Kiállt a Fidesz Lengyelország mellett Strasbourgban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagy többséggel (438 igen, 152 nem és 71 tartózkodás) döntött úgy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése, hogy Lengyelországgal szemben kezdeményezik az uniós atomfegyverként emlegetett, az alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást, amelynek végén a tagállamok akár felfüggeszthetik a lengyelek szavazati jogát. Ugyanezt az eljárást indították meg idén májusban Magyarországgal szemben is, az általános megfogalmazás szerint ugyancsak az európai értékek súlyos megsértésének kockázata miatt.


A szavazás során az Európai Néppárt – beterjesztőként – támogatta az ötpárti javaslatot, a soraikban ülő fideszesek azonban nem. A magyar kormánypárti politikusok később közleményt adtak ki, amiben azt írják: „A lengyel kormány egyértelmű bevándorlásellenes álláspontot képvisel, Brüsszel pedig bünteti ezért.”

A lengyel kormány intézkedéseit két évvel ezelőtti megalakulásuk óta bírálta az EU, elsősorban az igazságszolgáltatás átszervezése és az alkotmánybíróság tagjainak kinevezése miatt. Az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is több dokumentumban hívta fel a varsói kormány figyelmét, hogy az uniós joggal ellentétes az alkotmánybíróság jogkörének korlátozása és a bírák kinevezésének kormányzati befolyásolása. Ugyancsak visszatérő kritika, hogy Európa utolsó természetes őserdejében nagyszabású fakitermelésbe kezdett Lengyelország. A most elfogadott állásfoglalásban felszólítják a lengyel kormányt arra is, hogy határozottan álljon ki a nők jogai mellett azzal, hogy megkülönböztetés nélkül ingyenessé és hozzáférhetővé teszik a fogamzásgátlást, a sürgősségi fogamzásgátlás pedig vény nélkül is legyen elérhető. A vitában többen szóvá tették, és ez tükröződik az elfogadott szövegben is, hogy a lengyel kormány nem határolódott el a hétvégi hatvanezres „idegengyűlölő és fasiszta” tüntetéstől.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok frakcióvezetője hihetetlennek nevezte, hogy ilyesmi megtörténhet 300 kilométerre Auschwitztól. Ezért a mondatáért egy lengyel képviselő gyűlöletbeszéd miatt feljelentette Verhofstadtot a parlament elnökénél. Az Európai Bizottság nevében Frans Timmermans első alelnök arról beszélt, hogy nehéz a lengyelekkel párbeszédet folytatni, mert nem hajlandók személyes találkozókon részt venni, marad az időnkénti levélváltás. A lengyel kormánypárt védelmében Ryszard Legutko képviselő arról beszélt, hogy a lengyelek alighogy megszabadultak az oroszoktól, máris a Nyugat gyarmatosítási törekvéseivel kell szembenézzenek. „Nem fogunk mindenért elnézést kérni, nem fogunk mindenre engedélyt kérni” – tette egyértelművé kormánya álláspontját Legutko. A varsói külügyminisztérium később közleményében már kevésbé harcias hangnemben úgy fogalmazott, hogy tudomásul veszik a határozat megszavazását, és nem térnek ki a párbeszéd elől. Ugyanakkor saját védelmükben megjegyzik, hogy az állásfoglalás leegyszerűsítő, és politikai nyomásgyakorlásként is értelmezhető.

Ami az eljárás menetét illeti, azonos a Magyarországgal szembenivel. Az EP szakbizottsága készít egy anyagot, szavaz róla, majd a plenáris ülés elé kerül az ügy. Itt a képviselők kétharmada dönt arról, hogy továbbküldi-e a tagállamok kormány- és államfőit tömörítő Európai Tanácsnak azzal, hogy folytassák le az eljárást. Ennél a szavazásnál azonban a magyar kormány kedvezőbb helyzetben van, feltéve, ha megvédi a pártcsaládja, mert az Európai Néppárt támogatása nélkül nem lesz meg a kétharmad. (Igaz, a Néppárton belül változatlanul nagyon sok az Orbán-kritikus, elégedetlen képviselő.) A lengyel kormánypárt azonban egy kisebb frakcióban, a brit toryk által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjában foglal helyet, ők még a fideszes átszavazókkal is kevesen vannak a kétharmad meggátolására. Ugyanakkor a végső döntéshez az Európai Tanácsban egyhangúság kell, Orbán Viktor és lengyel kollégája, Beata Szydlo már biztosították egymást a kölcsönös vétóról.

Járóka Líviát, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét választotta egyik alelnökének az Európai Parlament szerdán strasbourgi plenáris ülésén. Járóka Líviát a Fideszt is tagpártjai között tudó Európai Néppárt (EPP) jelölte az EP egyik megüresedett alelnöki posztjára, a magyar képviselőcsoport ajánlására. Járóka Lívia Pelczné Gáll Ildikó szeptember elején megüresedett EP-képviselői helyét vette át, mostantól pedig betölti az Európai Számvevőszék tagjává kinevezett Pelczné távozásával szabaddá vált alelnöki tisztséget is. Az EPP magyar képviselőjét 290 szavazattal választották alelnöknek.

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6599 RON
1 dollár = 4.1469 RON
100 forint = 144.38 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh