Pápalátogatás: Potyó Ferenc szerint félreértés történhetett – Liviu Dragnea a kormányfő igazát erősíti

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Félreértésre gyanakszik a gyulafehérvári érsekség általános helynöke, aki nem tartja valószínűnek, hogy 2019-ben Ferenc pápa Romániába látogat. A kétkedő reakciók ellenére a miniszterelnök és Liviu Dragnea is kitart amellett, hogy jövő évben igenis vendégül láthatják a szentatyát.


Nem tartja valószínűnek Potyó Ferenc, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye általános helynöke, hogy Ferenc pápa jövő évben Romániába látogat. Potyót annak kapcsán kerestük, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteki vatikáni látogatása után határozottan kijelentette: a szentatya magánkihallgatásán arról tájékoztatta, hogy 2019-ben Romániába érkezik.

A bukaresti apostoli nuncius nem erősítette meg Ferenc pápa esetleges romániai látogatását Magánkihallgatáson fogadta pénteken Ferenc pápa Viorica Dăncilă kormányfőt a Vatikánban. Az audienciát követően a miniszterelnök közölte, az egyházfő arról tájékoztatta: jövőre Romániába látogat. Az apostoli nuncius nem erősítette meg a bejelentést.

Az általános helynök hétfőn a Krónikának azt nyilatkozta: minden bizonnyal Klaus Johannis államfőnek van igaza, és félreértés történt. Ezt azzal indokolta, hogy a pápa rengeteg meghívást kap különböző országokba, és amikor kölcsönös megállapodás születik egy hivatalos látogatásról, az adott állam és a Vatikán illetékesei egyszerre, összehangoltan tesznek erről bejelentést, mindez „nem villámcsapásszerűen történik”. „Egyelőre nem lehet méltó keretet biztosítani” Potyó Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: természetesen szeretettel és tisztelettel fogadnák a szentatyát, bármikor is látogatna az országba, de amíg a román állam nem biztosítja a kisebbség számára alapvető jogait, addig szerinte „nem lehet méltó keretet biztosítani a pápalátogatáshoz”. „Nem kiváltságokról, hanem az alkotmány által szavatolt jogokról van szó” – szögezte le a főegyházmegye általános helynöke, aki példaként a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyét hozta fel. Rámutatott: egy évvel ezelőtt ő is részt vett azon a találkozón, amelyen az állami illetékesek mellett ott volt Miguel Maury Buendía bukaresti apostoli nuncius, és akkor mindenki támogatta a felekezeti tanintézet ismételt létrehozását, mégsem történt azóta sem érdemi előrelépés ennek érdekében. Potyó Ferenc kifejtette: mivel Románia esetében kisebbségben élő katolikus közösségről beszélünk, különösen kitüntetésszámba menne a pápai látogatás, de ezzel egyidőben elvárható lenne, hogy az állam megadja az alapvető jogokat.

Potyó arra is kitért: a pápai látogatáshoz egyrészt hivatalos meghívást kell küldenie az államfőnek, továbbá az ortodox pátriárkának és a kisebbségben levő híveket vezető püspöki konferenciának. Tudomása szerint mindhárom meghívást elküldték. Egyébként a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tavaly áprilisban megfogalmazott állásfoglalásában is leszögezték, hogy a szentatya romániai látogatása csak általános jogorvoslás után lehetséges. Ezt annak kapcsán szögezték le, hogy Klaus Johannis tavalyi vatikáni látogatása során írásban és szóban is megismételte 2015-ben tett meghívását, és újfent romániai látogatásra hívta Ferenc pápát.

Dăncilă: felelősségteljes ember vagyok, és világosan fogalmaztam A több fórumon is elhangzott kétkedő reakciók ellenére Viorica Dăncilă miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy ígéretet kapott Ferenc pápától a jövő évi látogatásra, sőt emellett határozottan kiáll Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is. Viorica Dăncilă hétfőn a parlament előtt úgy fogalmazott, ő „egy felelősségteljes ember”, és világosan fogalmazott, amikor bejelentette, hogy 2019-ben Ferenc pápa Romániába látogat. Dragnea eközben egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a szentatya igenis elfogadta a romániai illetékesek meghívását, és szerinte a téma kapcsán kirobbant botrányt Klaus Johannis idézte elő szándékosan, mivel „teljes mértékben kontrollálni akarja a külügyi kapcsolatokat”. A PSD elnöke elfogadhatatlannak tartja az államfő reakcióját, úgy vélte, Johannis ezzel „szabotálja a kormányt, és aláássa a hitelességét”.

Ahogyan azt nyilvánosan is elmondta, a miniszterelnök asszony meghívta a szentatyát Romániába, a válasz pedig az volt, hogy 2018-ban ez nem lehetséges, de a pápa ígéretet tett arra, hogy 2019 első felében ellátogat ide. Ez tulajdonképpen egy utólagos beszélgetés volt a Vatikán kormányfőjével” – idézte Dragneát a News.ro hírügynökség. Leszögezte: ha erről nem születik megállapodás, Dăncilă „nem engedte volna meg magának”, hogy olyasmiről beszéljen, „amit nem a nyilvánosságnak szántak”. Dragnea hozzátette: a kormányfő erről „minden bizonnyal egy műsorban” fog részletesen beszámolni. Egy helyszíni, az olasz média által közölt, és a román sajtót az elmúlt napokban bejárt videófelvétel tanúsága szerint egyébként a miniszterelnök vatikáni látogatása nem volt zökkenőmentes. Dăncilă már rögtön a szentatyával való találkozás elején bakizott, azt mondta ugyanis Ferenc pápának: „Sfinţia Voastră, I am very glad for this opportunity” („Őszentsége, nagyon örülök a lehetőségnek”) – azaz a mondatot románul kezdte el, és angolul fejezte be. A felvételen azt is hallatszik, ahogy a kormányfő felsorolja a pápának, milyen ajándékokat vitt neki, ezúttal végig románul beszél. Ez már csak azért is különös, mert Viorica Dăncilă 2009-től egészen idén januári miniszterelnöki kinevezéséig európai parlamenti képviselőként tevékenykedett, Brüsszelben pedig elvileg lett volna alkalma gyakorolni az angol nyelvet. A román kormány és a diplomácia egyébként igencsak sokat lobbizott annak érdekében, hogy Ferenc pápa 2018-ban, a nagyromán centenárium évében látogasson az országba, erről állítólag már évek óta egyeztetnek, de a terv megvalósulására immár kevés lehetőség mutatkozik.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.6975 RON
1 dollár = 4.1192 RON
100 forint = 147.45 RON

NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR

isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

123movies free movies online

SIELJÜNK AZ IZVORÁN Szeretettel várjuk természetbarát és sportolásra vágyó vendégeinket az Izvorai (...)

Gondozas Idos noszemely gondozasara,keresunk valalkozot. Tel:0362407972

adj fel hirdetést
ff2

SZAVAZÁS

Melyik koncert tetszett a legjobban a Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napokon

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

SZENTES FF2018: Mátyás király-emlékév (...)

Nekem ez a program tettszett a (...)

Hippie Ferenc pápa szerint a szex isten egyik (...)

Volt még egy ilyen pápa a Katolikus (...)

uachya Gazdag nyári programok a nagybányai (...)

where to buy levitra online walmart (...)

Hippie Szombaton is gazdag programokkal (...)

De...írhatnátok a Metalon koncertről (...)

Hippie Egyre sokszínűbb a 2018-as (...)

Manapság sem ártana méhészetet (...)

Gonda Jánosné Major Erzsébet Magyar állami kitüntetésben (...)

Óriási hatalmas művész Tőrös (...)

Péter Károly Modern életünk fontos (...)

Az írás negyedik mondata a „van (...)

LDG Nagyon fontos európai választás (...)

Még egy átvett, non-szensz, üres (...)

Hippie FF2018: METALON koncert

Nagy örömben lesz részetek, kedves (...)

Thurman Zoltán Először kiállított nagybányai (...)

”Thurmann Olivér többször járt (...)

vgá FF2018: MUSICAL - a budapesti Madách (...)

köszönjük, Budapest

Nagyi Kiemelkedően jó érettségi (...)

Büszke vagyok Rátok!!! Íme (...)

Alaszka Kolozs és Máramaros megyében (...)

Sajnos a cikket olvasván Máramaros (...)

Sarateanu József Kövesi leváltásáról az (...)

Mikor már kezdett kilábolni az (...)

Péter Károly Kövesi leváltásáról az (...)

„Megpróbálja azt (...)

Péter Károly Magyar állami kitüntetésben (...)

Csak büszkék lehetünk, hogy még (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh