Megindult a háború Dél-Szíriáért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

ASZADNAK TULAJDONKÉPPEN IGAZA VAN: EZT A HÁBORÚT MÁR MAJDNEM MEGNYERTE.


A szír kormány az elmúlt három évben – iráni és orosz szövetségeseinek köszönhetően – megfordította a polgárháború menetét, és sorra foglalta vissza az ellenzéki milíciáktól a kulcsfontosságú területeket, például Aleppót vagy a Damaszkusz környéki ellenállási gócokat. A legnagyobbat a széthulló Iszlám Állam rovására nyerte, ugyanis az Eufrátesztől délre a Kalifátus területei mind Damaszkusz fennhatósága alá kerültek vissza.

A REZSIM A HADVISELÉS LEGEGYSZERŰBB ALAPELVÉT KÖVETTE: BÁRMI ÁRON, DE TÚL KELL ÉLNI AZ ÖSSZES ELLENFELET.

Csakhogy kétséges, magának a rezsimnek megéri-e ez a győzelem (Szíriáról nem is beszélve). Ugyanis azon kívül, hogy az Aszad-klán autonómiája a rengeteg külföldi patrónus, helyi hadúr és oligarcha között minimálisra szűkült, az ország jelentős területeket vesztett a Törökországgal (névleg a törökök által támogatott ellenzéki milíciák) és a kurdok által vezetett autonóm terület, az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval szemben.

De Aszad számára az a legfontosabb, hogy ezek az entitások nem veszélyeztetik közvetlenül a hatalmát (súrlódások persze előfordultak), miközben neki 2018 nyarán már csak két peremterülettel kell foglalkoznia: Darával és Idlibbel. Mindkét régió igen kényes terület, de mindkét terület más kihívásokat támaszt. 

Az északnyugaton található, hegyes-völgyes Idlib kormányzóság egy nagy dzsihadista tömb, melyet igen nehéz lesz katonai eszközökkel felszámolni, amellett meg az Idlibet körülfogó török őrposztokból nagyon úgy tűnik, hogy Törökország is kivetette rá a hálóját.

Az ország legdélebbi csücskében található Dara kormányzóság más miatt jelent nehézségeket. Ez a csücsök az izraeli és a jordán határ közé ékelődik, és egyik állam sem ápol túl baráti viszonyt Aszaddal. A 2011-es forradalom egyik bölcsőjének számító terület nagyrészt a relatíve mérsékelt Szabad Szír Hadsereg milíciáinak uralma alatt áll, csakhogy a kormányerők egy keskeny folyosót tudtak ellenőrzésük alakítani, ami északról hatol be a kormányzóság szintén Dara nevet viselő székhelyének központjáig (maga a város kelet-nyugati irányban megosztott). A régióban számos heves ütközetet vívtak – legutóbb 2017 elején – de a front rendkívül tarka képet mutat. A tiritarkaságban megvan a helye a fekete színnek is, az Iszlám Állam ugyanis a mai napig tartja magát a terület délnyugati részén.

Az itteni felkelők sokáig élvezték az Egyesült Államok pénzben, hadianyagban és kiképzőkben megmutatkozó támogatását is, az Obama-kormányzat elbaltázott programjait követően Donald Trump 2017 júliusában ki tudta járni Putyinnál, hogy Darát közösen minősítsék fegyverszüneti ("deeszkalációs") zónának, ezen kívül zárják ki a régióból a dzsihadistákat és az USA meg Izrael szemét legjobban bántó iráni hátterű síita milíciákat. Ezzel Washington két fontos szövetségesének érdekeit akarta biztosítani:

  1. távol tartani az Iránnal kvázi-háborús viszonyban álló Izrael határaitól a síita milíciákat és az iráni bázisokat
  2. megelőzni egy újabb menekülthullámot az amúgy is 650 ezer menekültet ellátó Jordánia határánál, és távol tartani a dzsihadistákat

Ez a deeszkalációs övezet nagyjából egy évig működött is (a régióban fennálló erőegyensúlynak, és a szélsőségesek Idlibhez képest csekélyebb befolyásának is köszönhetően), csakhogy 2018-ra a fegyverszünetet nem sikerült elmélyíteni (jellemző módon Jordánia szerette volna normalizálni kapcsolatait Damaszkusszal, de a határnyitást Washington megvétózta), ráadásul Aszadnak csak addig állt érdekében a fegyvernyugvás, amíg nem szabadultak fel Kelet-Gútánál vagy Deir ez-Zórnál olyan erői, melyeket Délre dobhatott át. A rezsimnek korlátozottan állnak rendelkezésére csapásmérésre alkalmas egységei, így kénytelen minden fronton a Köztársasági Gárdára vagy a Tigris-harccsoportra várni.

Szíriai katonák járõröznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettõl visszafoglalt el-Dzsurában Damaszkusztól délreSzíriai katonák járõröznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettõl visszafoglalt el-Dzsurában Damaszkusztól délre

Fotó: Juszef Badaui / MTI / EPA

Tavasztól rendszeresen érkeztek Dara térségéből a jelentések tüzérségi tűzről, a hétvégén pedig nagy erejű, szisztematikus bombázások kezdődtek meg – a fegyverszünetet garantáló orosz légierő vezetésével. A légi- és tüzérségi csapások (az elmúlt hetekben 70-80 rakétavetőt és löveget csoportosítottak át a térségbe) fedezéke alatt az átcsoportosított kormányerők hétfőig több falut is visszafoglaltak a kormánypárti területekre benyúló Ladzsat környékén, és saját bevallásuk szerint legalább 70 ellenzékivel végeztek; a a londoni székhelyű, de mégis kiterjedt szíriai informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) 54 támadásról és legalább 26 áldozatról tud, de a kibontatkozó harcok miatt máris több mint 11 ezer - más források szerint 17 ezer - ember hagyta el lakhelyét. A támadók veszteségeiről nincs hír, de hétfőn egy orosz vagy szír harci gépet sikerült lelőni.

A támadó ékekből hiányoztak a többi fronton kulcsszerepet betöltött Hezbollah harcosai vagy az iráni kiképzésű/toborzású síita egységek, hogy jelenlétükkel ne provokáljanak ki egy izraeli beavatkozást.

ABBAN CSAKNEM BIZTOSAK LEHETEK, HOGY HA NEM VETNEK BE VEGYI FEGYVERT, AKKOR AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NYUGTON MARAD;

helyi ellenzéki milíciák egyöntetűen arról számoltak be, hogy az USA közvetítői útján megüzente, ne számítsanak katonai támogatásra. Ezt a pesszimizmust árnyalhatná, hogy Washington még májusban "határozott és megfelelő nagyságú" választ ígért arra az esetre, ha Damaszkusz megsértené a fegyverszünetet, csakhogy eddig az egyetlen - soványka - válaszlépés John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részéről érkezett, aki a hét végén esedékes moszkvai látogatásánmegvitatja majd a helyzetet orosz tárgyalópartnereivel.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7536 RON
1 dollár = 4.3072 RON
100 forint = 143.28 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

sürgős kölcsönátutalás Szia, Ez az első európai magánhitel-bank, kapcsoltunk az Európai Központi Bankkal, és ez az (...)

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

adj fel hirdetést
ff gif

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh