rmdsz 1
2024. április 25., csütörtök Márk napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A veteránok hozták a román aranyakat – véget ért Kolozsváron a torna Európa-bajnokság

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia a második, Magyarország a kilencedik az éremtáblázaton.


Hatalmas pofára eséssel zárult a kolozsvári torna Európa-bajnokság, legalábbis ami a sportszakmai részt illeti, mert a végére maradt nyújtó-döntő utolsó versenyzője, a horvát Anton Kovacevic pont a leérkezést rontotta el látványosan. Ennek ellenére boldog szervezők és boldog nézők mehettek haza öt nap tömény sportélménnyel.

A vasárnap délután véget ért Európa-bajnokságnak sok tanulsága van, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy

a város képes volt megfelelni az egyébként szigorú elvárásoknak.

Így aztán, miközben Ilie Năstase mamaiai ámokfutása miatt égett a román sport egyik arca, a másik boldogan mosolyoghatott egy világverseny sikeres megrendezése után.

Férfiak

Ugrás: 1. Artur Dalalojan (orosz) 14.933 pont, 2. Marian Drăgulescu (román) 14.733, 3. Oleg Vernyajev (ukrán) 14.649.
Korlát: 1. Vernyajev 15.466, 2. Lukas Dauser (német) 15.366, 3. Nyikita Nagornyij (orosz) 15.266
Nyújtó: 1. Pablo Brägger (svájci) 14.933, 2. Oliver Hegi (svájci) 14,500, 3. David Beljavszkij (orosz) 14.366

Nők

Gerenda: 1. Cătălina Ponor (román) 14.566, 2. Eythora Thorsdottir (holland) 14.066, 3. Larisa Iordache (román) 13.966, …6. Kovács Zsófia (magyar) 13.133.
Talaj: 1. Angelina Melnyikova (orosz) 14.100, 2. Elissa Downie (brit) 14.066, 3. Thorsdottir 13.700.

A torna ugyan nem mérhető a jóval gazdagabb tenisz világszintű népszerűségéhez, viszont az olimpiai programban kiemelt szerepe van, mint az úszás és az atlétika mellett a legnézettebb egyéni sportágnak. Ez most leginkább a közönség összetételében tükröződött: a nézők jó egyharmada külföldről érkezett, Angliától Magyarországig, Franciaországtól Görögországig. És az is gyorsan nyilvánvaló lett, hogy a tornarajongók között hatalmas fölényben vannak a nők, ami csak növelte a versenyek családias hangulatát. Itt minden versenyző minden gyakorlata megkapta a tapsot, legfeljebb a hangerő ment fel az egekig, ha éppen román tornász lógott a szeren.

Igaz, akkor Marian Drăgulescu talpra ugrasztott több mint ötezer embert, az immár tízszeres Európa-bajnok az Eb messze legnagyobb showmanje volt, aki versenyen kívül  is bedobott pár cigánykereket, és 37 évesen is olyan látványosan örült az érmeinek, mint egy BL-döntőben gólt szerző focista. Pályafutását pedig legalább a 2020-as tokiói olimpiáig folytatni akarja.

A balkáni tahó ellendrukkerség csak egyszer került elő,

amikor a gerenda-döntőben a francia Marine Boyer esésénél kezdtek tapsolni néhányan, mivel a román Cătălina Ponor állt az élen. Pedig a konstancai klasszis nagy fölénnyel nyerte a szert, miután összes riválisa gyengébben teljesített, mint a selejtezőkben. Bár csak ezen az egy szeren küzdött az érmekért, a konstancai klasszis egyértelműen a nézők legnagyobb kedvence volt, még Dmitrij, az Eb orosz lemezlovasa is az I Love You Baby-t tette fel neki, amíg a pontszámára várt.

Az Eb végére az addig a szervezők által teljesen mellőzött Emil Boc polgármester is előkerült, hogy átadhassa a női talaj-döntő bronzérmét a holland Eythora Thorsdottirnak, és a román, illetve az európai szakszövetség elnökei, Adrian Stoica és Georges Guelzec mellett rövid beszéddel lezárja az kontinensbajnokságot. Mindenki dicsért mindenkit, versenyzőket, edzőket, bírókat (na jó, őket Berki Krisztián biztosan nem, de ő akkor éppen várost nézett), de legfőképpen a közönséget. Végül a következő egyéni Eb házigazdája (mert jövőre Glasgowban csapatverseny lesz), a legyelországi Szczeczin átvette a zászlót, a nép pedig elindult hazafelé, ügyet sem vetve a román Euróvízió-induló duó playbackjére.

Az Európa-bajnokság éremtáblázata

1. Oroszország    3    3    2
2. Románia        2    1    1
3. Ukrajna        2    –    2
4. Nagy-Britannia 1    3    2
5. Svájc          1    1    –
6. Franciaország  1    –    1
7. Belgium        1    –    –
   Görögország    1    –    –
9. Magyarország   –    2    1
10. Hollandia     –    1    1
    Németország   –    1    1
12. Izrael        –    –    1
    Örményország  –    –    1   

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek