Öntsünk tiszta vizet a pohárba: biománia és ami mögötte van

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Próbáljatok meg úgy eltölteni egy napot, hogy nem találkoztok ezzel a szóval: bio. Nagyjából lehetetlen, ha gyereked van, akkor meg egyenesen elképzelhetetlen.


Mit is jelent az, hogy bio?

Elsőként tegyük tisztába, mit is jelent a bio kifejezés. Most sem vettem a fáradságot, hogy a kereső által kidobott latin szavakkal tűzdelt definícióval szívjam le az energiáitokat. Véleményem szerint a bio klasszikus értelmezésben azt jelenti, hogy biológiai vagy természet adta. Szóval, az ember azon kívül, hogy az állatokat ellátta, a növényeket locsolta, nem csinált egyebet. Csak szerette, ápolta a javait, hogy később pénzre válthassa a gondoskodást, hogy majd újra ezt tehesse.

„Évtizedekkel ezelőtt még nem sokat lehetett hallani a bióról, főleg nem itthon. A rendszerváltás előtti időkben egy szülő azt adta a gyerekének, amit a kertben megtermesztett vagy a piacon megvett. Ma viszont igen szigorú kritériumoknak kell megfelelnie azoknak a gazdaságoknak, amelyeket bio névvel illetnek” – mondta dr. Schönhausen Mária gyerekorvos.

Ám a mai világban már minden bio… Persze meg vagyok győződve róla, hogy ezek között a bioárucikkek között valóban van, amit a fentieknek megfelelően készítettek el, de hogy mi ezt honnan tudjuk megállapítani, az már homályos. Fontos, hogy fogyasztóbaráttá tegyék a bioárukat, amelyek magas minőségről tanúskodó, vastag, matt, újrahasznosított zacskókban várnak minket a boltok polcain. De legalábbis a boltok visszagyűjtik a csomagolásukat, éljen a környezettudatosság.

Túl a csomagoláson pedig pöccre ugyanolyan szép, mosolygós (nevezzük almának a dolgot) találunk.  Na szóval, ha valami természetes, akkor hogy lehet annyira egyforma?!

Kislánykoromban sok időt töltöttem a nagyszüleimnél, akiknek volt zöldséges kertjük, gyümölcsfáik, és bárhogy is szerették a kis kertjüket, a termések sosem voltak egyformák. Volt nekik az a csúnya, apró, de baromi finom almájuk. Hol veszek én ehhez hasonlót a bio felirat alatt!? Azért ez elgondolkodtató.

Mikor elkezdtem a kisfiam hozzátáplálását zöldségekkel, gyümölcsökkel, akkor úgy gondoltam, hogy bérletet váltok a közeli piacra, és mint fekete öves piacozó egyenesen a piros babos kendős, ráncos arcú néniktől veszem majd a főzéshez az alapanyagokat. Igazából ezt a mai napig így csinálom. De most az egyszer elbizonytalanodtam. Jól csinálom én ezt? Valóban egy hét hónapos gyerek egészségével játszom, ha piacra járok?

Bioügy: kérdés…

A minap a gyerekorvosunknak nagy mellénnyel meséltem, hogy én bizony piacra járok, és főzök is a kicsinek (mert ez ugye ma már nem egyértelmű), és hogy ki szeretném próbálni a céklát Patriknál. Erre hideg zuhanyként ért a válasz, hogy ha nem bio, akkor inkább ne csináljam, mert a magas nitráttartalom csúnya dolgokat válthat ki a gyereknél: szürkülés, légzési problémák…

Te jó ég – gondoltam. De itt még nem ért véget a meglepetések sora:  az is utólag derült ki, hogy egyéves korig nyers gyökérzöldséget sem szabad adni a gyereknek, nevezzük nevén: mondjuk reszelt répát sem. Maximum, ha bio, de inkább akkor se. Nagyjából egy hónapja mérgezem Patrikot a piaci répával… hát, remek!

„Azért fontos, hogy a gyerekek minél később érintkezzenek vegyszerekkel, mert még fejletlen a bélrendszerük. Nem véletlen az a korszerű álláspont, hogy minél tovább szoptassunk, és csak később kezdjünk hozzátáplálni, különös tekintettel a gluténra és a laktózra. Az ételintolerancia vagy más allergiás betegségek könnyebben kialakulnak vörös, szeplős, szőke, fehér bőrű, kék szemű, száraz bőrű kisbabáknál” – mondja Schönhausen doktornő.

 

Kérdés kérdés hátán

Ha már ellenpéldák: ekcémás kislány voltam, vérző sebes bőrfelülettel, főleg a hajlatokban. Se isten, se ember nem tudott mit adni a viszketés ellen. Mondhatom, hogy tényleg mindent kipróbáltunk. Mindenki, aki ismert, segíteni akart, én meg sajtcetliken vittem haza anyának, hogy a bánomisénkinek az anyukája milyen cifra nevű dolgot ajánlott. Mire rendre érkezett a válasz anyától: „már túl vagyunk rajta”, vagyis kipróbáltuk már, egyik sem működött.

Aztán jött egy „mindmáig be akarnak szervezni” típusú, nagy MLM-rendszeres cég bioterméktriója. Speciális elven működött a kencecsomag, de egyszerre kellett mindent használni. Az állt a leírásban, hogy először felerősödnek a tünetek, nem kell megijedni, majd szépen elmúlik az ekcéma. Nagyobbacska voltam már, tudtam, hogy ez a javamra válik, de sajnos a bőröm rosszabb lett, mint volt.

Nem fogunk zöld ágra vergődni a kérdéskört illetően

Főleg azt nem értem, hogy ha valami bio, annak miért kell drágának és rossz ízűnek lennie. Itthon olyan finom turmixokat lehet készíteni egészséges hozzávalókból. És hát nem árulunk el titkot azzal, hogy a sok kártékony rovar miatt szükséges a vegyszeres kezelése a terményeknek, különben nem lesz belőlük semmi. Innentől a bio meg megint egy megfoghatatlan dolog. Nem igaz?

Az egyik kedvenc szösszenetemmel zárnám ezt a megfejethetetlen, kérdésekkel teli témát: a belvárosban dolgoztam egy étteremben, ahol árultunk csirkét is. Mire az egyik vendég megkérdezte, hogy milyen életet élt az akkorra már grillcsirke. „Gondolom, gazdag, boldog élete volt” – válaszoltam. És akkor, abban a pillanatban annak a csirkének megérte élnie, mert egyszeriben biocsirkévé avanzsált…..

(nlcafe.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6540 RON
1 dollár = 4.1197 RON
100 forint = 143.76 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Allasajanlat Firma specializat în flori vii și decorațiuni angajează personal pentru dezvoltare strategică (...)

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh