rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyarország a 8. az olimpiai érmek örökrangsorában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A riói olimpia éremtáblázatán a 12. helyen végzett, míg Románia a 47. lett. A nyári olimpiai játékok örök-éremtáblázatán Magyarország a nyolcadik – írja a nemzetisport.hu. A sportoldal a Wikipédia éremtáblázatát aktualizálta többek között a mob.hu nyilvántartásával, így jött ki az eredmény.


Az senkit sem lep meg, hogy örök-éremtáblázatot is az Egyesült Államok vezeti, bár eggyel kevesebb olimpián vett részt, mint Franciaország vagy Nagy-Britannia. Sportolói több aranyérmet (1022) nyertek, mint ahány érmet összesen a második helyezett Szovjetunió olimpikonjai (1010). A külön szereplő Oroszország a 11. az örökrangsorban. Harmadik Nagy-Britannia, a negyedik Kína, az ötödik Franciaország. 

 

Olaszország és Németország után pedig Magyarország következik összesen 495 éremmel, amelyből 176 arany, 149 ezüst, és 170 bronz. (Az itt emlegetett 500 érem úgy jön ki, hogy ehhez hozzáadódik a téli olimpiákon szerzett két ezüst és négy bronzérem.)

 

A tegnap véget ért idei játékokon 

Rio de Janeiróban a magyar delegáció összesen 8 aranyérmet, három ezüstöt és négy bronzérmet nyert. Hosszú Katinka úszó egymaga három arannyal és egy ezüsttel növelte a magyar éremtermést, Kozák Danuta kajakozó pedig egyénileg, párosban és négyesben is olimpiai bajnok tudott lenni. A nyolc aranyérem közül hetet nyertek női sportolók Szilágyi Áron kardozó mellett, a legnagyobb meglepetést pedig Szász Emese párbajtőröző aranya jelentette mindjárt az első napon.

 

A mélypontot jelentő pekingi olimpiához képest most öt éremmel többet nyertek a magyar sportolók, a 2012-es londonihoz képest viszont három éremmel kevesebbet. Akkor is nyolc aranyat hozott haza a küldöttség, a mostanihoz képest pedig egy ezüsttel és két bronzzal többet.

 

A megnyert aranyérmek számát az illető ország lakosságának számára vetítve Magyarország a hatodik: 0,81 arany esik egymillió főre. Az összes, magyar sportolók nyerte riói érmet figyelembe véve Magyarország a tizedik: 1,52 érem jut egymillió főre.

 

A román olimpiai küldöttség viszont

a második világháború óta soha nem szerzett ilyen kevés érmet, mint most – összesítette az Agerpres. Rióban a 47. helyen végzett az országok rangsorában összesen öt éremmel: a női kardcsapat aranyérmet nyert, Horia Tecău és Florin Mergea teniszező ezüstöt párosban, bronzot pedig a súlyemelő Gabriel Sîncrăian, Albert Saritov szabadfogású birkózó, illetve evezésben a női nyolcas csapat.

 

Athénban a román delegáció még a 14. lett az éremtáblázaton, 2008-ban Pekingben a 17., 2012-ben Londonban pedig a 27. helyen végzett. Legjobb eredményüket a román sportolók az 1984-es Los Angeles-i olimpián érték el, akkor az Agerpres szerint az éremtáblázat második helyén végeztek, de még Montrealban is az ötödikek voltak 1976-ban, Moszkvában a hatodikok 1980-ban.

 

Ahogy a pályákon, úgy az éremtáblázaton is egyre élesebb a verseny, Rióban összesen 87 ország szerzett legalább egy érmet. Tíz ország itt szerezte meg első olimpiai aranyérmét.

foter.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek