Semjén: sikerágazat a nemzetpolitika, az elmúlt nyolc évben tízszeresére nőtt a támogatás mértéke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Sikerágazat a nemzetpolitika, amelynek támogatása az elmúlt nyolc év alatt több mint tízszeresére nőtt – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Budapesten.


A kereszténydemokrata politikus Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral közösen mutatta be a Nemzetpolitikai eredmények 2010-2018 című kiadványt. Semjén Zsolt rámutatott: nagyon mélyről kezdték, 2010-ben még „mélyen éreztette fájdalmát” a „gyurcsányi nemzetárulás”, amely a külhoni magyarságot kirekesztette a közjogi értelemben vett állampolgárságból.

Ez nagyon nehezen begyógyítható sebet okozott – tette hozzá. Úgy fogalmazott: megadták a ma egyetlen lehetséges választ a trianoni katasztrófára. A több mint egymillió új állampolgár és az a nemzetpolitika, amit felépítettek, „maga a történelem”, ez itt fog maradni – hangoztatta. Kitért arra: akiket most honosítottak, azoknak a leszármazottai is magyar állampolgárok lesznek, szavazati joggal, és ki tudják kényszeríteni a magyar kormánytól, hogy komolyan vegye őket, a magyar Országgyűlés pedig az ő Országgyűlésük is. Semjén Zsolt emlékeztetett, a magyar nemzetpolitika négy pilléren nyugszik: a nemzet közjogi egyesítésén, az állampolgárság megadása mellett a külhoni magyar identitás megőrzésén, a külhoni magyar szervezetekkel, pártokkal való kapcsolattartáson, illetve a külhoni magyar gazdasági fejlesztéseken. Hangsúlyozta: az autonómia nem kegy vagy extrém követelés, hanem az unióban bevált gyakorlat, és nem kérnek a magyarság számára semmi olyat, amire nincs példa.  Semjén Zsolt a tömbmagyarság számára Székelyföldön területi, a Partiumban erős kulturális, Dél-Erdélyben személyelvű autonómiát látna jónak. Ugyanakkor hozzátette: nem Budapestről szeretnék megmondani, mi a megfelelő, ezt az adott nemzetrésznek kell kidolgoznia, amihez minden támogatást megadnak.  Jelezte: az óvodától az egyetemig terjedő támogatások 2009–10-ben 9 milliárdot tettek ki, most már jóval több mint 100 milliárdot. Minimum megtízszerezték a nemzetpolitikai támogatások összegét  – közölte. Kitért arra is, hogy újra ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet, és a külhoni magyar szervezetek, pártok mondják meg, melyek legyenek a nemzeti jelentőségű intézmények, amelyek finanszírozása ennek alapján normatív úton történik.

Külön kiemelte a diaszpóra területét, a Magyar Diaszpóra Tanács létrehozását és a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Megjegyezte: azon országok, ahol nagyszámú diaszpóra van, ma már példaként tekintenek Magyarországra, és számos helyen próbálják másolni a magyar modellt. Közölte: eddig több mint 1 millió 20 ezren kérvényezték az állampolgárságot. Kitért a honosítással összefüggésben megjelent „hamis hírekre”, és azt mondta, állampolgársági ügyekben az államigazgatási kontroll mellett van közbiztonsági és nemzetbiztonsági kontroll is.  Jelezte: a mostani választáson 225 ezer érvényes levélszavazat érkezett, 100 ezerrel több, mint 2014-ben, és a voksolók 96,2 százaléka a kormánypártokat választotta. Ez egy százalékkal több, mint négy éve. Megjegyezte: a nemzet közjogi egyesítése olyan értelemben is megtörtént, hogy politikai akaratukat is kifejezték a külhoniak. A levélszavazatok visszaérkezésének idejéről azt mondta, úgy kell átalakítani a szabályokat, hogy az országos listák megállapítása után több idő legyen a beérkezésre. Kérdésre azt mondta: szigorú az ellenőrzés, s ahol rendszerszerű csalás történt állampolgársági ügyben, bilincsben vitték el a rendőrök az érintetteket. 

Kitért az etnikai alapú magyar pártok támogatására és együttműködésére a magyar kormánnyal. Őket támogatni fogják a jövőben is, a külhoni magyarság megmaradása szempontjából nem mindegy, van-e magyar polgármester vagy magyar párt az adott ország parlamentjében – közölte.

A külhoni magyarság szülőföldön maradásának támogatását szolgáló gazdaságfejlesztési programról elmondta, az csaknem 100 milliárdos kerettel valósult meg, és jó az ottani magyarságnak, a többségi nemzetnek, valamint a magyar gazdaságnak egyaránt.  Rámutatott: össznemzetben kell gondolkodni, és amit lehet, ki kell terjeszteni a külhoni magyarokra. Példaként említette a babakötvényt és az anyasági támogatást. Arra a kérdésre, hogy az ukrán kormány állampolgárságot vonna meg más ország választásán való részvétel miatt, Semjén Zsolt közölte: az ukrán kormánynak nincs lehetősége állampolgárságot megvonni, ez a saját alkotmányukkal ellentétes, és azt is bizonyítani kellene, hogy az illető kérelmezte a magyar állampolgárságot.

Magyarország azonban semmilyen információt nem ad ki erről – erősítette meg. Megjegyezte, arról is érdekes dolgokat hallani, hogy vezető ukrán politikusoknak milyen és hány állampolgársága van.  További felvetésre közölte: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem minden támogatás megkap, az egyesítés egy helyi román műszaki egyetemmel tragikus az ottani magyarság számára. Kérik a román kormány fellépését, s bíznak benne, saját törvényeiket betartják majd. Ha minden kötél szakad, akkor a Sapientia mintájára hajlandóak a működés kereteit megteremteni – jelezte.

Potápi Árpád János hozzátette: átfogó képet igyekeznek ábrázolni a bemutatott könyvben a nemzetpolitikai fejlesztésekről. A választási rendszerrel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy a mostani ciklus lehetőséget ad arra, hogy finomítani, pontosítani tudjanak. A bemutatón részt vettek a nemzetpolitikai terület korábbi irányítói, felelősei is.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6658 RON
1 dollár = 4.0493 RON
100 forint = 144.94 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

MATEK ORA Matematikat tanitok V-VIII osztalyos diakoknak. Tel.0727374905

elado elado szuzuki szwift 1328kc 16 szelepes 96 loerö 2005 böl.jo àlapotban levö magàn (...)

Eladó ház a Luchian utcában Csendes, de szinte központi helyen eladó 170 négyzetméter alapterületű, jó állapotban (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

szittya A Nagybányai RMDSZ közleménye

a kis bozgor chereces :) nem mondta meg (...)

HZS A Nagybányai RMDSZ közleménye

Szégyen és gyalázat ez a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh