no
2024. április 24., szerda György napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A kihalás szélére kerültek a koalák

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Ausztrál Koala Alapítvány legújabb becslése szerint nem több, mint 80 ezer koala maradt, ami azt jelenti a faj gyakorlatilag kihalt. Ez a szám ugyan jóval alacsonyabb, mint az akadémiai becslések, de bizonyos területeken a koalapopulációk száma meredeken hanyatlik. Nehéz kideríteni, mennyi lehet a valóságos számuk, de az jól látszik, hogy ki vannak téve betegségeknek, a klímaváltozás hatásainak és az erdők pusztulásának – ez fenyegeti őket a legsúlyosabban.


Ha egyszer számuk a kritikus pont alá esik, és a csoportok nem képesek reprodukálódni, a kihalási folyamat megállíthatatlan. A funkcionális kihalás ténye mindazonáltal már megállapítható. Ez azt jelenti, hogy a koalák nem játszanak jelentős szerepet az ökoszisztéma fenntartásában: mint ismeretes, kizárólag az eukaliptusz fák leveleivel táplálkoznak, és mivel 30 millió évesek az első koala fosszília maradványok, gondolható, milyen fontos lehetett a szerepük az erdők működésében. Továbbá egy funkcionálisan kihalt faj nem életképes, nem szaporodik olyan mértékben, hogy az egyedszám nőjön, vagy szinten maradjon. Ez beltenyészetet eredményezhet, csökken a faj genetikai variabilitása.

(transindex.ro, nepszava.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek