Ingyenes internetet szórnak majd a Facebook műholdjai, hamarosan fel is lövik az elsőt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ingyenes internet sugárzására alkalmas drón fejlesztését néhány hete ugyan leállította a Facebook, de mint kiderült, párhuzamosan futtattak egy másik, hasonló projektet is, amely most révbe érni látszik.


Június végén kissé váratlanul – de talán nem meglepő módon – jelentette be a Facebook, hogy bezárják a boltot, nem fejlesztik tovább az ingyeninternetet szóró drónt. Annak ellenére sem, hogy a korábbi tesztek meglehetősen ígéretesek voltak. A döntés azoban nem jelenti azt, hogy Zuckerbergék felhagynának az ingyenes internet szolgáltatásával.

A Facebook ugyanis nemcsak a drónokban látta az internetszórás lehetőségét. A cég még 2015-ben indította el azt a projektet, amelynek köszönhetően műholdakon keresztül már eddig is több tízmillió ember számára tette elérhetővé a világhálót, eddig azonban mások eszközére volt utalva. Most azonban kiderült, saját műholdat fejlesztenek.

A cég nemrég erősítette meg a Wirednek azt az információt, mely szerint már javában dolgoznak az internetet szóró műholdakon. Olyannyira előrehaladott a munka, hogy a tervek szerint 2019 elején már fel is lövik az egyébként Athena nevet viselő szatelitet. A Facebook szóvivője ennél pontosabb időpontot nem mondott, annyit azonban igen, hogy a műhold alacsony földi pályán száll majd, hogy olyan helyeken biztosítson internetkapcsolatot, ahol egyáltalán vagy szinte alig érhető el a világháló.

Mindez a lehetőség a tervek szerint csak "egy korlátozott ideig" lenne elérhető, tehát úgy tűnik, egy kísérleti projektről van szó. Annál is inkább, mert ahhoz, hogy nagy területet fedjenek le, rengeteg műholdra van szükség – elég csak Elon Musk hasonló tervére gondolni, ahol összesen több mint 10 ezer szatelit fellövését tervezik.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6658 RON
1 dollár = 4.0493 RON
100 forint = 144.94 RON