Válasz az erdélyi városok szövetkezésére: tízmilliárd eurót ígér a román kormány helyi fejlesztésekre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tízmilliárd eurós költségvetésű befektetési alapot létesít a kormány helyi fejlesztések finanszírozására – nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfőn, a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának ülését követően.


A kormányfő szerint az intézkedést a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) kiegészítésének szánják, az erre fordítandó tízmilliárd lejt belefoglalják a 2019-es költségvetésbe.

A tervek szerint az önkormányzatok víz- és csatornahálózattal kapcsolatos projektekre, illetve iskolafelújításra használhatják fel ezeket az alapokat.

A téma kapcsán Liviu Dragnea PSD-elnök azt mondta, az erről szóló rendelettervezetet „ma vagy holnap véglegesítik”, és reményét fejezte ki, hogy a kormány legközelebbi ülésén el is fogadják. Arra a kérdésre, hogy honnan lesz pénz erre, Dragnea az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint azt mondta: „Romániából”. Nem kizárt, hogy a kormányzati bejelentés arra érkezett válaszként, hogy a Nyugat Szövetsége (AVE) néven szövetségre lépett az elmúlt hétvégén Erdély négy nagyvárosa: Arad, Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár, hogy közösen segítsék elő a térség fejlődését, és hívjanak le európai uniós forrásokat.

Bár az aláírók nyomatékosították: nem szeparatista vízióval léptek szövetségre és a bukaresti kormányt nem ellenfélnek, hanem partnerüknek tekintik, a PSD számos politikusa egyfajta elszakadási törekvésként állította be, és élesen elítélte a kezdeményezést.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7509 RON
1 dollár = 4.1988 RON
100 forint = 150.39 RON

NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR