Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A 2022-es Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok utolsó napja békésen telt hol napsütésben, hol a szakadó esőben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A városi magyar napok vasárnapja nyugodtabban telt el. A délelőtti és kora délutáni jó időnek köszönhetően a főtérre kinéző embereknek a programok mellett alkalmuk nyílt jobban körülnézni a vásárban, illetve elfogyasztani a főtéren található standoknál különféle étkeket. Ezeknek köszönhetően pedig igazán fesztiválos hangulat alakult ki a régi főtéren, még úgy is, hogy az eső miatt a díjkiosztás és az utolsó koncert a Városi Színházba költözött a nap végén.


A reggel természetesen ismét önkéntesek reggelijével (vinettás kenyér, paradicsommal) és tánccal kezdődött, így teljes mértékben sikerült bemelegedni. Ezután a Női kávéházban a Log Out kávézóban Dr. Sükösd Nagy Bea, dietetikus és táplálkozás szakértő tartott előadást az egészséges táplálkozásról. Bemutatójában beszélt az egészség és a jólét párhuzamáról, az ideális testsúlyról (BMI) és a bioimpedancia mérésről (ami viscerális zsír, izomtömeg, alapanyag csere, hidratáltsági szint, csont tömeg megfigyeléséből áll). Továbbá szót ejtett a nem egészséges életmódról (léböjt kúrák, nem evés, elválasztó diéták), valamint néhány alapismeretet (biztos forrás, étkezési terv, étkezési napló, okos vásárlás, mozgás) is megosztott arra az esetre, hogyha valaki jobban oda akar figyelni az életmódjára. Ezek mellett kijelentette, hogy hallgatni kell a testünkre és az egyensúlyt meg kell keresni, emellett különféle tippeket is megosztott.

Hangulatosan telt el a Női Kávéház.

Mivel az idő engedékenyebb volt, így sokan voltak a téren, és a szürke felhők mögül kibújt a nap is. A kicsiny biciklisek a Klastromréten versenyeztek, és legózni is lehetett a színház előterében. Nagyon sokan (kicsik és nagyok is) másztak rekeszeket, a Nekem5nyolc csapatai reklámot készítettek, az infó sátor mellett vasárnap is lehetett arcot festetni.

Sokan bírkóztak meg tériszonyukkal a rekeszmászásnak köszönhetően.

A Lacikonyhán finom gulyást lehetett vásárolni és elfogyasztani a konyha teraszánál. Az ökumenikus istentiszteleten a nagybányai óvárosi Bak László és Tasnádi András Zsolt újvárosi református lelkészek, Szmutku Róbert római katolikus esperes és Köncze-Geréb Árpád evangélikus lelkész mondott igét, az igehirdetés közben pedig a Rabama együttes is fellépett.

Napsütésben lehetett élvezni az ökumenikus istentiszteletet.

Márk-Nagy Ágotával természetismereti kalandokban volt részük a kicsiknek: egy pályán lábra csatolt méhecskékkel, és denevérré alakított fakanalakkal virágokat és szúnyogokat kellett elkapni, állatkás memória kártyákkal lehetett játszani, de volt színezés és madárkás mágneses játék is. A Kolompos együttes gyermekkoncertje után, amit rengeteg érdeklő kis szempár figyelt, a Rákóczi Szövetség részéről Dr. Petrovay László, stratégiai igazgató köszöntötte mind a 62 máramarosi előkészítős tanulót.

A gyermekek bátorkodtak felmászni a színpadra is táncolni.

A Bányavidéki Néptánctalálkozón szatmárnémeti, pusztadaróci, avasújvárosi, nagybányai, szamosardói, monói, koltói és domokosi néptáncosok léptek fel. A házigazda a Talpalat Néptánccsoport volt, és a nagyváradi Soroglya Zenekar játszotta a talpalávalót. Az előadás végére a szürke felhők nagy erőkkel gyűltek, és az eső is eleredt, így a végét már csak esernyővel lehetett végignézni.

A díjátadás a Városi Színházban folytatódott. A 2022-es Főtér Fesztivál Mindennapi hőse Várady Enikő lett, aki Kiss Adél alkotását kapta.  A Nekem5nyolc a harmadik helyezettjei a Malackák és Pink Balls, a második a Kommandósok, az első helyezet pedig a Gumikacsák lettek. A Fesztiválos kvízesten a harmadik helyen a Haverizació, a másodikon a New Kukacok, az első helyen az Axiomák végeztek. A Lepkevadászatnál a harmadik Deuch Laci, második Jó srácok, első Pimpix csapat lett. A rekeszmászókat is díjazták: a kicsiknél harmadik Bán Eszter, második Saitos Rebeka és Hitter Ádám, első helyen pedig Tamás Ida és Staharoczky Gergő végzett, nagyoknál harmadik Novelli Pál, második Bálint Kincső és Avram Sarah, első Várvédő Ágnes lett. A NTIET BeerPongjánál a harmadik Tóték, a második aHárpiák, az első Szeptember csapat lett. A Diáknapok nyertesei utalványokat kaptak a Decathlonba. A harmadik a Most Wanted, a második The OGs, első az Égig Érő Paszuly csapat lett. Az év önkéntese kisebb korosztályban Várvédő Bence, felnőtt önkéntesek korosztályában pedig Konyicska Petra lett. Mind a három karkötődíjasa is megkapta nyereményét.

Dzsessz dallamokat énekelt leginkább Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint.

Az est Harcsa Veronika lágy hangjaival és Gyémánt Bálint búgó gitárszólamaival záródott.

 

A Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok 2023-ban is lesz, 18. alkalommal.

 

 

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek