Átment a Dăncilă-kormány, hivatalába léphet Románia első női miniszterelnöke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bizalmat szavazott a bukaresti parlament a Viorica Dăncilă vezette új kormánynak, ezáltal miniszterei esküjének letétele után hivatalába léphet az ország első női miniszterelnöke vezette balliberális kabinet.


A hétfő délutáni szavazáson az új kormány 282 szavazatot kapott a jelen lévő szenátoroktól és képviselőktől, a kormánylakításhoz legkevesebb 233 voksra volt szükség. 136-an az új kabinet ellen szavaztak, ugyanakkor egyetlen tartózkodást jegyeztek. Mint ismert, a balliberális kabinet struktúrája nem változott a tisztségéről két héttel ezelőtt lemondott Mihai Tudose irányította kormányéhoz képest, a huszonhét miniszter közül azonban tizenhatot lecseréltek a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD), akik fél év leforgása alatt a második kormányfőjüket buktatták meg.  A parlamenti szavazást megelőző beszédében a kijelölt kormányfő elmondta: az ország fő kérdéseiben és a nemzet érdekében hajlandó minden politikai erővel párbeszédet folytatni, Románia elnökét is beleértve, „feltéve, ha a párbeszéd civilizált hangvételű.” Viorica Dăncilă közölte, kizárólag a választott tisztségviselők, a többségi koalíció vonhatja felelősségre döntései időszerűségéért az új kormányt.

Amíg én miniszterelnök leszek, egyetlen intézmény, egyetlen egy hatalmi központ se fogja többé megmondani a kormánynak, hogy mi a teendője” – szögezte le a parlament plénuma előtt felszólaló Viorica Dăncilă. A politikus – aki nyolc éven át tevékenykedett a PSD európai parlamenti képviselőjeként – közölte, mandátuma során azt a célt fogja követni, hogy 2020-ra Románia az Európai Unió legerősebb gazdaságai rangsorának első felében legyen, hogy ily módon a fiatalok ne hagyják el az országot, akik pedig elmentek, azok tervezzék a hazatérést.

Liviu Dragnea, a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszédében úgy vélekedett, a kormánynak európai szellemben, de a román nép érdekében kell vezetnie az országot. „Románia szuverén ország és valamennyiünknek kötelessége ezt a szuverenitást megvédeni. Azért mondom ezt, mert a szuverenitás nem annyira politikai vagy gazdasági kategória, mint inkább egy lelkiállapot. Ennek a kormánynak az a feladata, hogy gazdasági eredményeket érjen el, növelje a polgárok jövedelmeit és a beruházások mértékét, de ugyanakkor megtartsa a szuverenitást, azaz a független gondolkodást, a foganatosított intézkedések nemzeti jellegét” – hangsúlyozta Dragnea. A PSD elnöke szerint a kormánynak célként kell kezelnie a beruházásokat. „Ma nincs tervezés, nincsenek nagy projektek, és jövőképe sincs Romániának. Csak idővesztegetés, az ország fejlődése szempontjából pedig mellékes minden olyan vita, amely a hatalom megszerzéséért folyik a kormánykoalíció és az ellenzék között” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Dăncilă-kabinet beiktatásának vitáján.  Elmondta: az RMDSZ képviselői és szenátorai adnak még egy esélyt a kormánykoalíciónak – nemcsak azért, mert a PSD-ALDE nyerte a parlamenti választásokat, és az ő felelőssége a kormányzás, hanem azért is, mert a nehéz időkben is eltökélt szándéka volt őszinte párbeszédet folytatni a szövetséggel.

„A PSD vezetőjének volt bátorsága elhatárolódni annak a kollégájának a kijelentésétől, aki bevezette volna a halálbüntetést és fellógatta volna azokat, akik nem értenek vele egyet. A többi párt vezetőjének részéről mai napig mély a csend” – nyomatékosított Kelemen Hunor. A kormányprogram egyes fejezeteit jónak, másokat sekélyesnek és felszínesnek nevezte a szövetségi elnök, de a kormány tagjairól nem kívánt véleményt alkotni. Kelemen egyébként napirend előtti felszólalásában megemlékezett Verestóy Attiláról, az RMDSZ múlt héten elhunyt szenátoráról. Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője azt kérte hétfőn a parlament plénumától, hogy ne szavazza meg a kormány beiktatását. „Ha ön büszke nő, akkor azért kellene imádkoznia, hogy ne iktassák be ezt a kormányt, mert Liviu Dragnea Călin Popescu-Tăriceanu közvetítésével megüzente tegnap, hogy ön nem igazi miniszterelnök lesz, hanem egy adminisztrátor, s az is csak korlátozott jogkörökkel. Egy olyan személy, aki mások parancsait teljesíti. Ez a legsúlyosabb alkotmányos támadás a miniszterelnöki jogkör ellen, és ha a nép választottjainak erejét akarják birtokolni, akkor ne szavazzák meg ennek a kormánynak a beiktatását” – jelentette ki a szónoki pulpitusnál az ellenzéki politikus, aki szerint Viorica Dăncilă kinevezése kizárólag Liviu Dragnea személyes érdekeit szolgálja.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6599 RON
1 dollár = 4.1469 RON
100 forint = 144.38 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

\'Muzsikánál nincs jobb barát\'-Magyar nóta és Operett Gála a Civil Kataning Egyesület szervezésében Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Magyar nóta és Operett Gála Kedves Nótakedvelő Barátaink! Közös húllámhossz a Nóta szeretete! Újra és újra a (...)

Acélszerkezetek szereléséhez keresünk munkavállalókat Magyarországi munkavégzésre keresünk azonnali munkakezdéssel, hosszútávú és állandó (...)

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

Fekete Ferenc Macron föderális uniója és a svéd (...)

'Macron beszédében hangsúlyozta, (...)

Varga Gábor Több ezer fekete lyuk hemzseghet a (...)

Lebilincselő cikk!

Zászló Magyar személyiségekről is (...)

Sokkal boldogabb lennék, ha az (...)

vgá „Nem tudom legyőzni” – Gyurta (...)

így is nagyon jó volt Dani!

Thurman Zoltán Közlemény a hajdani polgári (...)

Szeretném láttni pontosan, hogy a (...)

Ricsi Bonis KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Az egészségügyi iskola túl közel (...)

vgá Az Igric - turné Nagybánya (...)

öröm, mikor Budapest vendégszerepel (...)

cotos KÖZLEMÉNY A NAGYBÁNYAI MAGYAR (...)

Szerintem eszrevetettek, hogy nem jol (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh