rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

FUTBALLCSODA: 3-1-NÉL A BARCA-JÁTÉKOSOK IS AZT MONDTÁK, VÉGE VAN

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az FC Barcelona kedd este véghez vitte a valódi csodát, a Bajnokok Ligája történetének legnagyobb fordítását. Varázslatot láthattunk, igazi sporttörténelmet. Luis Enrique együttese a párizsi 4-0-s vereség után hazai pályán 6-1-re legyőzte a gyáván futballozó PSG-t a BL nyolcaddöntőjének visszavágóján, így összesítésben 6-5-tel jutott a legjobb nyolc közé.


MINDENKI TUDTA, HOGY EZ LESZ, MÉGIS MEGLEPŐDTÜNK

A PSG azok után, hogy hazai pályán lefutballozta a Barcelonát, a visszavágóra totálisan feladta saját játékát és tőle teljesen szokatlan (Unai Emerytől pedig érthetetlen) módon beállt tíz mezőnyjátékossal védekezni. A Barcelona Luis Suárez révén már a harmadik percben vezetést szerzett, második félidő legelején, Lionel Messi büntetőjét követően (3-0) pedig már csak egy gól volt a különbség összesítésben, a Barca ötven perc alatt nagyon közel került az egyenlítéshez.

Luis Enrique a mérkőzés előtt azt mondta, biztos benne, hogy lesz olyan pillanata a visszavágónak, amikor csapata egy karnyújtásnyira lesz a továbbjutástól.

"Ha ők rúgtak nekünk négyet, mi miért ne rúghatnánk nekik hatot?" – tette fel a kérdést órákkal a kezdő sípszó előtt.

A PSG 3-0 után mutatott először életjeleket, Ángel Di María becserélése erőt adott a francia kontráknak, a 62. percben Edinson Cavani meg is szerezte azt a létfontosságú idegenbeli gólt, amiért minden francia szurkoló remegő térdekkel könyörgött. Az uruguayi ezzel utolérte Zlatan Ibrahimovicot és 20 találattal a PSG legeredményesebb gólszerzője lett a BL-ben.

A párizsi szépítés kissé leültette a Barcelonát, 3-1 után Cavani újabb gólt szerezhetett volna, de ziccerben hibázott, ahogyan Di María is. Két olyan momentuma is volt a PSG-nek, amellyel végleg mindent eldönthetett volna, de balszerencséjére nem tette.Di María a szépítéskor látványosan csendre intette a Camp Nout, ünneplése és kihagyott helyzete még sokáig kísérteni fogja...

Javier Mascherano egyébként utólag elismerte, szabálytalankodott a korábbi Real Madrid támadóval szemben, miközben lőni próbált. Érdekes, hogy a mérkőzésen ezt a jelenetet szinte nem is ismételték. Persze nem ez volt az egyetlen döntés, amelyet a PSG-szurkolók számon kérnek a német Deniz Aytekin játékvezetőn.

A visszavágó felejthetetlen percei a meccs legvégére maradtak.A Barcelona továbbjutása azért is különleges, mert a katalánok nem játszottak kimondottan jól,Messi és egyetlen társa sem mutatott be földöntúli futballt, de a 87. perctől elkaptak egy olyan hullámot, ami elég volt a csodához.

Neymar a 88. percben szabadrúgásból, a 91. percben (egy erősen kérdőjeles) büntetőből talált be. Ekkor 5-1 volt az állás, hátra volt négy perc a hosszabbításból, a Barcelonának egyetlen gólra volt szüksége.

A brazil pazar szabadrúgása percekkel a meccs vége előtt hozta vissza a reményt:

Neymarnak egyébként nagyon megy a PSG ellen, a brazil hat mérkőzésen hét gólt szerzett, ráadásul a szerdai visszavágó előtt fogadást kötött társaival, hogy duplázni fog. Meleg volt, de megnyerte.

VÁRATLAN HŐS TŰNT FEL

És ekkor valaki olyan vitt véghez óriási tettet, akitől a legkevésbé vártuk: Marc-André ter Stegen, a Barcelona 24 éves kapusa. A németnek nem volt választása, felfutott az utolsó támadásokhoz, de az már nem volt elvárható, amit közvetlenül a gól előtt művelt:labdát szerzett és szabadrúgást harcolt ki az ellenfél térfelén. Kapusként.Azt a szabadrúgást, amely végül Sergi Roberto győztes góljához vezetett. Nemcsak a gól, de az előkészítés is történelmi.

