rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A jogfosztásokat csak az erős magyar képviselet orvosolhatja Kárpátalján

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Helyhatósági választások lesznek október 25-én Ukrajnában. A Kárpátalján élő mintegy 140 ezer magyar számára létfontosságú, hogy minél erősebb képviselete legyen. Az utóbbi években az ukrán kormányzat minden eszközt megragadott, hogy csorbítsa a nemzetiségek jogait.


Nyelvtörvény, oktatási törvény, mind olyan jogfosztások, amelyeket egy Európai Unióban élő magyarnak nem kell elszenvednie, Ukrajnában azonban mindennapos küzdelem magyarnak lenni. A helyzet orvoslása csak akkor lehetséges, ha erős képviselettel bír a magyar közösség a helyhatóságokban.

Október 25-én helyhatósági választást tartanak Ukrajnában. Nemrégiben közigazgatási reformot hajtottak végre, ennek eredményeképpen nagyobb, összevont járások és kistérségek alakultak.

A választási rendszer is megváltozott,

így az októberi szavazáson megyei, járási és kistérségi tanácsokba juthatnak be a képviselőjelöltek.

Újdonság, hogy a falvakat nem közvetlenül választott polgármesterek fogják irányítani, hanem a megválasztott kistérségi vezetők jelölik ki, a kistérségi tanács jóváhagyásával. Az ukrajnai választáson idén hatvanöt párt vesz részt.

A 64 fős Kárpátaljai Megyei Tanácsba összesen tíz politikai formáció szeretné bejuttatni a jelöltjeit, köztük négy parlamenti párt. Szociológiai felmérések szerint azonban a megkérdezettek közel egynegyede a regionális pártokra szavaz majd, és nem az országos nagy pártokra. A lakosság egy jelentős része belefáradt már a kijevi politikusok parttalan vitáiba.

A polgárok nem felejtik el, ha a településen állandó probléma van a vízellátással, ha rendszeresek az áramkimaradások, vagy ha járhatatlanok az utak.

Kárpátalján a hagyományoknak megfelelően magyar pártok is indulnak.

Az KMKSZ, azaz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 54 fős listát állított a megyei tanácsba, a listát az elnök, Brenzovics László vezeti.

Ez az egyetlen magyar lista a megyében, a KMKSZ nemcsak a magyarok szavazataiban bízik.

Ha azt akarjuk, hogy a magyar nyelv ne csak megőrződjön a mi vidékünkön, hanem fejlődjön és terjeszkedjék is, ahhoz az kell, hogy erős képviselet legyen a kárpátaljai magyar közgyűlésben” – magyarázta az M1 Világ című műsorában.

A Tiszapéterfalvi Szakképzési Centrum új oktatási épületében 27 fiatal kezdheti meg tanulmányait autó- és villanyszerelő szakon. A szakképzés fejlesztése azt szolgálja, hogy a fiatalok a szülőföldjükön boldogulhassanak.

Magyar segítséggel felújítják a beregszászi Kossuth Lajos Középiskola épületszárnyát is. Három új óvodát adtak át a térségben,így azok a gyerekek is, akik már ukrán családban nőnek fel, újra meg tudják tanulni a magyar nyelvet.

Mindezek a létesítmények nem jöhettek volna létre, a magyar kormány illetve az itteni legfontosabb szervezeteink, a KMKSZ és a KMPSZ szoros együttműködése nélkül. Remélem azt, hogy az itteni emberek, a választópolgárok is látják azokat az erőfeszítéseket, amelyeket pont az ő érdekükben, közösen fogalmaztunk meg, illetve tettünk meg

 

– mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy

az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, amely 30 éve képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit, ezeken a területeken is kitartásával, erőfeszítéseivel tudott és tud sikereket elérni” – tette hozzá Brenzovics.

A magyar kormányra továbbra is számíthatnak a kárpátaljai magyarok. Kárpátalján ezen a héten 1 milliárd 200 millió forint értékben adtak át új, magyar intézményeket

A tervek között szerepel további képzési központok létrehozása Beregszászon és Visken. Ezzel egy olyan szakképzési hálózat jön létre, amely lefedi Kárpátalja történelmi régióit: Ungot, Bereget, Ugocsát és Máramarost.

(hirado.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek