Lázár János: Nem korlátozza a tanszabadságot a módosított felsőoktatási törvény

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A miniszter szerint a kormánynak Sorossal van baja a bevándorlással kapcsolatos véleménye miatt.


Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

A tárcavezető kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön.
Lázár János kijelentette: az ügyben "készek vagyunk válaszolni" Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is. "Soros György és hálózata" komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, "folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben", de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot - hangsúlyozta.

Kifejtette: felmérték a Magyarországon működő külföldi egyetemeket, ennek eredménye lett egy jelentés, és abból következett a törvény. Más országok szabályozásából látható, hogy az állam a szuverenitási jogával élve mindenhol szabályozza a külföldi egyetemek alapítását, működését - közölte, hozzátéve: úgy látja, az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.

Lázár János szerint megtörni látszik a konszenzus arról, hogy ha a választott képviselők hoznak egy törvényt, az mindenkire vonatkozik. Közölte: az új szabályozásban azt javasolták, hogy legyen esélyegyenlőség az egyetemek között, fair és normális viszonyok legyenek, legyen tényleges, államilag elismert felsőoktatási tevékenységük a külföldi egyetemeknek a származási országukban, és legyen nemzetközi szerződés a két ország között az intézményről. A CEU meg tud felelni ezeknek a feltételeknek, a szabályozás nem aránytalan, nem diszkriminatív, és átlátható rendszert teremt - vélte.
Felvetette a kérdést, hogy miért akarja a CEU a törvény jogszerűségét és legitimitását megkérdőjelezni, ahelyett hogy abszolválná a feltételeket. Azt is mondta, hogy "néhány csoportnak" a feszültség gerjesztése az érdeke, nem a helyzet megoldása.

Kitért rá: az ügyben Magyarországon a nyugodtságnak, a korrektségnek, a higgadt légkörnek kellene uralkodnia, de a következő napokban valószínűleg a "Soros-hálózat nyomulni fog". Pedig jó szabályozást fogadott el az Országgyűlés, el kell magyarázni, erre miért volt szükség, meg kell magyarázni a törvényt, és az ilyen feladatban "már nagy rutinra tettünk szert" az elmúlt években - mondta. Úgy vélte, összességében a migrációs kvóták ránk kényszerítésének előkészítése zajlik. Ha lesz törvény a civil szervezetek átláthatóságáról is, azzal kapcsolatban is lesznek kérdések, fenyegetések, de valójában a kvótákról van szó, és csak felhasználják a CEU ügyét ebben a vitában - jelentette ki.

A miniszter azt mondta, az Európai Néppártban is elfogadják, hogy vannak, akik másképp gondolkodnak egy kérdésről, az ő feladatuk, hogy korrekt tájékoztatást adjanak, nyugodtan és higgadtan válaszoljanak a felvetésekre.
Kiemelte: a CEU komoly eredményeket ért el több területen, kialakult egy szellemi holdudvara, amely elfogult az egyetem érdekében, de ők sem vitathatják, hogy a parlamentnek joga van szabályozni, milyen feltételekkel szerezhet egy egyetem működési engedélyt, és a CEU-nak nem okozhat gondot teljesíteni e feltételeket.
Egy, a CEU melletti tüntetéssel kapcsolatos kérdésre Lázár János kijelentette: minden nagyobb megmozduláson, tüntetésen civil rendőrök is vigyáznak a rendre, ez rutinszerű és normális.

Arra a felvetésre, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e majd a törvényt, a tárcavezető közölte: az államfő joga ennek eldöntése, "nem illik egy miniszternek ilyen kérdésre válaszolnia".

Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és migráció kérdésében

Kérdésre közölte: a The Times cikke Magyarország és Lengyelország esetleges kizárása az unióból nem komoly hír, de jelzésértékű, hogy Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és a migráció kérdésében.
Arra a felvetésre, hogy Oroszország propagandacélokra eszközként használja-e Magyarországot, Lázár János így válaszolt: "Ha eszközöket keres Oroszország, nem ránk gondol", Oroszországnak megvannak a maga eszközei, ha befolyásolni akarja Nyugat-Európát, "nem szorulnak Magyarországra", de Magyarország fontos helyen van a most zajló európai vitákban.

A magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, ennek nincs köze a CEU-hoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, de ennek nincs köze a CEU-hoz, az ott tanulókhoz és tanítókhoz. Közölte: a magyar származású amerikai üzletembernek a bevándorlással kapcsolatban kifejtett véleménye miatt van vita, de a két ügyet külön kell kezelni. Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket - fogalmazott.
 A miniszter kiemelte: a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a "Soros-féle szervezetek" a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni - jelentette ki.

Soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel

Lázár János azt is jelezte: május 10-én tartják a kvótapert az Európai Unió Bíróságán, ahová Magyarország fordult - Szlovákiával együtt -, hogy megakadályozza a kvótadöntés kötelező jellegét. A következő hetekben szerinte arra kell számítani, hogy mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Parlamentben nyomás alá akarják helyezni Magyarországot, májusban és júniusban soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel. A két testület egyes csoportjai, elsősorban a liberálisok, ugyanis el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt a migránsok kvóta szerinti szétosztásában - mondta.
A miniszter szerint Brüsszelben ebbe a kérdésbe "mindent bele fognak kavarni", a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Megjegyezte továbbá, hogy Németország is "velünk ellentétes oldalon áll", így nem meglepő, hogy még kormánypárti politikusok is megszólalnak a kvóta érdekében. Azt is mondta, hogy a vita kétes kimenetelű.

A kormány 2,4 százalékos hiányt és 4 százalék fölötti növekedést szeretne jövőre
A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés - adott számot a jövő évi költségvetés tervezetéről Lázár János, aki három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását.

A legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása - hangoztatta, kérdésekre pedig azt is közölte, hogy 2018-ban változatlan mértékű személyi jövedelemadót terveznek, és a honvédelmi kiadások emelésével számolnak. A reklámadó jövő évi mértékéről még nincs döntés - jelezte.

A tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy a kormány még idén megkezdi az e-számla bevezetését, egy év türelmi idővel, így kezdetben önkéntes lesz a csatlakozás hozzá.

A kormány áttekintette Paks II. helyzetét is - közölte, tudatva: megkezdődött a bővítés műszaki és pénzügyi szerződésének hatálybaléptetése. A cél, hogy ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, így 2018-ban megkezdődhet a beruházás megvalósítása.

A tervezett BKV-sztrájkról Lázár János azt mondta: a fővárosnak és a kormánynak is érdeke, hogy a közlekedési vállalatnál dolgozók normálisan keressenek. A kormány nem fogja magára hagyni a fővárost, és kész segíteni minden érintett nagyvárosnak is, de előtte át kell tekinteni a feltételeket és azt, hogy kinek milyen az anyagi helyzete - mondta, hangsúlyozva azt is: egy elhúzódó munkabeszüntetés senkinek nem lenne jó.

A Pető-intézet konduktorainak bérproblémáira a miniszter ismét úgy reagált: elismerik az ott dolgozók munkáját, a bérhelyzet rendezése folyamatban van.
Kérdésre arra is kitért, hogy az európai ügyészség létrehozását Magyarország nem támogatja, mert ehhez az alapszerződés módosítása kell, csak önkéntes lehet a csatlakozás, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy ország igazságszolgáltatási rendszerének kialakítása a nemzeti szuverenitás része.

A Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról szóló felvetésekre közölte: államigazgatási döntésről van szó, és nincs köze ahhoz, hogy a diplomata nem tudott tető alá hozni egy találkozót Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök között. A döntés azért született, mert új amerikai adminisztráció van - jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teheráni látogatásával, a Magyarország és Irán közötti nukleáris együttműködéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta: Orbán Viktor korábbi iráni látogatásakor született közös elhatározás egy oktatási, tudományos, kutatási célú "mini nukleáris erőmű" közös létesítéséről.

Szintén kérdésre elmondta: 2010 után voltak hírek arról, hogy a titkosszolgálatok kormányzati megrendelésre megfigyeltek fideszes vezetőket, és nem tudja cáfolni ezeket a híreket. Az akkori vezetés birtokába juthattak információk fideszes vezetők életéről - tette hozzá, közölve: 2010 körül volt vizsgálat az ügyben.

Mégsem kell engedélyeztetni a háztartási célú kutakat
A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - mondta Lázár, hozzátéve, hogy a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért - közölte.

(magyarhirlap.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.5737 RON
1 dollár = 3.9269 RON
100 forint = 10000 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Villanyszerelőt keresek Németországba azonnalra! Villanyszerelőt keresek Németországba (Bayern), azonnalra! Készházak szereléséhez, (faváz, (...)

Hollandiai betanított munkák Angol alap nyelvtudással Hollandiai munkára keresünk,munkavállalókat sajt,csirke,szósz,....csomagolásra,és (...)

Betegapolas Maramarosszigeten - idos neni felugyeletehez keresek megbizhato, magyar nyelvet beszelo szemelyt. (...)

adj fel hirdetést
mmhirlap

SZAVAZÁS

Milyen helyi, magyar érdekeltségű projektet tart legfontosabbnak?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

RIST ZITA HAJNALKA Nagybányai úszó is versenyzik a (...)

A NYITOUNNEPSEGGEL AZ ANYAORSZAGIAK (...)

Grof Laszlo - Oxford Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

Gratulalok a Teleki Magyar Haz aldott, (...)

Grof Laszlo - Oxford 130 éve született és 30 éve halt (...)

Koszonom-koszonjuk a megemlekezest, - (...)

RIST ZITA HAJNALKA Pénteken kvíz-est

Nagy lelkesedessel varom minden honap (...)

Kovács János Magyarország megvétózza a (...)

Ha valakinek nem világos a magyarok (...)

Telepes Hunor Áder János minden magyar (...)

Igazi államelnökünk van oda át. Jó (...)

vgá Szilágyi Zsolt maradt az EMNP elnöke

Minden jót, Sziszi (Szilágyi Zsolt)!

vgá Magyarul a kórházakban: az (...)

üröm az örömben

Tasnádi András Zsolt lelkipásztor Nagyhéti egyházi hírek

A Nagybánya-Újvárosi Református (...)

LAZAR LACI Zongorakoncert

GRATULALOK...

vgá Hát persze, hogy nem váltják le (...)

miért is váltanák le, kész (...)

vgá Nagybánya polgármesteri hivatala (...)

szép legyen a főtér

Zaboraski Trinita Beiktatták Máramarossziget (...)

Lovász Istvánnak hívják a lelkész (...)

Gabriella Szigeti Beiktatták Máramarossziget (...)

Lehet tudni a nevét?

Gorzo( Sandor ) Zita Hogyan tovább?

Mely koszonettel es halaval tartozunk (...)

Ibolya Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Miért kell minden EMBERI (...)

theresia trenn Beiktatták Máramarossziget (...)

keresem Maramarosszigeten a regen ott (...)

Tündérke Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

'Csendesedjünk el, és kérjük (...)

Kellner Judit Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Még hány bőrt akarnak lehúzni Csaba (...)

dioszegi imre Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ezek a szemetek mingyart a magyarsag (...)

Kovacs lajos Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mindentlátó te az alapitványnál (...)

Székely betyár Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ásd el magad mindentlátó! Ne ítélj (...)

Mindentlátó Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ha tiszteséges lenne, akkor mitől (...)

remete balatoni Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Nem vagyok optimista a vizsgálatok (...)

Gálóci Imre Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Egyszerűen NEM értem,miért (...)

Márton Etelka Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Elszomorít, felháborít a hatóságok (...)

Erika Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Hát ez várható volt.Csoda már az (...)

dr Kalotay Eszter Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mi fontosabb a gyerekek életben (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Kikiáltották Kis-Oroszországot

Kikiáltották Kis-Oroszországot

Két kelet-ukrajnai szakadár terület ma bejelentette, hogy létrehoztak egy új államot Kis-Oroszország néven. Az országot (...)