A 95. percben aztán jött a döbbenet és a katarzis, a katalánok hét percen belül megszerezték a harmadik góljukat a hajrában, a hatodikat, amely beteljesítette a futball és a sport egyik legcsodálatosabb fordítását. Ha még nem látta Sergi Roberto találatát, akkor azért, ha már látta, akkor pedig azért nézze meg a Titanic filmzenéjével.

TÖRTÉNELMI HAJÓTÖRÉS

Ami az egyik oldalon a futball csodája volt, az a másikon a sportág történetének egyik legnagyobb összeomlása, amiért egyértelműen a vezetőedzőt Unai Emeryt terheli a felelősség, hiszen ő küldte ki a pályára játékosait elfogadhatatlan felfogásban. Legfőképp az első mérkőzésen látottak ismeretében.

„Az utolsó percekben mindent elvesztettünk, amiért oly keményen megdolgoztunk. Nincs magyarázat arra, ami a mérkőzés végén történt.A hazai mérkőzés után önbizalommal kellett volna futballoznunk, de nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat. Ez egy renkdívül negatív élmény a játékosoknak, a stábomnak és nekem, de igazán csak a negatív tapasztalatokból lehet tanulni" – értékelt a lefújás után Unai Emery.

Ezt nagyon elszúrta a spanyol mester

Forrás: AFP/Josep Lago

„Az első félidőben megfogott minket a stadion hangulata, a másodikban már megnyugodtunk és jobban is játszottunk, annak ellenére, hogy az első büntető abszolút meccsbe hozta a Barcelonát. A bíró döntései a Barcelonának kedveztek, de ez nem ment fel minket az alól, hogy a sorsdöntő pillanatokban sorozatosan csődöt mondtunk"– zárta le korrektül a bírózást a PSG spanyol vezetőedzője, akinek egyesek szerint egy ilyen katasztrófális kiesés után fel kéne ajánlania a lemondását.

Megdöbbentő adat

A PSG a 85. perc után összesen négy darab sikeres passzt jegyzett, ebből három kirúgásból történt. Ez is jól mutatja, milyen szinten nem bírta fejben a végét az egyébként fiatal párizsi csapat.

„A hit az a szó, ami a legjobban összefoglalja, mi is történt ma" – ezt már a Barcelona szezon végén távozó vezetőedzője, Luis Enrique mondta.

„Ez a győzelem a hitről szól. Hittek a játékosok és hittek a szurkolók is. Életemben csak egyszer láttam ilyen fantasztikusnak a Camp Nout, de akkor még én is futballoztam" – tette hozzá a katalán mester, aki játékosként nyolc évet töltött a Barcelonában, a vezetőedzői széket pedig a harmadik szezonját követően hagyja ott, fáradtságra hivatkozva. Érdekes, hogy távozását pont a 4-0-s párizsi mérkőzés után pár nappal jelentette be.

Enrique szerint a hit győzelme volt a Barca fordítása

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Albert Llop

„Tíz perccel a mérkőzés vége előtt az emberek ilyen esetben hazaindulnak, de ma este maradtak. Aki mégis elment, az bánhatja, mert egy történelmi tettről maradt le. Mi nevethettünk egy rendkívül különleges este végén" – zárta szavait Luis Enrique, aki azoknak ajánlotta a győzelmet, akik a 4-0-s odavágó után leírták a Barcelonát.

A Barcelona fordításáról sokaknak eszébe jutott az NFL februári nagydöntője, a New England Patriots 3-28-ról fordította meg a Super Bowlt az Atlanta Falcons ellen. Nos, Bostonban is nézték a Barcelona mérkőzését, mert a Patriots az elsők között gratulált a Barcának.

„Üdv a nagy fordítók klubjába, gratulálunk a hihetetlen győzelemhez" – írták a Twitteren.

A Barcelona válasza sem maradt el: „Köszönjük, Patriots, jó érzés, hogy ilyen inspiráló barátaink vannak"

A francia L'Équipe nem kímélte a PSG sztárjait. A tekintélyes lap 1-től 10-ig pontozza a játékosok teljesítményét, a legmagasabb pontszám 4 volt a csapatban, ezt az öngólt vétő Kurzawa és az egyetlen párizsi gólt szerző Cavani érdemelte ki.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek