor Magyarország megvétózza a (...)

Helytelen a 'megvétózza' kifejezés (...)

László Gróf Elhunyt az Aranycsapat utolsó tagja

R.I.P. Tóth II. József, R.I.P. (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

morosán Nagybánya, Románia Ifjúsági (...)

nem is lenne olyan rossz ötlet. jár (...)

Petofi Sandor Program osztondijasa Kivizsgálást indítanak a besztercei (...)

Mar eldontottek hogy nem volt etnikai (...)

Oshonoi Árthur Kolozsvárra és Nagyváradra látogat (...)

Ideje rendet tenni Orbán Viktornak a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Kutyaharapást szőrével: Trump szerint több fegyver állíthatja meg a lövöldözéseket

Kutyaharapást szőrével: Trump szerint több fegyver állíthatja meg a lövöldözéseket

Fegyvert adna a tanároknak Trump, hogy ne legyen több iskolai vérengzés. Akkor mondta ezt, amikor a Fehér Házban fogadta (...)