Klaus Johannist „soron kívül” fogadja Donald Trump

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump azt is mondhatnánk, hogy „soron kívül” fogadja a román államfőt, Klaus Johannist, hiszen számos fontos ország vezetőjével még nem találkozott.


Klaus Johannis ötnapos látogatást kezdett vasárnap az Egyesült Államokban, amelynek csúcspontja június 9-én lesz, amikor a Fehér Házban fogadja őt Donald Trump. Egyébként a román elnök az első délkelet-európai államfő, aki a Fehér Házba lép új amerikai elnök megválasztása óta.

Igaz, Johannis „csak” munkalátogatásra érkezik az Egyesült Államokba, ami a diplomáciai besorolások szerint a legalacsonyabb szintű látogatás. Ez többnyire visszafogott protokollal jár: a vendég államfőt nem fogadja a repülőtéren partnere, hiányzik a parádés Fehér Házi fogadtatás is, a látogatás során csupán kétoldalú megbeszélésekre kerül sor. A munkalátogatásánál magasabb szintű a hivatalos látogatás, amely a kétoldalú megbeszélések mellett hivatalos ebéddel vagy vacsorával jár együtt, a vendég esetenként beszédet mondhat a meghívó ország parlamentjében is.

A diplomáciailag legmagasabb besorolású az állami látogatás. Itt a vendéget a legmagasabb szintű protokollal fogadják: a repülőtéren vagy hivatalos partnere vagy annak megbízottja fogadja, elhangzik a két állam himnusza, a felek ellépdelnek a díszszázad előtt. A fogadáson részt vesznek az adminisztráció hivatalos képviselőit és a nagykövetek is. Mindeddig még egyetlen román elnök sem tett állami látogatást az Egyesült Államokban.

Johannis harmadik látogatása

Klaus Johannis egyébként most harmadszorra látogatott el az Egyesült Államokba. Először 2014 decemberében magánlátogatásra érkezett. 2015-ben részt vett az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján, ahol megemlékeztek az ENSZ Alapokmánya megszületésének hetven éves évfordulójáról, illetve arról, hogy Románia hatvan évvel azelőtt csatlakozott a világszervezethez. Ez alkalommal Joe Biden alelnök fogadta a Fehér Házban, illetve Johannis feleségével együtt részt vett Barack Obama díszvacsoráján, amelyet az ENSZ csúcstalálkozójára érkezett államfők tiszteletére adott.

Harmadjára 2016-ban a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumot tekintette meg, továbbá megbeszélést folytatott Allan Holttal, az Emlékmúzeum alelnökével, Sara Bloomfield igazgatóval, Paul Shapiróval, a Fejlett Tudományok Központjának igazgatójával, és Radu Ioaniddal, az Emlékmúzeum levéltári kutatócsoportjának vezetőjével.

Az American Jewish Committee díszvendége

Donald Trump és Klaus Johannis megbeszélésén a román államfői hivatal közleménye szerint szó esik majd a két ország közötti stratégiai partnerség kibővítéséről és elmélyítéséről, és megemlékeznek arról is, hogy kereken húsz esztendővel írták alá az erről szóló egyezményt.

Klaus Johannist az American Jewish Committee Globális Fórumának díszvendégeként érkezett az Egyesült Államokba, ahol megkapta a Light Untot he Nations kitüntetést. Ezt azok az államfők kapják meg, akik nemzetközi téren jelentősen hozzájárultak a békéhez, a biztonsághoz, a demokráciához és az emberi értékek szorgalmazásához.

A román elnöki  hivatal közleménye szerint Klaus Johannis az American Jewis Committee döntését az indokolta, hogy a román államfő országában sokat tett a demokrácia és a jogállamiság megerősítéséért, az antiszemitizmus leküzdéséért, Románia és az Egyesült Államok, illetve Románia és Izrael kapcsolatainak megszilárdításáért.

Elnökök találkozói

Románia és az Egyesült Államok 1880. június 14-én vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot. A román és az amerikai államfő első ízben 1973 decemberében találkozott egymással, ekkor Nicolae Ceaușescu látogatott Washingtonba. Ez alkalommal aláírták a két állam közötti kapcsolatokat szabályozó közös nyilatkozatot és közös közleményt fogadtak el a gazdasági, ipari és műszaki együttműködésről.

Washington ebben az időszakban lehetőséget látott arra, hogy Románián keresztül megbontsa a „béketábor” egységét, így több amerikai elnök is ellátogatott Romániába, Richard Nixon 1969-ben, Gerald R. Ford pedig 1975-ben, az ország pedig megkapta a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény elvét.

1989 után Ion Iliescu volt az első román államfő, aki munkalátogatást tehetett Washingtonban, Bill Clinton akkor elnök meghívására. 1998-ban Emil Constantinescu érkezett munkalátogatásra, ugyancsak Clinton elnök meghívására. A következő román államfő Traian Băsescu volt, őt George W. Bush elnök hívta meg. Az amerikai elnök ekkor „barátjának” nevezte román kollégáját, Romániát pedig az Egyesült Államok „különleges szövetségesének” mondotta.

A két elnök 2006-ban találkozott másodjára egymással, Traian Băsescu ez alkalommal találkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, Dennis Hasterttet, a képviselőház elnökével is. Traian Băsescu harmadszorra 2011-ben tett látogatást az Egyesült Államokban, amikor is a két ország között több megállapodást is véglegesítettek. A román államfő találkozott amerikai kollégájával, Barack Obamával és Joe Biden alelnökkel.

Az amerikai elnökök 1989 után bukaresti látogatásai 1997 júliusában kezdődtek, ekkor Bill Clinton érkezett a román fővárosba. Őt 2002 novemberében George W. Bush követte, miután a NATO prágai csúcstalálkozóján Románia meghívást kapott a katonai szervezetbe. Ekkor jelent meg az elhíresült szivárvány is Bukarestben. 2008-ban ugyancsak Bush elnök látogatott Romániába, a bukaresti NATO-csúcstalálkozó alkalmából.


(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.5883 RON
1 dollár = 3.9066 RON
100 forint = 10000 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Családi házat vásárolnék Családi házat vásárolnék Nagybányán. Tel. 0745883132.

Betanított munkák nyelvtudás nélkül Szlovákiai és Csehországi autógyárakba keresünk munkavállalokat nyelvtudás nélkül. (...)

Virág nagykereskedés Nagybánya A magyarországi székhelyű Virág Trend KFT, munkatársat keres a nagybányai (...)

adj fel hirdetést
mmhirlap

SZAVAZÁS

Milyen helyi, magyar érdekeltségű projektet tart legfontosabbnak?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Sógor András DARNAI ÁRPÁD – a máramarosi magyar (...)

Nyugodjék békében.

RIST ZITA HAJNALKA Nagybányai úszó is versenyzik a (...)

A NYITOUNNEPSEGGEL AZ ANYAORSZAGIAK (...)

Grof Laszlo - Oxford Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

Gratulalok a Teleki Magyar Haz aldott, (...)

Grof Laszlo - Oxford 130 éve született és 30 éve halt (...)

Koszonom-koszonjuk a megemlekezest, - (...)

RIST ZITA HAJNALKA Pénteken kvíz-est

Nagy lelkesedessel varom minden honap (...)

Kovács János Magyarország megvétózza a (...)

Ha valakinek nem világos a magyarok (...)

Telepes Hunor Áder János minden magyar (...)

Igazi államelnökünk van oda át. Jó (...)

vgá Szilágyi Zsolt maradt az EMNP elnöke

Minden jót, Sziszi (Szilágyi Zsolt)!

vgá Magyarul a kórházakban: az (...)

üröm az örömben

Tasnádi András Zsolt lelkipásztor Nagyhéti egyházi hírek

A Nagybánya-Újvárosi Református (...)

LAZAR LACI Zongorakoncert

GRATULALOK...

vgá Hát persze, hogy nem váltják le (...)

miért is váltanák le, kész (...)

vgá Nagybánya polgármesteri hivatala (...)

szép legyen a főtér

Zaboraski Trinita Beiktatták Máramarossziget (...)

Lovász Istvánnak hívják a lelkész (...)

Gabriella Szigeti Beiktatták Máramarossziget (...)

Lehet tudni a nevét?

Gorzo( Sandor ) Zita Hogyan tovább?

Mely koszonettel es halaval tartozunk (...)

Ibolya Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Miért kell minden EMBERI (...)

theresia trenn Beiktatták Máramarossziget (...)

keresem Maramarosszigeten a regen ott (...)

Tündérke Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

'Csendesedjünk el, és kérjük (...)

Kellner Judit Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Még hány bőrt akarnak lehúzni Csaba (...)

dioszegi imre Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ezek a szemetek mingyart a magyarsag (...)

Kovacs lajos Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Mindentlátó te az alapitványnál (...)

Székely betyár Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ásd el magad mindentlátó! Ne ítélj (...)

Mindentlátó Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Ha tiszteséges lenne, akkor mitől (...)

remete balatoni Hatósági vizsgálódás Böjte Csaba (...)

Nem vagyok optimista a vizsgálatok (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
x Ezt olvasta?

Egy üdítő színfolt városunkban: a Dabo Döner falatozó

Egy üdítő színfolt városunkban: a Dabo Döner falatozó

Franchise gazdasági rendszerrel működő falatozó cég, a Dabo Döner nyitotta meg kapuit a Máramaros nagyáruház (...)