rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Főtér Fesztivál arcai (XI.)

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Interjúsorozatunk tizenegyedik alanya Balogh Csaba, magyar nyelv és irodalomtanár, a nagybányai magyar közösség aktív és lelkes tagja.


Mit jelent számodra Nagybányán élni?

Itt születtem, itt nőttem fel, itt váltam azzá, aki vagyok. Ide tértem vissza az egyetem elvégzése után, és itt élek a családommal. Szeretem Nagybányát, az édeset és a mostohát is. Egy szép, festői, zöld, élhető és élő városnak tartom, ahol otthon érzem magam.

Milyen kedves gyerekkori emlékek jutnak eszedbe?

Óvodás koromban a Hollóssy utcán mindig számoltam az oszlopokat: még négy, még három... még egy oszlop, és már oda is értem az óvodához. Az egyik ház előtt gyöngyvirágok nyíltak, apró illatos csengők. Most is látom magam, amint minden nap jövet, menet, megállok előttük, vagy lehajolok hozzájuk, beleszimatolok a légbe, vagy egyszerűen csak nézem őket.

Vagy később már kamaszkoromban a barátaimmal a veresvízi ifjúsági kórusban éneklünk, és próbák előtt vagy után nagyokat sétálunk és beszélgetünk egymással, Ernővel a ligetben. 

Hol tudod ma elhelyezni magad a város közösségi életében?

Volt már aktívabb időszak is az elmúlt években. A templomi közösségben, a Magyar Ház programjain ma is szívesen veszek részt, ha kell szervezőként is. Igyekszem azt vállalni, amihez értek, és amihez kedvem és ötletem is van. Ha valami jól sikerül, vagy látok benne fantáziát, azért lelkesen és örömmel dolgozom. 

Voltál már FF szervező? Meséld el, hogy lettél FF szervező. 

Igen, az első hét fesztiválon aktív programszervezőként vettem részt. Pintér Zsolt barátom hívására elmentem a kezdeti megbeszélésekre, aztán egyik év, egyik program hozta a másikat. Akkoriban diákszínjátszással is foglalkoztam, a darabjainkat a fesztiválon is bemutattuk, volt egy-két jó programjavaslatom, és a programok lebonyolításában is szerepet vállaltam.

Mit adsz te hozzá (a Koltói Petőfi Sándor Általános Iskola képviselőjeként) a Nagybányai Magyar Napokhoz?

Most már lelkes résztvevője vagyok a fesztiválnak, a gyermekeim önkénteskednek, igyekszünk minél több programon résztvenni.  A koltói iskola tanáraként reklámozom  a programokat a diákjaim körében, buzdítom őket is az aktív részvételre.

Van-e valamilyen különleges feladatod a fesztiválon, mit csinálsz?

Most már nem veszek részt a szervezésben. Az első 7 évben sok sikeres programot kezdeményeztem, szerveztem, bonyolítottam le (családi vetélkedők, Fülemile-előadások, gólyalábasok meghívása, pici licit, beszélgetés Kányádi Sándorral, Zágoni Balázzsal, Kémenes Lóránttal stb.)

Mi a legkedvesebb emléked a Főtér Fesztiválokról?

Amikor Nagybánya főterén először lépett fel a Vagabanda gólyalábas csapat, és egy fergeteges, interaktív előadással kezdődött a fesztivál a gyermekek és a felnőttek örömére. És Rúzsa Magdi koncertje, meg a Honey Beast fellépése. Nagyon látványos és minőségi koncertet tartottak nálunk, és Eszter lányomnak köszönhetően az énekszövegek nagy részét kívülről tudtam én is, ezért végigénekeltem az estét az előadókkal.

Melyik volt szerinted eddig a legjobb FF?

Nehéz választani, meg nem is akarok, nem is kell. Mindegyik jó volt, változatos, színes programokkal. A szervezők igyekeztek mindig minél több résztvevőt megszólítani, bevonni. Természetesen amikor én is hozzájárultam a fesztivál sikeréhez, az még nagyobb örömmel töltött el. De jó volt csupán résztvevőként felhőtlenül élvezni a programokat is.

Szerinted melyik korosztály érzi magát legjobban a fesztiválon?

Amelyik neki megfelelő programot talál magának a fesztiválon. Mivel a szervezők a programösszeállításnál mindig odafigyelnek a különböző korosztályok igényeire, szerintem minden korosztály jól érzi magát a fesztiválon. 

Mit változtatnál leginkább a FF-n? (Bármi jöhet!)

Ami jól működik, azon nem kell változtatni. Újítani, új dolgokat behozni, az mindig jó. Konkrétan most nem jut eszembe semmi, illetve a közönséget bevonó programok biztosan sikert aratnának (pl. interaktív látványos tudományos fizikai kísérletek, vagy a közönséget is bevonó színház, közös ének, tánc, de ilyenek voltak már eddig is).

Szerinted milyen lenne az ideális FF? Hogy látod a jövő FF-jait?

Érdekes, interaktív, kulturáltan szórakoztató, igényes, közösségi élményt nyújtó. Ha ilyenek lesznek és maradnak a programok, akkor lesz jövője a FF-nak.

Milyen programot ajánlasz, ami akár volt akár nem, de ott lenne a helye idén? :)

Akadálypálya, valamilyen mozgásos, ügyességi, műveltségi csoportos vetélkedő általános és középiskolás diákok számára.

Szerinted milyen lenne a nagybányai ősz FF nélkül?

Szegényebb, felhősebb, szürkébb, komorabb.

Miért érdemes valakinek hazajönni a FF miatt külföldről is?

Hogy találkozzon a barátaival, lássa a környező hegyeket, fürödjön egyet a Gátnál, kapaszkodjon fel az István-toronyba, érezze otthon magát!

Milyen reklámot fogalmaznál meg, amivel olyanokat is ide lehet csalogatni, akik még nem vettek részt FF-on?

Amit a fesztiválról mondunk, fotózunk vagy filmezünk, az nagyon szép lehet, de fényévekre van attól az élménytől, amit átélsz akkor, ha te is részt veszel. 

„Könyvek könyve, énekek éneke,

fesztiválok fesztiválja, világok világa”.

Vagy csak a második fele.

Mit üzensz a Nagybánya.ro portál olvasóinak? Volt már tiéd is itt a tér? 

A tér mindig a miénk, amíg kimegyünk a térre, és megtöltjük élettel.

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek