Igazságügyi rendelet: visszakozik a kormány a bírák és ügyészek tiltakozása nyomán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tudorel Toader igazságügy-miniszter a bírák és ügyészek példa nélküli tiltakozásának hatására hétfőn este bejelentette, hogy a kormány eltörli vitatott rendelete azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek.


Miközben a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma hétfőn az igazságügy működését szabályozó törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi rendelet visszavonására szólította fel a kormányt, több városban – így Bukarestben, Temesváron és Konstancán is – néhány napra felfüggesztették a tevékenységüket az ügyészségek.

Ennek során március 8-áig a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is napi négy órán keresztül, 8 és 12 óra között „sztrájkol” tiltakozásul az ellen, hogy a kormány az érintettekkel való konzultáció nélkül módosította a vezető beosztású ügyészek kinevezésének szabályait. A CSM döntése értelmében csak azon módosítások visszavonását nem tartották szükségesnek, amelyeket a kormány a testület javaslatára fogadott el.

A Viorica Dăncilă vezette kormány hétfő délutánra tárgyalásra hívta a rendeletet ellenző szakmai szervezeteket. A megbeszélésen a CSM elnöke, Lia Savonea részt vett ugyan, de három szakmai szervezet – a Romániai Bírák Fóruma, a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Megőrzéséért és a Kezdeményezés az Igazságügyért – már előre jelezte: nem hajlandóak részt venni a tárgyaláson, mivel nem most, hanem a rendelet elfogadása előtt kellett volna egyeztetni, így jelenleg az egyetlen megoldás annak visszavonása. Hétfőn a bukaresti legfőbb ügyészség alkalmazottai is szavazattöbbséggel úgy döntöttek: karszalag viselésével fejezik ki tiltakozásukat a kormány sürgősségi rendelete ellen. A DIICOT-éhoz hasonló részleges munkabeszüntetést hirdettek a kolozsvári törvényszék, valamint a bukaresti második kerületi, a dési, kolozsvári, targovistei és szamosújvári bíróság dolgozói, illetve tucatnyi vidéki ügyészség is. Viorica Dăncilă miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: a kormány nem mond le a rendeletről, azonban amennyiben az ellenzők érvekkel állnak elő, annak egyes részei módosíthatók.

Ennek érdekében párbeszédre szólította az érintetteket. Tudorel Toader igazságügy-miniszter hétfőn este, a tárgyalások után bejelentette: a bírálatok nyomán eltörlik a rendelet azon részét, amely lehetővé teszi, hogy korábban ügyészként tevékenykedő bírák is főügyészek lehessenek, és a CSM ügyészi osztálya marad továbbra is az a fórum, amely a jelölteket véleményezi. Egyben beleegyeztek, hogy az igazságügyet érintő törvényeket elfogadásuk előtt öt nappal megküldik a CSM-nek. A miniszter szerint az egyeztetésen született egyik fontos döntés értelmében memorandumot ír alá az igazságügyi törvények módosításait véleményező CSM, illetve a kormány, amelyben utóbbi vállalja, hogy elfogadása előtt legalább öt nappal elküld a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak minden jogszabálytervezetet, hogy a testület tudja megvizsgálni, megvitatni és véleményezni azokat. Toader arról is beszámolt, hogy a tanácskozás „legforróbb” pontja a rendelet 54-es cikkelye volt, amelyet végül közös megegyezéssel teljes egészében visszavonnak.

Ez a cikkely tette volna lehetővé, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. A módosítás az ügyészek heves ellenállásába ütközött, ezért a miniszterelnökkel együtt arra az elhatározásra jutottak, hogy teljes egészében eltörlik a cikkelyt. „Ez azt jelenti, hogy visszatérünk az eredeti szabályzathoz, amely értelmében magas rangú ügyészi tisztségbe csak ügyészek kerülhetnek, akik teljesítik a törvény által megszabott kitételeket, sikerrel mennek végig az igazságügyi miniszter részéről jövő ajánlás és a válogatási interjú folyamatán, és elnöki dekrétum révén az államfő nevezi ki őket” – mondta Toader. Következésképpen a vezető tisztségre pályázó ügyészeket az igazságügyi tárca fogja kiértékelni, majd konzultatív jellegű beleegyezést kapnak a CSM ügyészi részlegétől, ezt követően a javaslatot a miniszter felterjeszti az államfőnek, aki kinevezi a főügyészt – részletezte a folyamatot a miniszter.  Közben Augustin Lazăr legfőbb ügyész felszólította Victor Ciorbea ombudsmant, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a rendeletet.

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) szintén jelezte: az ország valamennyi táblabíróságán kérvényt nyújtanak be annak érdekében, hogy a kormányrendeletet támadják meg az alkotmánybíróságon. Mindeközben Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismét levelet küldött Viorica Dăncilă miniszterelnöknek, amelyben bírálta a rendeletet, és meglepetésének, illetve csalódottságának adott hangot, amiért a kormányfő találkozójukon nem tájékoztatta arról, hogy el kívánják fogadni.

Az alelnök szerint a rendelet ellentétes az igazságügyi országjelentésben megfogalmazott ajánlásokkal, amelyek független igazságügyi rendszer kialakítását szorgalmazzák. A román kormány múlt kedden fogadott el azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot – amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre – kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8074 RON
1 dollár = 4.4186 RON
100 forint = 141.71 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
noileg oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam
Reklam