Magyar dizájnnal ünnepel az ikonikus Porsche 911

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Lenyűgöző karriert tudhat maga mögött 39 évesen Varga Péter. A magyar mester tervezte a Porsche leghíresebb autójának, a 911-esnek az aktuális változatát, de az ő kreativitását dicséri a Boxster és a Panamera is. A német prémiummárka külső dizájnjáért felelős szakember szerint szorgalommal, szerencsével és tehetséggel lehet csak eljutni a szakma csúcsára. Egy különleges ünnepségen találkoztunk vele, és Ferdinand Porsche unokájával is. Riportunk második részében megismerheti a 911-es történetét, amely a Peugeot-nak köszönheti a nevét.


Szokásos jubileumnak indult, aztán rendhagyó kirándulás lett a Porsche legutóbbi sajtóútjából. Az egymilliomodik 911-es ünneplésére voltunk hivatalosak a márka zuffenhauseni főhadiszállására. Sok újságíró, gyári munkás és a márka összes vezetője előtt leplezték le a klasszikus, az első 911-esre utaló Irish Green fényezésű, egyedi, 18 karátos arannyal díszített modellt, amely egy világkörüli turnét követően elfoglalja méltó helyét a márkamúzeumban.

A népszerűség és az egyediség csatázott egymással, az egyediség vesztett, hisz az egymilliós darabszám nem a ritka autók sajátja. De a Porsche az Porsche, a 911-es pedig az egyik legjobb kocsi a világon. 

Vedd meg hétfőn!

Az ünnepség felemelő pillanata volt Wolfgang Porsche érkezése, aki az alapító Ferdinand unokája, és a márka felügyelőbizottságának elnöke. Kedvesen üdvözölte kollégáit és a gyári munkásokat egyaránt. Röviden, személyes élményekkel fűszerezve összefoglalta a 911, azaz a Neunelf születését, amely eredetileg a 901-es számot viselte volna a farán, de mivel a Peugeot levédette az összes háromjegyű számot nullával a közepén, így mást kellett kitalálni. Mivel a tipográfia kész volt, a számokat pedig legyártották, takarékossági okokból 901 helyett 911 került az autó markáns fenekére. 

Felelevenítette, hogy a 911-es mindig is a szíve csücske volt. Fiatalkorában még a vasárnapi ebédnél is ez volt a téma. Autókról és a gyárról ment a vita, szinte nem is beszéltek másról. Idézte az apját, aki a konkurensekről csak annyit mondott, ha a forma megvan, nem kellenek szárnyak, nem kell króm.

Az autósporttal kapcsolatban kifejtette, hogy főleg Amerikában a sportsikerek révén lett egyre népszerűbb a legendás sportautó. Az apja, Ferry Porsche mondta, hogy egy igazi sportautónak a versenypályán kell bizonyítania: Win on Sunday, buy on Monday, azaz győzz vasárnap, és megveszik hétfőn. Kedvenc autója természetesen egy Porsche 911, a Doktor főleg a 993-as Turbo S modellbe szerelmes, bár tetszik neki a legújabb is.

Sehol semmi feszültség

Sok lelkesítő beszédet hallhattunk, arról, hogy miért piacvezető a Porsche a sportautópiacon, hogy milyen szívvel-lélekkel készülnek az autók, hogy milyen összetartó család a zuffenhauseni, és hogy miként alakítják át a jövőben az ipar 4.0 kihívásainak megfelelve a gyártást, ami egyelőre sokkal inkább manuális, mint automatizált. Bár a lehető legmodernebb eszközöket és technológiákat alkalmazzák, a Stuttgart melletti üzemóriás mégis a manufaktúrák hangulatát idézi. 

Lazák az emberek, nincs nagy feszültség, nyugalom árad mindenkiből, nem őrjítően feszített a tempó, a taktidő négy perc – igaz, volt a múltban 30 perc is. Kevés a hely, így több szinten folyik a gyártás és az összeszerelés. Az eszetlen fotózást is csak a látogatás felénél tették szóvá, bárhová benézhettünk, még a rejtett műhelyekbe is. Egyedül az önvezető targoncákra kellett vigyáznunk, olyan tömegben mozogtak körültünk, mint tehéncsordák fölött a legyek. Minden irányból érkeztek rövidek, szólók vagy hosszú vonatok.

Titkok könyvtára

A Porsche-múzeum fantasztikus autói mellett ezúttal a Porsche-archívumba is beléphettünk, ahol Ferdinand, Ferry és Wolfgang Porsche személyes iratait, az autók kezdeti dokumentációját, a korabeli cégautó-nyilvántartást vagy a szabadalmak jegyzékét, sőt a bokszermotor eredeti terveit is megtekinthettük. Nem restelkedtek olyan leveleket sem megmutatni, amelyben az akkori szokások szerint Heil Hitlerrel köszöntek el.

A rengeteg Porsche-relikvia, a márkával és a családdal kapcsolatos könyvek, folyóiratok és fényképek millióit tároló archívum csak az előjáték volt a nap legizgalmasabb előadásához. De előtte még August Achleitner beszámolóját is meghallgattuk, aki 2001 óta felelős a 911-es modell gyártásáért, őt úgy is nevezik, hogy Herr 911. Tőle megtudtuk, hogy van mit a tejbe aprítani, az idei összes, mintegy 32 ezer 911-est már mind eladták, de nem kell aggódni a többi Porsche modell sikeréért sem, várhatóan meghaladja a 246 ezret az éves eladás.

Achleitner elmondta, hogy sokat tűnődött a Porsche legfelső vezetése, hogy megünnepeljék, vagy elhallgassák az egymilliomodik Porsche összeszerelését. Végül utóbbi mellett döntöttek. Kérdésre elárulta, hogy egyelőre nem terveznek sem hibrid, sem elektromos 911-est, a két év múlva érkező Mission E jelenti majd az elektromos Porschét, a Cayenne és a Panamera pedig továbbra is készül hibrid változatban is. 

Megvizsgálták egy hibrid 911 életképességét, de aztán elvetették, mert úgy vélték, hogy a hibrid mivolt hátrányai nagyobbak, mint az előnyei. A piaci igények azonban felülírhatnak mindent – tette hozzá cinikus mosollyal. A menedzser azt is elmondta, hogy a modellek közül a nagy darabszám miatt a Cayenne hozza a legtöbb pénzt, de a 911-eseken keresi a legtöbbet a Porsche.

Legendákat tervez a magyar dizájner

28 belsős és 50 külsős dolgozik Varga Péter keze alá – ők tervezik az összes Porsche modellt, de még a GT és RS modelleket is –, hétköznapjai nagyrészét döntések meghozatala és arculati problémák feloldása teszi ki, szeret csapatban dolgozni. Inspirálják a fiatalok, meghallgatja őket, hisz annak idején őt is meghallgatták, őt is inspirálták. Szorgalmát, szerencséjét és tehetségét tartja sikerei kulcsának. Bár ezek az összetevők sok kor- és sorstársában megtalálhatók, mégis úgy véli, hogy például a szorgalmat nem lehet pihentetni, mindig és mindenkor többet kell nyújtani másoknál.

Varga Péter valóra váltotta az autódizájnerek álmát

Forrás: Origo

A perspektivikus rajz az erőssége, pillanatok alatt rajzolja meg a lámpa köré a jellegzetes 911-es formát, látszik rajta, hogy mennyire élvezi. Sokkal inkább, mint önmagáról beszélni. Csak úgy záporoznak a kérdések, vacsora közben is nyaggatjuk, próbáljuk megtudni, hogy kicsoda valójában. Karrierjét tudatosan építette fel, Zalaegerszegről egyenesen a pforzheimi dizájnakadémiára ment, ahol a diplomamunkáját már Porsche témában írta. Aztán Érden kezdett dolgozni a Draxlmaiernél, ahol hamar felfedezte egy Mercedes-főnök, de a Jaguarnak is tervezett, míg tehetségét elég hamar felkarolta a Porsche.

Csak számítógépen rajzolnak a mai tervezők? Az orrunk előtt készültek a skiccek

Forrás: Origo

Az első autója még egy Fiat Bravo volt, a második pedig már egy Porsche Cayman. Azóta több tucat Porschét nyűtt el, jelenleg Macant hajt, de várja, hogy végre beülhessen az általa tervezett Panamera cégautóba. Megszerette a típust, igaz, a helykínálatával nem elégedett, a babakocsi nem fér be. Péter egy hét hónapos kislány boldog édesapja, 19 éve él Németországban, németül is álmodik.

Gének a múltból, részletek a jövőből

Sokat kérdezzük a jövőről is. Mosolyogva árulja el, hogy már kész van a következő generációja a 911-esnek. Annyit megoszt velünk, hogy nem lesz nagyobb, mint a mostani 991, amellyel elérték a 911 lehetséges határait. Nem volt könnyű munka, de végül jobb lett mindenben a mostaninál.

Ez aztán a szín, Hans! Nem mintha szürkében olyan szokványos lenne egy Targa

Forrás: Origo

A Porsche sikerét abban látja, hogy minden időszakban pontosan a trendeknek megfelelő autót gyártott. Tradíciókra épít, de a lehető legmodernebb megoldásokat alkalmazza. A gének ugyan a múltba nyúlnak, de a részletek a jövőbe mutatnak. A mérnökökkel sokat kell harcolni a végső formaterv létrehozásában, de nagyon szereti a közös munkát, hiszi, hogy a többféle vélemény vezethet leginkább a tökéletességre. Míg korábban az autótervezés egyéni munka volt, ma már inkább csapatmunka.

Nem csak sportautót kell tervezni, az eladások zömét az SUV-paletta adja. Most készül először shooting brake a Panamerából

Forrás: Origo

Varga Péter olyan régóta dolgozik a márkánál, annyi Porsche veszi körül, hogy csak a hibákat látja már egy-egy autóban. Német felesége utastereket tervez a weissachi stúdióban, így a családi kirándulások során – ha a gyerek elaludt – a körülöttük elhaladó autók formatervéről vitatkoznak.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6662 RON
1 dollár = 4.0240 RON
100 forint = 144.54 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Londoni, szállodai munka, nyelvtudás nélkül, csekély önerővel Londoni partnerünk megbízásából keresünk, Nyugat- London, Hounslow kerületébe 3*, 4* és (...)

Dolgozzon a Holland Királyság fővárosában Ön is szeretne külföldön dolgozni? Az egyik legfontosabb kérdés, amit érdemes (...)

Nők Lapja Eladó 2016, 2017-es, Nők lapja évfolyam , 1,5 lej / szám

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Ön szerint szükséges-e a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítás?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

Mer Kell A Nagybányai RMDSZ közleménye

A nagybanya.ro oldalan olvasva ezt a (...)

David Aaron A Nagybányai RMDSZ közleménye

Ez a Kerekes Katalin nevezetű (...)

Kereszthegyi A Nagybányai RMDSZ közleménye

Edesanyam elment az unnepsegre, melynek (...)

Kapjatokbe A Nagybányai RMDSZ közleménye

Nagyszeru a ralatasa az rmdsz-nek (nem (...)

Jurka Miklos Musical és operett est a kolozsvári (...)

Maramarosszigete nem kuldenek kegyeket?

vgá Magyar aranyérem a téli olimpián!

gratula! brávó, Fiúk!!

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

...ami pedig ezt az irományt illeti, (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Oradea MSZP Az „ásító torony” alatt (...)

ekkora nepszerusege meg nem volt egy (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Stimată Laura Ghinea! Citind de mai (...)

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

Kedves Laura Ghinea! Többször (...)

Laura Ghinea presedinte UAP Filiala Baia Mare Az „ásító torony” alatt (...)

Buna ziua. Ma bucur ca subiectul (...)

Laczkó Zoltánné Az „ásító torony” alatt (...)

Kuzmányi István nem az írásai miatt (...)

Bodor Levi Az „ásító torony” alatt (...)

Tisztelt Kisebbségekért - Pro (...)

Torjay Valter A síri csend birodalmában

Nagy örömmel olvastam Ferenc bátyám (...)

Szika Levente Zoltán Az „ásító torony” alatt (...)

Szika Levente Zoltán2018.01.20 (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh