Bevezeti a „kapzsisági adót” és szabályozza a földgáz árát a kormány

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Különadót vezet be a bankok számára és három évre rögzíti a földgáz maximális árát január elsejétől a kormány. Többek között ezeket az intézkedéseket tartalmazza a pénzügyminiszter által kedd este ismertetett sürgősségirendelet-tervezet, amelyet év végéig elfogad a Dăncilă-kabinet.


Eugen Teodorovici tájékoztatása szerint a bankokra „kapzsisági adót” vetnek ki, amelyet a bankközi hitelkamatláb (Robor) alapján számolnak ki. E szerint 1,5 százalékos Robor alatt az adó 0 százalék, 1,51 - 1,7 százalék között 0,2, 1,71 - 2,5 százalék között 0,4, 2,51 – 3 százalék között 0,6,  3,01 - 3,5 százalék között 0,9 százalék, a továbbiakban pedig 0,5 százalékpontonként 0,3 százalékponttal nő.

A pénzügyminiszter elmondta, a kormány becslései szerint 1,5 százaléknál nagyobb Robor esetében 3,6 milliárd lejes bevétele lesz jövőre az államkasszának. „A bevétel a bankok kapzsiságától függ” – jelentett ki Teodorovici. Megjegyezte: a magánszemélyeknek folyósított hiteleknél a bankok 8 százalék körüli kamatot alkalmaznak, míg a betétekre alig 2 százalék körüli kamatot fizetnek. A miniszter többek között a további intézkedéseket jelentette be:   a következő három évben a földgáz ára nem haladhatja meg a megawattonkénti 68 lejt létrehoznak egy 10 milliárd eurós fejlesztési alapot, amelyhez önkormányzatok és felsőoktatási intézmények nyújthatnak be finanszírozási igénylést különböző projektekre a nyugdíjpont 1265 lejre, a szociális támogatás összege 704 lejre nő 2019. szeptember elsejétől a pedagógusok bére 2020. szeptember elsejétől az eredetileg 2022-re tervezett szintre nő az építőiparban 3,75 százalékponttal csökkentik az alkalmazottak társadalombiztosítási hozzájárulását a közalkalmazottak jövőre is kapnak 1450 lej értékű üdülési utalványt.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7509 RON
1 dollár = 4.1988 RON
100 forint = 150.39 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

GREAT ILLUMINATI ORDER Grüße von der großen Ordnung der Erleuchtung an den Vereinigten Staat und auf der ganzen Welt, (...)

adj fel hirdetést
rmdsz ep oldalso

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek