Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a bírák és ügyészek példa nélküli tiltakozásának hatására hétfőn este bejelentette, hogy a kormány eltörli vitatott rendelete azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek.


Miközben a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma hétfőn az igazságügy működését szabályozó törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi rendelet visszavonására szólította fel a kormányt, több városban – így Bukarestben, Temesváron és Konstancán is – néhány napra felfüggesztették a tevékenységüket az ügyészségek.

Ennek során március 8-áig a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is napi négy órán keresztül, 8 és 12 óra között „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezésének szabályait. A CSM döntése értelmében csak azon módosítások visszavonását nem tartották szükségesnek, amelyeket a kormány a testület javaslatára fogadott el.

A Viorica Dăncilă vezette kormány hétfő délutánra tárgyalásra hívta a rendeletet ellenző szakmai szervezeteket. A megbeszélésen a CSM elnöke, Lia Savonea részt vett ugyan, de három szakmai szervezet – a Romániai Bírák Fóruma, a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Megőrzéséért és a Kezdeményezés az Igazságügyért – már előre jelezte: nem hajlandóak részt venni a tárgyaláson, mivel nem most, hanem a rendelet elfogadása előtt kellett volna egyeztetni, így jelenleg az egyetlen megoldás annak visszavonása. Hétfőn a bukaresti legfőbb ügyészség alkalmazottai is szavazattöbbséggel úgy döntöttek: karszalag viselésével fejezik ki tiltakozásukat a kormány sürgősségi rendelete ellen. A DIICOT-éhoz hasonló részleges munkabeszüntetést hirdettek a kolozsvári törvényszék, valamint a bukaresti második kerületi, a dési, kolozsvári, targovistei és szamosújvári bíróság dolgozói, illetve tucatnyi vidéki ügyészség is. Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány nem mond le a rendeletről, azonban amennyiben az ellenzők érvekkel állnak elő, annak egyes részei módosíthatók.

Ennek érdekében párbeszédre szólította az érintetteket. Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn este, a tárgyalások után bejelentette: a bírálatok nyomán eltörlik a rendelet azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek, és a CSM ügyészi osztálya marad továbbra is az a fórum, amely a jelölteket véleményezi. Egyben beleegyeztek, hogy az igazságügyet érintő törvényeket elfogadásuk előtt öt nappal megküldik a CSM-nek. A miniszter szerint az egyeztetésen született egyik fontos döntés értelmében memorandumot ír alá az igazságügyi törvények módosításait véleményező CSM, illetve a kormány, amelyben utóbbi vállalja, hogy elfogadása előtt legalább öt nappal elküld a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak minden jogszabálytervezetet, hogy a testület tudja megvizsgálni, megvitatni és véleményezni azokat. Toader arról is beszámolt, hogy a tanácskozás „legforróbb” pontja a rendelet 54-es cikkelye volt, amelyet végül közös megegyezéssel teljes egészében visszavonnak.

Ez a cikkely tette volna lehetővé, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. A módosítás az ügyészek heves ellenállásába ütközött, ezért a miniszterelnökkel együtt arra az elhatározásra jutottak, hogy teljes egészében eltörlik a cikkelyt. „Ez azt jelenti, hogy visszatérünk az eredeti szabályzathoz, amely értelmében magas rangú ügyészi tisztségbe csak ügyészek kerülhetnek, akik teljesítik a törvény által megszabott kitételeket, sikerrel mennek végig az igazságügyi miniszter részéről jövő ajánlás és a válogatási interjú folyamatán, és elnöki dekrétum révén az államfő nevezi ki őket” – mondta Toader. Következésképpen a vezető tisztségre pályázó ügyészeket az igazságügyi tárca fogja kiértékelni, majd konzultatív jellegű beleegyezést kapnak a CSM ügyészi részlegétől, ezt követően a javaslatot a miniszter felterjeszti az államfőnek, aki kinevezi a főügyészt – részletezte a folyamatot a miniszter.  Közben Augustin Lazăr legfőbb ügyész felszólította Victor Ciorbea ombudsmant, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a rendeletet.

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) szintén jelezte: az ország valamennyi táblabíróságán kérvényt nyújtanak be annak érdekében, hogy a kormányrendeletet támadják meg az alkotmánybíróságon. Mindeközben Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismét levelet küldött Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, amelyben bírálta a rendeletet, és meglepetésének, illetve csalódottságának adott hangot, amiért a kormányfő találkozójukon nem tájékoztatta arról, hogy el kívánják fogadni.

Az alelnök szerint a rendelet ellentétes az igazságügyi országjelentésben megfogalmazott ajánlásokkal, amelyek független igazságügyi rendszer kialakítását szorgalmazzák. A román kormány múlt kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7345 RON
1 dollár = 4.2201 RON
100 forint = 144.97 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Fordítás Angol, német, olasz és francia nyelvű szövegek (pl.: prospektusok, használati útmutatók, (...)

kérés Philips videolejátszóhoz keresek távírányitót a Don Bosco gyerekei számára. Ha valakinek (...)

Betteggondozót keresek Szamosardóra (=Arduzel) keresek egy idős, beteg nő gondozására alkalmas, megbízható, magyar (...)

adj fel hirdetést
Reklam

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh