Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a bírák és ügyészek példa nélküli tiltakozásának hatására hétfőn este bejelentette, hogy a kormány eltörli vitatott rendelete azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek.


Miközben a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma hétfőn az igazságügy működését szabályozó törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi rendelet visszavonására szólította fel a kormányt, több városban – így Bukarestben, Temesváron és Konstancán is – néhány napra felfüggesztették a tevékenységüket az ügyészségek.

Ennek során március 8-áig a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is napi négy órán keresztül, 8 és 12 óra között „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezésének szabályait. A CSM döntése értelmében csak azon módosítások visszavonását nem tartották szükségesnek, amelyeket a kormány a testület javaslatára fogadott el.

A Viorica Dăncilă vezette kormány hétfő délutánra tárgyalásra hívta a rendeletet ellenző szakmai szervezeteket. A megbeszélésen a CSM elnöke, Lia Savonea részt vett ugyan, de három szakmai szervezet – a Romániai Bírák Fóruma, a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Megőrzéséért és a Kezdeményezés az Igazságügyért – már előre jelezte: nem hajlandóak részt venni a tárgyaláson, mivel nem most, hanem a rendelet elfogadása előtt kellett volna egyeztetni, így jelenleg az egyetlen megoldás annak visszavonása. Hétfőn a bukaresti legfőbb ügyészség alkalmazottai is szavazattöbbséggel úgy döntöttek: karszalag viselésével fejezik ki tiltakozásukat a kormány sürgősségi rendelete ellen. A DIICOT-éhoz hasonló részleges munkabeszüntetést hirdettek a kolozsvári törvényszék, valamint a bukaresti második kerületi, a dési, kolozsvári, targovistei és szamosújvári bíróság dolgozói, illetve tucatnyi vidéki ügyészség is. Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány nem mond le a rendeletről, azonban amennyiben az ellenzők érvekkel állnak elő, annak egyes részei módosíthatók.

Ennek érdekében párbeszédre szólította az érintetteket. Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn este, a tárgyalások után bejelentette: a bírálatok nyomán eltörlik a rendelet azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek, és a CSM ügyészi osztálya marad továbbra is az a fórum, amely a jelölteket véleményezi. Egyben beleegyeztek, hogy az igazságügyet érintő törvényeket elfogadásuk előtt öt nappal megküldik a CSM-nek. A miniszter szerint az egyeztetésen született egyik fontos döntés értelmében memorandumot ír alá az igazságügyi törvények módosításait véleményező CSM, illetve a kormány, amelyben utóbbi vállalja, hogy elfogadása előtt legalább öt nappal elküld a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak minden jogszabálytervezetet, hogy a testület tudja megvizsgálni, megvitatni és véleményezni azokat. Toader arról is beszámolt, hogy a tanácskozás „legforróbb” pontja a rendelet 54-es cikkelye volt, amelyet végül közös megegyezéssel teljes egészében visszavonnak.

Ez a cikkely tette volna lehetővé, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. A módosítás az ügyészek heves ellenállásába ütközött, ezért a miniszterelnökkel együtt arra az elhatározásra jutottak, hogy teljes egészében eltörlik a cikkelyt. „Ez azt jelenti, hogy visszatérünk az eredeti szabályzathoz, amely értelmében magas rangú ügyészi tisztségbe csak ügyészek kerülhetnek, akik teljesítik a törvény által megszabott kitételeket, sikerrel mennek végig az igazságügyi miniszter részéről jövő ajánlás és a válogatási interjú folyamatán, és elnöki dekrétum révén az államfő nevezi ki őket” – mondta Toader. Következésképpen a vezető tisztségre pályázó ügyészeket az igazságügyi tárca fogja kiértékelni, majd konzultatív jellegű beleegyezést kapnak a CSM ügyészi részlegétől, ezt követően a javaslatot a miniszter felterjeszti az államfőnek, aki kinevezi a főügyészt – részletezte a folyamatot a miniszter.  Közben Augustin Lazăr legfőbb ügyész felszólította Victor Ciorbea ombudsmant, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a rendeletet.

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) szintén jelezte: az ország valamennyi táblabíróságán kérvényt nyújtanak be annak érdekében, hogy a kormányrendeletet támadják meg az alkotmánybíróságon. Mindeközben Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismét levelet küldött Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, amelyben bírálta a rendeletet, és meglepetésének, illetve csalódottságának adott hangot, amiért a kormányfő találkozójukon nem tájékoztatta arról, hogy el kívánják fogadni.

Az alelnök szerint a rendelet ellentétes az igazságügyi országjelentésben megfogalmazott ajánlásokkal, amelyek független igazságügyi rendszer kialakítását szorgalmazzák. A román kormány múlt kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8418 RON
1 dollár = 4.2893 RON
100 forint = 136.99 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam