Lázár János: Nem korlátozza a tanszabadságot a módosított felsőoktatási törvény

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A miniszter szerint a kormánynak Sorossal van baja a bevándorlással kapcsolatos véleménye miatt.


Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

A tárcavezető kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön.
Lázár János kijelentette: az ügyben "készek vagyunk válaszolni" Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is. "Soros György és hálózata" komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, "folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben", de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot - hangsúlyozta.

Kifejtette: felmérték a Magyarországon működő külföldi egyetemeket, ennek eredménye lett egy jelentés, és abból következett a törvény. Más országok szabályozásából látható, hogy az állam a szuverenitási jogával élve mindenhol szabályozza a külföldi egyetemek alapítását, működését - közölte, hozzátéve: úgy látja, az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.

Lázár János szerint megtörni látszik a konszenzus arról, hogy ha a választott képviselők hoznak egy törvényt, az mindenkire vonatkozik. Közölte: az új szabályozásban azt javasolták, hogy legyen esélyegyenlőség az egyetemek között, fair és normális viszonyok legyenek, legyen tényleges, államilag elismert felsőoktatási tevékenységük a külföldi egyetemeknek a származási országukban, és legyen nemzetközi szerződés a két ország között az intézményről. A CEU meg tud felelni ezeknek a feltételeknek, a szabályozás nem aránytalan, nem diszkriminatív, és átlátható rendszert teremt - vélte.
Felvetette a kérdést, hogy miért akarja a CEU a törvény jogszerűségét és legitimitását megkérdőjelezni, ahelyett hogy abszolválná a feltételeket. Azt is mondta, hogy "néhány csoportnak" a feszültség gerjesztése az érdeke, nem a helyzet megoldása.

Kitért rá: az ügyben Magyarországon a nyugodtságnak, a korrektségnek, a higgadt légkörnek kellene uralkodnia, de a következő napokban valószínűleg a "Soros-hálózat nyomulni fog". Pedig jó szabályozást fogadott el az Országgyűlés, el kell magyarázni, erre miért volt szükség, meg kell magyarázni a törvényt, és az ilyen feladatban "már nagy rutinra tettünk szert" az elmúlt években - mondta. Úgy vélte, összességében a migrációs kvóták ránk kényszerítésének előkészítése zajlik. Ha lesz törvény a civil szervezetek átláthatóságáról is, azzal kapcsolatban is lesznek kérdések, fenyegetések, de valójában a kvótákról van szó, és csak felhasználják a CEU ügyét ebben a vitában - jelentette ki.

A miniszter azt mondta, az Európai Néppártban is elfogadják, hogy vannak, akik másképp gondolkodnak egy kérdésről, az ő feladatuk, hogy korrekt tájékoztatást adjanak, nyugodtan és higgadtan válaszoljanak a felvetésekre.
Kiemelte: a CEU komoly eredményeket ért el több területen, kialakult egy szellemi holdudvara, amely elfogult az egyetem érdekében, de ők sem vitathatják, hogy a parlamentnek joga van szabályozni, milyen feltételekkel szerezhet egy egyetem működési engedélyt, és a CEU-nak nem okozhat gondot teljesíteni e feltételeket.
Egy, a CEU melletti tüntetéssel kapcsolatos kérdésre Lázár János kijelentette: minden nagyobb megmozduláson, tüntetésen civil rendőrök is vigyáznak a rendre, ez rutinszerű és normális.

Arra a felvetésre, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e majd a törvényt, a tárcavezető közölte: az államfő joga ennek eldöntése, "nem illik egy miniszternek ilyen kérdésre válaszolnia".

Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és migráció kérdésében

Kérdésre közölte: a The Times cikke Magyarország és Lengyelország esetleges kizárása az unióból nem komoly hír, de jelzésértékű, hogy Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és a migráció kérdésében.
Arra a felvetésre, hogy Oroszország propagandacélokra eszközként használja-e Magyarországot, Lázár János így válaszolt: "Ha eszközöket keres Oroszország, nem ránk gondol", Oroszországnak megvannak a maga eszközei, ha befolyásolni akarja Nyugat-Európát, "nem szorulnak Magyarországra", de Magyarország fontos helyen van a most zajló európai vitákban.

A magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, ennek nincs köze a CEU-hoz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, de ennek nincs köze a CEU-hoz, az ott tanulókhoz és tanítókhoz. Közölte: a magyar származású amerikai üzletembernek a bevándorlással kapcsolatban kifejtett véleménye miatt van vita, de a két ügyet külön kell kezelni. Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket - fogalmazott.
 A miniszter kiemelte: a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a "Soros-féle szervezetek" a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni - jelentette ki.

Soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel

Lázár János azt is jelezte: május 10-én tartják a kvótapert az Európai Unió Bíróságán, ahová Magyarország fordult - Szlovákiával együtt -, hogy megakadályozza a kvótadöntés kötelező jellegét. A következő hetekben szerinte arra kell számítani, hogy mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Parlamentben nyomás alá akarják helyezni Magyarországot, májusban és júniusban soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel. A két testület egyes csoportjai, elsősorban a liberálisok, ugyanis el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt a migránsok kvóta szerinti szétosztásában - mondta.
A miniszter szerint Brüsszelben ebbe a kérdésbe "mindent bele fognak kavarni", a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Megjegyezte továbbá, hogy Németország is "velünk ellentétes oldalon áll", így nem meglepő, hogy még kormánypárti politikusok is megszólalnak a kvóta érdekében. Azt is mondta, hogy a vita kétes kimenetelű.

A kormány 2,4 százalékos hiányt és 4 százalék fölötti növekedést szeretne jövőre
A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, 2,4 százalékos hiány és 4 százalék fölötti növekedés - adott számot a jövő évi költségvetés tervezetéről Lázár János, aki három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását.

A legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása - hangoztatta, kérdésekre pedig azt is közölte, hogy 2018-ban változatlan mértékű személyi jövedelemadót terveznek, és a honvédelmi kiadások emelésével számolnak. A reklámadó jövő évi mértékéről még nincs döntés - jelezte.

A tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy a kormány még idén megkezdi az e-számla bevezetését, egy év türelmi idővel, így kezdetben önkéntes lesz a csatlakozás hozzá.

A kormány áttekintette Paks II. helyzetét is - közölte, tudatva: megkezdődött a bővítés műszaki és pénzügyi szerződésének hatálybaléptetése. A cél, hogy ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, így 2018-ban megkezdődhet a beruházás megvalósítása.

A tervezett BKV-sztrájkról Lázár János azt mondta: a fővárosnak és a kormánynak is érdeke, hogy a közlekedési vállalatnál dolgozók normálisan keressenek. A kormány nem fogja magára hagyni a fővárost, és kész segíteni minden érintett nagyvárosnak is, de előtte át kell tekinteni a feltételeket és azt, hogy kinek milyen az anyagi helyzete - mondta, hangsúlyozva azt is: egy elhúzódó munkabeszüntetés senkinek nem lenne jó.

A Pető-intézet konduktorainak bérproblémáira a miniszter ismét úgy reagált: elismerik az ott dolgozók munkáját, a bérhelyzet rendezése folyamatban van.
Kérdésre arra is kitért, hogy az európai ügyészség létrehozását Magyarország nem támogatja, mert ehhez az alapszerződés módosítása kell, csak önkéntes lehet a csatlakozás, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy ország igazságszolgáltatási rendszerének kialakítása a nemzeti szuverenitás része.

A Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról szóló felvetésekre közölte: államigazgatási döntésről van szó, és nincs köze ahhoz, hogy a diplomata nem tudott tető alá hozni egy találkozót Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök között. A döntés azért született, mert új amerikai adminisztráció van - jelentette ki.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teheráni látogatásával, a Magyarország és Irán közötti nukleáris együttműködéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta: Orbán Viktor korábbi iráni látogatásakor született közös elhatározás egy oktatási, tudományos, kutatási célú "mini nukleáris erőmű" közös létesítéséről.

Szintén kérdésre elmondta: 2010 után voltak hírek arról, hogy a titkosszolgálatok kormányzati megrendelésre megfigyeltek fideszes vezetőket, és nem tudja cáfolni ezeket a híreket. Az akkori vezetés birtokába juthattak információk fideszes vezetők életéről - tette hozzá, közölve: 2010 körül volt vizsgálat az ügyben.

Mégsem kell engedélyeztetni a háztartási célú kutakat
A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - mondta Lázár, hozzátéve, hogy a kormány döntése szerint a 2016. január 1-jén hatályos állapotot kell visszaállítani, így a tavaly született rendeleteket hatályon kívül kell helyezni. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért - közölte.

(magyarhirlap.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6514 RON
1 dollár = 3.8054 RON
100 forint = 150.78 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Hollandia:snack gyártás 6 hölgynek Hollandiai partnerünk megbízásából keresünk munkavállalókat, 6 (...)

Hollandia:sajtgyártó üzemi munka 10 férfinak Hollandia:sajtgyártó üzembe 10 férfit keresünk Hollandiai partnerünk megbízásából (...)

Hollandiai állások azonnal Hollandiai partnerünk megbízásából keresünk munkavállalókat: - párok - baráti (...)

adj fel hirdetést
reg2

SZAVAZÁS

Milyen helyi, magyar érdekeltségű projektet tart legfontosabbnak?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Dávid Lajos Az „ásító torony” alatt (...)

A régi Nagybánya (...)

Péter Károly Kormányellenes tüntetéssel indult (...)

Juh szellem, de demokratikus és jogos.

vgá A PSD visszaállítaná a királyságot?

érdekes, hogy a PSD akarja ezt

Nemzethy A bukaresti királyi palotában (...)

Béke poraira! Avagy: 'Halottról jót, (...)

Nemzethy Erdély hizlalta Nagy-Románia (...)

Ma is így van ez, mert CSAK AZ (...)

Grof Laszlo - Oxford Kétnyelvű utcanév táblákat (...)

Gratulalok - a jozan esz is igy kivanja!

Nemzethy Együtt ünnepelt a nemzet!

A 'Beszámoló'-t azért nem kellett (...)

Fülöp Indi Viktória Újabb történelmi pillanat (...)

csodás látványképek. pocsék (...)

Csaba Mindenki elmondhatja véleményét a (...)

itt magyarhonban minden nagyon jo, az (...)

Ernest Gondolatok egy régi-új iskola (...)

Enikő drága! Mindenki tudja, hogy sok (...)

Harmath Sándor Magyarország megvétózza a (...)

Helytelen a 'megvétózza' kifejezés (...)

László Gróf Elhunyt az Aranycsapat utolsó tagja

R.I.P. Tóth II. József, R.I.P. (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

NÁDASSY JÓZSEF Vidám Versek Versmondó Versenye (...)

Abrankó Erzsébet megosztott egy (...)

morosán Nagybánya, Románia Ifjúsági (...)

nem is lenne olyan rossz ötlet. jár (...)

Petofi Sandor Program osztondijasa Kivizsgálást indítanak a besztercei (...)

Mar eldontottek hogy nem volt etnikai (...)

Oshonoi Árthur Kolozsvárra és Nagyváradra látogat (...)

Ideje rendet tenni Orbán Viktornak a (...)

vgá Dragnea mégsem támogatja az (...)

Korai volt az öröm, talán egy (...)

RIST ZITA HAJNALKA Vihar utáni kártérítési (...)

Sajnalatos modon a hatosagok (...)

Kulcs Nagybánya egyik történelmi (...)

Csodálatos dolog ez. Vigyázzunk (...)

Sogor Andras Hetvenezer látogatót mozgatott meg a (...)

Hat en ott voltam es epp hogy nem (...)

Harmath Lajos Magyarország megvétózza a (...)

Szerintem az is szempont lehet, hogy a (...)

Harmath Lajos Macron beengedné a schengeni övezetbe (...)

Minél előbb, annál jobb!

vgá Egy üdítő színfolt városunkban: a (...)

nagyon örülök zita, h tetszett a (...)

RIST ZITA HAJNALKA Egy üdítő színfolt városunkban: a (...)

Nagyon jo a bemutato szoveg,rovid (...)

Sógor András DARNAI ÁRPÁD – a máramarosi magyar (...)

Nyugodjék békében.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Bepillantottak tudósok a negyedik dimenzióba

Bepillantottak tudósok a negyedik dimenzióba

Két különálló tudóscsoport – egy amerikai és egy európai – is olyan, hasonló kísérleti eredményeket mutatott be a (...)