Hamarosan iktatják a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hamarosan regisztrálják a parlamentben előterjesztői a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét. A jogszabályt több frakció tagjai is támogatják aláírásukkal, kidolgozásában az RMDSZ jelentős szerepet vállalt.


Csoma Botond képviselőtől megtudtuk: informálisan még jóval az alkotmánymódosító referendum bejelentése előtt zajlottak a parlamentben egyeztetések egy olyan törvény kidolgozásáról, amely szabályozná a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A népszavazási kampány voltaképp lendületet adott az ügynek, ugyanis mindkét kormánypárt vezetője jelezte, hogy támogatják a jogszabály elfogadását.

Csoma Botond elmondta, a múlt héten az RMDSZ-en belül is voltak egyeztetések a törvényről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök részvételével. Ezen a tanácskozáson az Országos Diszkriminációellenes Tanács által kidolgozott tervezetet vizsgálták meg, ezt módosították részben saját javaslatokkal. Az RMDSZ politikusa elmondta,  a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről elsősorban Florin Manole képviselő az, aki támogatja a tervezet beterjesztését. Felvették vele a kapcsolatot, és keddre meghívták az összes frakció képviselőit egy informális találkozóra, amelyen megpróbálják a jogszabály végleges változatát kidolgozni. „Azt szeretnénk, ha ez a tervezet ne egy bizonyos párt frakciójához kötődjön, hanem minél több frakcióból legyenek kezdeményezők. Nem szeretnénk senkit sem kizárni. Az lenne a legkedvezőbb, ha az összes parlamenti pártból lennének aláírók” – magyarázta Csoma. Hozzátette, a tervezetet hamarosan iktatják a parlamentben. Ezt nyilatkozta egyébként hétfőn Victor Negrescu európai ügyekért felelős miniszter is. A jogszabály jelenlegi változata szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elkülönül a házasság intézményétől, és azonos nemű, illetve heteroszexuális párokra is vonatkozna. A kapcsolat bejegyzése anyakönyvezetőnél vagy közjegyzőnél történne. A tervezet szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párokat a házastársakéval azonos jogok – örökösödés, vagyonközösség, hitelfelvételi lehetőségek – illetnék meg. Kivételt az örökbefogadás képez. „Meg akarjuk könnyíteni azoknak az embereknek a helyzetét, akikről mindenki tudja, hogy jelen vannak a társadalmunkban” – mondta Csoma Botond. Ezt javasolta a diszkriminációellenes tanács Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kidolgozott tervezetet már korábban ismertettük. A parlamentbe beiktatott változat nyilván ettől majd eltérhet. A CNCD tervezete szerint két személy a kapcsolatát akkor regisztrálhatja, ha betöltötte 18. életévét és nem házas. Anyakönyvezető előtt törvényesíthetik együttélésüket. A tervezet gondol azokra is, akik nem beszélik a román nyelvet, vagy akik például hallássérültek. Ők hivatalos közvetítőt kérhetnek. A regisztrált személyek nem vehetik fel egymás nevét. A javaslat rendezi a vagyonmegosztást is. A tervezet csak az különnemű párok esetében rendelkezik arról, hog