Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

25. születésnapját ünnepelte a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjasok Egyesülete

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

A nagybányai Bábszínházban július 9-én megtartott 25. születésnapi ünnepséget az egyesület elnökének, Barcsy Lajosnak a köszöntõje nyitotta. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Ludescher István alpolgármester és Vida Noémi területi RMDSz-elnök.


Egy negyedszázad (1990-2015) nagy idõ; Barcsy Lajos kiemelte, hogy a ’89-es változásokkal megkezdõdött a civil szféra kialakulása, ez az egyesület a rendszerváltás pozitív eredményei közé sorolható. 25 éve történt, hogy a testvérváros, Szolnok pedagógus klubjának vezetõje kezét nyújtotta a nagybányai pedagógusok, majd a kellõ érdeklõdés hiánya miatt, a nyugdíjasok felé, így született meg a szóbanforgó egyesület.

1996-ig az elnöki tisztséget Pacsa Klára alapító tag, majd õt követve napjainkig Barcsy Lajos tölti  be. Az évek során bebizonyosodott, hogy a tagoknak sokoldalú mûvészi tehetségük van.

Az egyesület Teleki Blanka nevét vette fel. Büszkén vállalja az egyesület ezt a nevet, ami egyrészt a viselõje iránt tanúsított tisztelet, másrészt pedig a vállalt feladatok komolysága terén tükrözõdik vissza.

De inkább álljon itt néhány ilyen feladat, hiszen ezek önmagukért beszélnek:

2001-ben versmondó  találkozó indult szépkorúak számára.

2006-ban egy kis csoport ellátogatott a kufsteini börtönbe, ahol a tiszteletadás jeleként Teleki Blanka és Leöwey Klára cellájában emlékkoszorút, emléklapot és plakettet helyeztek el.

Koltón a Szolnoki Pedagógus Nyugdíjas Klub elnöke, Ferencz Tiborné kezdeményezésére Koltón Petõfi Sándor-Szendrey Júlia páros szobor avatása történt.

A nagybányai egyesület az alábbi klubokkal áll kapcsolatban (a kapcsolatok kialakításának sorrendjében):

- Szolnok város Nyugdíjas Pedagógusok Közössége 

- felsõbányai Fizely Sándor Nyugdíjas Szervezet 

- Hollósy Simon Mûvelõdési Egylet, Máramarossziget

- „Barátság” Idõsek Klubja, Aknasugatag

- nyíregyházai Körúti Nyugdíjas Egyesület

- Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetsége, Szalonta

- nyíregyházai Konzervgyári Egyesület

Nem feledkezhetünk meg támogatóikról sem: Illyés Alapítvány, Communitas Alapítvány, Frauenbach, Plastunion, Zup Demi Com, Compact, Maravet, Flesch Pál, Ermosa, magánszemélyek.

Könyvajándékokkal járultak hozzá a versmondók díjazásához a következõ kiadók: Líra és Lant – Budapest, Pólus Könyvkiadó – Kolozsvár, Mentor Könyvkiadó – Marosvásárhely, Jelenkor Könyvkiadó – Pécs, Heltai Gáspár Könyvtári  Alapítvány – Kolozsvár.

Barcsy Lajos  ünnepi beszédét egy oda illõ Máray Sándor-idézettel fejezte be.

Mánc Róbert Lóránt szavalásával folytatódott az ünnepség, kihangsúlyozván azt, hogy a lelki fiatalság nem csak a fiatalok kiváltsága.

A Krizsanovszki-házaspár vidám jeleneteket adott elõ, így fokozván a meghitt hangulatot.

Fazekas Magdolna külön erre az eseményre írt, a lelkes csapatról szóló versét adta elõ.

A nyíregyházai színjátszó csoport nagy lelkesedéssel érkezett, amellyel a hallgatóságot is hamar „megfertõzte”. Több tánccal rukkoltak elõ: volt polka, háromféle népi tánc, majd egy operettduettel zárult lendülettel és ugyanakkor harmóniával telített elõadásuk.

Juhász Klára kalotaszegi esperes asszony az öregség nehézségeirõl és leginkább szépségeirõl beszélt.

A szervezõk köszönetet mondtak Lakatos Nella pedagógusnak, aki a szavalóversenyeket 10 éven keresztül vezette.

Emléklapokat adtak át azon egyesületek képviselõinek, amelyekkel a nagybányai nyugdíjas klub az évek folyamán kapcsolatban állt. (Varga Gábor)

Bányavidéki Új Szó

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Ambrus István mkl 2019.03.05 20:18:16
A cikkbeni nyugdíjas klubok felsorolásából hiányzik a ' Martonvásári Dobos Károly nyugdíjas klub.' Továbbá 20.000 Huf-al járult hozzá a Teleki Blanka Nyugdíjas klub 2006-évi Kufstein-i utazásukhoz. Továbbá 4.000,-huf-al járult hozzá a Petőfi-Szendrei szobor készítéséhez.
Ambrus István László Mkl Martonvásárért-díjas Martonvásári Nyugdíjas klub elnöke


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek