Megindult a háború Dél-Szíriáért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

ASZADNAK TULAJDONKÉPPEN IGAZA VAN: EZT A HÁBORÚT MÁR MAJDNEM MEGNYERTE.


A szír kormány az elmúlt három évben – iráni és orosz szövetségeseinek köszönhetően – megfordította a polgárháború menetét, és sorra foglalta vissza az ellenzéki milíciáktól a kulcsfontosságú területeket, például Aleppót vagy a Damaszkusz környéki ellenállási gócokat. A legnagyobbat a széthulló Iszlám Állam rovására nyerte, ugyanis az Eufrátesztől délre a Kalifátus területei mind Damaszkusz fennhatósága alá kerültek vissza.

A REZSIM A HADVISELÉS LEGEGYSZERŰBB ALAPELVÉT KÖVETTE: BÁRMI ÁRON, DE TÚL KELL ÉLNI AZ ÖSSZES ELLENFELET.

Csakhogy kétséges, magának a rezsimnek megéri-e ez a győzelem (Szíriáról nem is beszélve). Ugyanis azon kívül, hogy az Aszad-klán autonómiája a rengeteg külföldi patrónus, helyi hadúr és oligarcha között minimálisra szűkült, az ország jelentős területeket vesztett a Törökországgal (névleg a törökök által támogatott ellenzéki milíciák) és a kurdok által vezetett autonóm terület, az Észak-Szíriai Demokratikus Föderációval szemben.

De Aszad számára az a legfontosabb, hogy ezek az entitások nem veszélyeztetik közvetlenül a hatalmát (súrlódások persze előfordultak), miközben neki 2018 nyarán már csak két peremterülettel kell foglalkoznia: Darával és Idlibbel. Mindkét régió igen kényes terület, de mindkét terület más kihívásokat támaszt. 

Az északnyugaton található, hegyes-völgyes Idlib kormányzóság egy nagy dzsihadista tömb, melyet igen nehéz lesz katonai eszközökkel felszámolni, amellett meg az Idlibet körülfogó török őrposztokból nagyon úgy tűnik, hogy Törökország is kivetette rá a hálóját.

Az ország legdélebbi csücskében található Dara kormányzóság más miatt jelent nehézségeket. Ez a csücsök az izraeli és a jordán határ közé ékelődik, és egyik állam sem ápol túl baráti viszonyt Aszaddal. A 2011-es forradalom egyik bölcsőjének számító terület nagyrészt a relatíve mérsékelt Szabad Szír Hadsereg milíciáinak uralma alatt áll, csakhogy a kormányerők egy keskeny folyosót tudtak ellenőrzésük alakítani, ami északról hatol be a kormányzóság szintén Dara nevet viselő székhelyének központjáig (maga a város kelet-nyugati irányban megosztott). A régióban számos heves ütközetet vívtak – legutóbb 2017 elején – de a front rendkívül tarka képet mutat. A tiritarkaságban megvan a helye a fekete színnek is, az Iszlám Állam ugyanis a mai napig tartja magát a terület délnyugati részén.

Az itteni felkelők sokáig élvezték az Egyesült Államok pénzben, hadianyagban és kiképzőkben megmutatkozó támogatását is, az Obama-kormányzat elbaltázott programjait követően Donald Trump 2017 júliusában ki tudta járni Putyinnál, hogy Darát közösen minősítsék fegyverszüneti ("deeszkalációs") zónának, ezen kívül zárják ki a régióból a dzsihadistákat és az USA meg Izrael szemét legjobban bántó iráni hátterű síita milíciákat. Ezzel Washington két fontos szövetségesének érdekeit akarta biztosítani:

  1. távol tartani az Iránnal kvázi-háborús viszonyban álló Izrael határaitól a síita milíciákat és az iráni bázisokat
  2. megelőzni egy újabb menekülthullámot az amúgy is 650 ezer menekültet ellátó Jordánia határánál, és távol tartani a dzsihadistákat

Ez a deeszkalációs övezet nagyjából egy évig működött is (a régióban fennálló erőegyensúlynak, és a szélsőségesek Idlibhez képest csekélyebb befolyásának is köszönhetően), csakhogy 2018-ra a fegyverszünetet nem sikerült elmélyíteni (jellemző módon Jordánia szerette volna normalizálni kapcsolatait Damaszkusszal, de a határnyitást Washington megvétózta), ráadásul Aszadnak csak addig állt érdekében a fegyvernyugvás, amíg nem szabadultak fel Kelet-Gútánál vagy Deir ez-Zórnál olyan erői, melyeket Délre dobhatott át. A rezsimnek korlátozottan állnak rendelkezésére csapásmérésre alkalmas egységei, így kénytelen minden fronton a Köztársasági Gárdára vagy a Tigris-harccsoportra várni.

Szíriai katonák járõröznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettõl visszafoglalt el-Dzsurában Damaszkusztól délreSzíriai katonák járõröznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettõl visszafoglalt el-Dzsurában Damaszkusztól délre

Fotó: Juszef Badaui / MTI / EPA

Tavasztól rendszeresen érkeztek Dara térségéből a jelentések tüzérségi tűzről, a hétvégén pedig nagy erejű, szisztematikus bombázások kezdődtek meg – a fegyverszünetet garantáló orosz légierő vezetésével. A légi- és tüzérségi csapások (az elmúlt hetekben 70-80 rakétavetőt és löveget csoportosítottak át a térségbe) fedezéke alatt az átcsoportosított kormányerők hétfőig több falut is visszafoglaltak a kormánypárti területekre benyúló Ladzsat környékén, és saját bevallásuk szerint legalább 70 ellenzékivel végeztek; a a londoni székhelyű, de mégis kiterjedt szíriai informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) 54 támadásról és legalább 26 áldozatról tud, de a kibontatkozó harcok miatt máris több mint 11 ezer - más források szerint 17 ezer - ember hagyta el lakhelyét. A támadók veszteségeiről nincs hír, de hétfőn egy orosz vagy szír harci gépet sikerült lelőni.

A támadó ékekből hiányoztak a többi fronton kulcsszerepet betöltött Hezbollah harcosai vagy az iráni kiképzésű/toborzású síita egységek, hogy jelenlétükkel ne provokáljanak ki egy izraeli beavatkozást.

ABBAN CSAKNEM BIZTOSAK LEHETEK, HOGY HA NEM VETNEK BE VEGYI FEGYVERT, AKKOR AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK NYUGTON MARAD;

helyi ellenzéki milíciák egyöntetűen arról számoltak be, hogy az USA közvetítői útján megüzente, ne számítsanak katonai támogatásra. Ezt a pesszimizmust árnyalhatná, hogy Washington még májusban "határozott és megfelelő nagyságú" választ ígért arra az esetre, ha Damaszkusz megsértené a fegyverszünetet, csakhogy eddig az egyetlen - soványka - válaszlépés John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó részéről érkezett, aki a hét végén esedékes moszkvai látogatásánmegvitatja majd a helyzetet orosz tárgyalópartnereivel.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6495 RON
1 dollár = 4.0769 RON
100 forint = 143.84 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Allasajanlat Firma specializat în flori vii și decorațiuni angajează personal pentru dezvoltare strategică (...)

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh