rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

6000 éve ég egy hegy Ausztráliában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A szénbányatüzek súlyos biztonsági és környezetvédelmi problémákat jelentenek, leginkább azért, mert állati nehéz eloltani egy ilyen tüzet, és ha van kellő oxigén-utánpótlása, akár évekig is ég vagy csak parázslik a szén a föld mélyén.


A statisztikák szerint az ilyen kigyulladt és elhagyott szénbányák felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2-3 százalékáért - ez az adat kb. abban a nagyságrendben mozog, mint Németország vagy Japán teljes kibocsátása. Főleg Kínában, a világ legnagyobb széntermelő országában jelentenek gondot az égő bányák, de a leghíresebb ilyen Amerikában van, Pennsylvania államban: 54 éve gyulladt ki, és a számítások szerint még 250 évig fog égni. A mellé települt, egykor 2000 lakosú városka, Centralia mára teljesen elhagyatott szellemvárossá lett.
És ez még mind semmi az ausztrál Wingen-hegyhez képest, ahol a felszín alatt kb. 30 méterrel a szén a geológusok becslései szerint legalább 6000 éve ég folyamatosan.
A modern szénbányatüzeket általában baleset vagy emberi hanyagság okozza, de a szén valójában elég könnyen képes begyulladni magától is, bizonyos típusoknál, ha minden körülmény megfelelő, akár 40 fokos hőmérséklet is elég ehhez. Innentől kezdve már csak az kell, hogy a szén sok legyen, az oxigén viszont kevés, de még éppen elegendő a folyamat táplálásához, és kész is az akár évszázadokig parázsló tűz. Az ausztrál hegy alatt valószínűleg villámcsapás gyújthatta be a szénréteget, és ahogy a felszínről a repedéseken leszivárgó levegővel bírja, a tűz lassan, évi egy métert haladva emészti fel a szenet.

A felszínen jól követhető az a kb. 6500 méteres nyom, ahogy a föld alatt a tűz haladt, kipusztítva odafenn a növényzetet, és elszínezve a talajt. A repedéseken át kiáramló füst és a folyamat miatt kialakult különleges felszíni formációk igazi turistalátványossággá tették a Wingen-hegyet, az ausztrál állam nemzeti parkot húzott fel köré. A helyieknek pedig eszük ágában sincs eloltani a tüzet. Egyrészt nem is nagyon lenne eszközük rá, hiszen ezek még a hagyományos bányák esetében is iszonyú drága eljárások: vizet vagy folyékony nitrogént szoktak lepumpálni, ami hűt és elzárja az oxigén útját egy-két év alatt. Másrészt az évezredek alatt az egész folklórjuk és mitológiájuk erre épült rá, miért is tennék tönkre.

index.hu

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek