Lázár János: Nem korlátozza a tanszabadságot a módosított felsőoktatási törvény

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A miniszter szerint a kormánynak Sorossal van baja a bevándorlással kapcsolatos véleménye miatt.


Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

A tárcavezető kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön.
Lázár János kijelentette: az ügyben "készek vagyunk válaszolni" Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is. "Soros György és hálózata" komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, "folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben", de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot - hangsúlyozta.

Kifejtette: felmérték a Magyarországon működő külföldi egyetemeket, ennek eredménye lett egy jelentés, és abból következett a törvény. Más országok szabályozásából látható, hogy az állam a szuverenitási jogával élve mindenhol szabályozza a külföldi egyetemek alapítását, működését - közölte, hozzátéve: úgy látja, az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.

Lázár János szerint megtörni látszik a konszenzus arról, hogy ha a választott képviselők hoznak egy törvényt, az mindenkire vonatkozik. Közölte: az új szabályozásban azt javasolták, hogy legyen esélyegyenlőség az egyetemek között, fair és normális viszonyok legyenek, legyen tényleges, államilag elismert felsőoktatási tevékenységük a külföldi egyetemeknek a származási országukban, és legyen nemzetközi szerződés a két ország között az intézményről. A CEU meg tud felelni ezeknek a feltételeknek, a szabályozás nem aránytalan, nem diszkriminatív, és átlátható rendszert teremt - vélte.
Felvetette a kérdést, hogy miért akarja a CEU a törvény jogszerűségét és legitimitását megkérdőjelezni, ahelyett hogy abszolválná a feltételeket. Azt is mondta, hogy "néhány csoportnak" a feszültség gerjesztése az érdeke, nem a helyzet megoldása.

Kitért rá: az ügyben Magyarországon a nyugodtságnak, a korrektségnek, a higgadt légkörnek kellene uralkodnia, de a következő napokban valószínűleg a "Soros-hálózat nyomulni fog". Pedig jó szabályozást fogadott el az Országgyűlés, el kell magyarázni, erre miért volt szükség, meg kell magyarázni a törvényt, és az ilyen feladatban "már nagy rutinra tettünk szert" az elmúlt években - mondta. Úgy vélte, összességében a migrációs kvóták ránk kényszerítésének előkészítése zajlik. Ha lesz törvény a civil szervezetek átláthatóságáról is, azzal kapcsolatban is lesznek kérdések, fenyegetések, de valójában a kvótákról van szó, és csak felhasználják a CEU ügyét ebben a vitában - jelentette ki.

A miniszter azt mondta, az Európai Néppártban is elfogadják, hogy vannak, akik másképp gondolkodnak egy kérdésről, az ő feladatuk, hogy korrekt tájékoztatást adjanak, nyugodtan és higgadtan válaszoljanak a felvetésekre.
Kiemelte: a CEU komoly eredményeket ért el több területen, kialakult egy szellemi holdudvara, amely elfogult az egyetem érdekében, de ők sem vitathatják, hogy a parlamentnek joga van szabályozni, milyen feltételekkel szerezhet egy egyetem működési engedélyt, és a CEU-nak nem okozhat gondot teljesíteni e feltételeket.
Egy, a CEU melletti tüntetéssel kapcsolatos kérdésre Lázár János kijelentette: minden nagyobb megmozduláson, tüntetésen civil rendőrök is vigyáznak a rendre, ez rutinszerű és normális.

Arra a felvetésre, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e majd a törvényt, a tárcavezető közölte: az államfő joga ennek eldöntése, "nem illik egy miniszternek ilyen kérdésre válaszolnia".

Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és migráció kérdésében

Kérdésre közölte: a The Times cikke Magyarország és Lengyelország esetleges kizárása az unióból nem komoly hír, de jelzésértékű, hogy Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és a migráció kérdésében.
Arra a felvetésre, hogy Oroszország propagandacélokra eszközként használja-e Magyarországot, Lázár János így válaszolt: "Ha eszközöket keres Oroszország, nem ránk gondol", Oroszországnak megvannak a maga eszközei, ha befolyásolni akarja Nyugat-Európát, "nem szorulnak Magyarországra", de Magyarország fontos helyen van a most zajló európai vitákban.

A magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, ennek nincs köze a CEU-hoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, de ennek nincs köze a CEU-hoz, az ott tanulókhoz és tanítókhoz. Közölte: a magyar származású amerikai üzletembernek a bevándorlással kapcsolatban kifejtett véleménye miatt van vita, de a két ügyet külön kell kezelni. Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket - fogalmazott.
 A miniszter kiemelte: a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a "Soros-féle szervezetek" a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni - jelentette ki.

Soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel

Lázár János azt is jelezte: május 10-én tartják a kvótapert az Európai Unió Bíróságán, ahová Magyarország fordult - Szlovákiával együtt -, hogy megakadályozza a kvótadöntés kötelező jellegét. A következő hetekben szerinte arra kell számítani, hogy mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Parlamentben nyomás alá akarják helyezni Magyarországot, májusban és júniusban soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel. A két testület egyes csoportjai, elsősorban a liberálisok, ugyanis el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt a migránsok kvóta szerinti szétosztásában - mondta.
A miniszter szerint Brüsszelben ebbe a kérdésbe "mindent bele fognak kavarni", a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Megjegyezte továbbá, hogy Németország is "velünk ellentétes oldalon áll", így nem meglepő, hogy még kormánypárti politikusok is megszólalnak a kvóta érdekében. Azt is mondta, hogy a vita kétes kimenetelű.

A kormány 2,4 százalékos hiányt és 4 százalék fölötti növekedést szeretne jövőre
A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés - adott számot a jövő évi költségvetés tervezetéről Lázár János, aki három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását.

A legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása - hangoztatta, kérdésekre pedig azt is közölte, hogy 2018-ban változatlan mértékű személyi jövedelemadót terveznek, és a honvédelmi kiadások emelésével számolnak. A reklámadó jövő évi mértékéről még nincs döntés - jelezte.

A tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy a kormány még idén megkezdi az e-számla bevezetését, egy év türelmi idővel, így kezdetben önkéntes lesz a csatlakozás hozzá.

A kormány áttekintette Paks II. helyzetét is - közölte, tudatva: megkezdődött a bővítés műszaki és pénzügyi szerződésének hatálybaléptetése. A cél, hogy ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, így 2018-ban megkezdődhet a beruházás megvalósítása.

A tervezett BKV-sztrájkról Lázár János azt mondta: a fővárosnak és a kormánynak is érdeke, hogy a közlekedési vállalatnál dolgozók normálisan keressenek. A kormány nem fogja magára hagyni a fővárost, és kész segíteni minden érintett nagyvárosnak is, de előtte át kell tekinteni a feltételeket és azt, hogy kinek milyen az anyagi helyzete - mondta, hangsúlyozva azt is: egy elhúzódó munkabeszüntetés senkinek nem lenne jó.

A Pető-intézet konduktorainak bérproblémáira a miniszter ismét úgy reagált: elismerik az ott dolgozók munkáját, a bérhelyzet rendezése folyamatban van.
Kérdésre arra is kitért, hogy az európai ügyészség létrehozását Magyarország nem támogatja, mert ehhez az alapszerződés módosítása kell, csak önkéntes lehet a csatlakozás, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy ország igazságszolgáltatási rendszerének kialakítása a nemzeti szuverenitás része.

A Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról szóló felvetésekre közölte: államigazgatási döntésről van szó, és nincs köze ahhoz, hogy a diplomata nem tudott tető alá hozni egy találkozót Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök között. A döntés azért született, mert új amerikai adminisztráció van - jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teheráni látogatásával, a Magyarország és Irán közötti nukleáris együttműködéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta: Orbán Viktor korábbi iráni látogatásakor született közös elhatározás egy oktatási, tudományos, kutatási célú "mini nukleáris erőmű" közös létesítéséről.

Szintén kérdésre elmondta: 2010 után voltak hírek arról, hogy a titkosszolgálatok kormányzati megrendelésre megfigyeltek fideszes vezetőket, és nem tudja cáfolni ezeket a híreket. Az akkori vezetés birtokába juthattak információk fideszes vezetők életéről - tette hozzá, közölve: 2010 körül volt vizsgálat az ügyben.

Mégsem kell engedélyeztetni a háztartási célú kutakat
A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - mondta Lázár, hozzátéve, hogy a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért - közölte.

(magyarhirlap.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.5987 RON
1 dollár = 3.8593 RON
100 forint = 10000 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ágy Eladó 2 személyes ágy 180/200 , jó állapotú 700 Ron alkudható 0742981286

Struguri Elado szolo 2lej kg.elerhetoseg ezen a szamon.0787747135

Struguri Elado szolo 2 lej kg.

adj fel hirdetést
jogaink

SZAVAZÁS

Milyen helyi, magyar érdekeltségű projektet tart legfontosabbnak?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Oshonoi Árthur Kolozsvárra és Nagyváradra látogat (...)

Ideje rendet tenni Orbán Viktornak a (...)

vgá Dragnea mégsem támogatja az (...)

Korai volt az öröm, talán egy (...)

RIST ZITA HAJNALKA Vihar utáni kártérítési (...)

Sajnalatos modon a hatosagok (...)

Kulcs Nagybánya egyik történelmi (...)

Csodálatos dolog ez. Vigyázzunk (...)

Sogor Andras Hetvenezer látogatót mozgatott meg a (...)

Hat en ott voltam es epp hogy nem (...)

Harmath Lajos Magyarország megvétózza a (...)

Szerintem az is szempont lehet, hogy a (...)

Harmath Lajos Macron beengedné a schengeni övezetbe (...)

Minél előbb, annál jobb!

vgá Egy üdítő színfolt városunkban: a (...)

nagyon örülök zita, h tetszett a (...)

RIST ZITA HAJNALKA Egy üdítő színfolt városunkban: a (...)

Nagyon jo a bemutato szoveg,rovid (...)

Sógor András DARNAI ÁRPÁD – a máramarosi magyar (...)

Nyugodjék békében.

RIST ZITA HAJNALKA Nagybányai úszó is versenyzik a (...)

A NYITOUNNEPSEGGEL AZ ANYAORSZAGIAK (...)

Grof Laszlo - Oxford Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

Gratulalok a Teleki Magyar Haz aldott, (...)

Grof Laszlo - Oxford 130 éve született és 30 éve halt (...)

Koszonom-koszonjuk a megemlekezest, - (...)

RIST ZITA HAJNALKA Pénteken kvíz-est

Nagy lelkesedessel varom minden honap (...)

Kovács János Magyarország megvétózza a (...)

Ha valakinek nem világos a magyarok (...)

Telepes Hunor Áder János minden magyar (...)

Igazi államelnökünk van oda át. Jó (...)

vgá Szilágyi Zsolt maradt az EMNP elnöke

Minden jót, Sziszi (Szilágyi Zsolt)!

vgá Magyarul a kórházakban: az (...)

üröm az örömben

Tasnádi András Zsolt lelkipásztor Nagyhéti egyházi hírek

A Nagybánya-Újvárosi Református (...)

LAZAR LACI Zongorakoncert

GRATULALOK...

vgá Hát persze, hogy nem váltják le (...)

miért is váltanák le, kész (...)

vgá Nagybánya polgármesteri hivatala (...)

szép legyen a főtér

Zaboraski Trinita Beiktatták Máramarossziget (...)

Lovász Istvánnak hívják a lelkész (...)

Gabriella Szigeti Beiktatták Máramarossziget (...)

Lehet tudni a nevét?

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

670 éves Nagybánya első eredetiben megmaradt kiváltságlevele

670 éves Nagybánya első eredetiben megmaradt kiváltságlevele

Nagybánya eredetiben megmaradt első kiváltséglevele 1347. szeptember 20. keltezett oklevele: I. Nagy Lajos magyar király (...)