2021-ben felszállnak az első gépek a brassói repülőtérről

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

2021 júniusában elindulnak az első repülőgépek az épülő brassói repülőtérről, amely várhatóan évi egymilliós utasforgalmat valósít meg, közvetlenül és közvetve több mint hétezer munkahely létrehozását teszi lehetővé, valamint jelentősen hozzájárul a térség gazdaságának és turizmusának fejlődéséhez, összegeztek csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatón a háromszéki és Brassó megyei elöljárók.


A háromszéki önkormányzat tanácstermében Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, illetve Adrian Veștea Brassó megyei tanácselnök, George Scripcaru brassói polgármester és Mihai Veștea, a fejlesztési minisztérium államtitkára beszéltek a két megye közös infrastrukturális projektjeiről.

Brassó és Kovászna megyékből legalább két és félórás utazásra van a legközelebbi repülőtér, és ebből a térségből évente egymillióan utaznak hosszú órákat, hogy repülőre ülhessenek, mutatott rá Adrian Veștea. A Brassó megyei tanácselnök kiszámolta, hogy a térség lakói évente 5,6 millió eurót költenek csupán arra, hogy eljussanak a legközelebbi repülőtérre. Ez a sok idő és pénz is megspórolható lesz, amint beindul a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér, amely a jelenlegi infrastruktúra mellett is legtöbb 35 percre van Sepsiszentgyörgytől, de amint korszerűsítik a két megyét összekötő úthálózatot, ez az idő lerövidül 20-25 percre, tette hozzá Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki rámutatott: ez kevesebb idő, mint amennyit a bukarestiek vagy budapestiek utaznak a belvárosból a repülőtérig.

Adrian Veștea más adatokkal is érzékeltette a vidombáki légikikötő létjogosultságát. Rámutatott, hogy Romániában az elmúlt öt évben megkétszereződött a repülős utazások száma, amely így a korábbi, évi tízmillióról húszmillióra emelkedett. Ez lakosonként évente átlag egy repülős utazást jelent, miközben ez az arány Európában évente átlag 2,5 repülős utazás, tehát a hazai repülőzési szokásoknak még van fejlődési potenciálja. A tanácselnök szerint a brassói repülőtér egyrészt tehermentesíti a többi légi kikötőt, másrészt már harmadik éve Brassó vonzza a legtöbb turistát, így a „hegyvidék már megverte a tengert”.

A Brassó megyei elöljáró felidézte, hogy a mindenkori kormányok részéről nem kapták meg a megfelelő támogatást a repülőtér építéséhez, ez tavaly tört meg, amikor a háromszéki RMDSZ-es politikusok eredményesen lobbiztak, és első alkalommal sikerült szerezni az építkezésre 23,7 millió lej kormánytámogatást, idén pedig az országos költségvetésből további 50 millió lejt különítettek el erre a célra. Az eddig megvalósított munkálatokat így a Brassó megyei tanács elsősorban saját erőforrásokból és hitelből finanszírozta.

A légi kikötő építésének teljes költsége 100 millió euróra tehető. Brassó és Háromszék a közös fejlődésben érdekelt A Kovászna megyei lakosság az elmúlt évtizedekben vásárolni vagy dolgozni járt be Brassóba, ám a két megye önkormányzati vezetői olyan közigazgatási és politikai együttműködésekre, infrastrukturális fejlesztésekre törekednek, amely által a két megye gazdaságilag és turisztikai téren is összekapcsolódjon, mutatott rá Tamás Sándor megyei tanácselnök. Ezt kiegészítve Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: Brassó közelsége miatt évszázadokig többet veszített Háromszék, mint amit nyert, de az elmúlt tíz évben a közös jövőkép, illetve a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló együttműködés megváltoztatta ezt a viszonyt.

Antal Árpád értékelte azt is, hogy a Brassó megyei elöljárók soha nem féltek a pozitív gesztusoktól, bár a megyében a magyar közösség aránya nem haladja meg a 20 százalékot, mégis kitették a magyar feliratokat. George Scripcaru brassói polgármester hasonlóan vélekedett, amikor kifejtette: nincsenek román vagy magyar gondok, a problémák közösek, ezért olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amelyek az egész térség hasznára vannak. Tervezik a Brassót Háromszéken keresztül Bákóval összekötő autópályát A közigazgatási és fejlesztési minisztérium államtitkára, Mihai Veștea a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: a szaktárcának összesen 6,8 milliárd euró áll rendelkezésére, hogy finanszírozza azokat a projekteket is, melyek a forráshiány miatt kerültek várólistára, így településfejlesztésre, oktatási infrastruktúrára és közvilágításra is több pénz jut. Az államtitkár bejelentette, hogy ebben a hónapban szerződést kötnek a Háromszéken átvezető, Brassó és Bákó közti autópálya megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, ezt követően egyeztetnek az érintett megyékkel az autópálya nyomvonaláról. Emellett az Országos Befektetési Társaság alternatívát kíván biztosítani a zsúfolt Prahova völgyi forgalomnak, ezért átvette a Câmpinát a Valea Doftanei településen keresztül Négyfaluval összekötő, 61 kilométeres megyei utat, és elkezdik annak felújítását.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8286 RON
1 dollár = 4.4674 RON
100 forint = 132.46 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

VÂND CASA ȘI CURTE IN ZONA CUZA VODA DIN SIGHETU MARMATIEI VÂND CASA MOBILATĂ SI ANEXE , CURTE DE 500 MP ÎN SIGHET STRADA GH. LAZAR NR. 1C TELEFON (...)

Megemlékezés ,, Számunkra te soha nem leszel halott, Örökre élni fogsz mint a csillagok. Az idő (...)

FELKESZITO MATEKBOL Matematikat tanitok V-VIII osztalyos tanuloknak.. Telefon:0727374905

adj fel hirdetést
erdelystat oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

oezovecu 65 halott, 2109 fertőzött eddig a (...)

http://mewkid.net/when-is-regylia/ - (...)

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

Hajnalka Viselet- és likeversenyt hirdet a (...)

Nagyszerű ötlet, gratulálok! (...)

Földházi István Ezüstfenyő díjban részesült (...)

Bizony, mind igaz, amit róla itt (...)

Miklos Csaba IN MEMORIAM SZENTGYÖRGYI SÁNDOR

Nyugalma legyen csendes , emleke orok ! (...)

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
ffe
korona tegyen right7