rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A máramarosszigeti börtönmúzeumot is Európai Örökségnek nyilvánították

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kilenc új Európai Örökséget nyilvánítottak ki. Köztük egy budapesti és egy erdélyi épületet is - a Transindex.ro portálról


Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament megállapodásának értelmében 2018-ban európai örökségünk sokszínűségét és gazdagságát ünnepeljük, ezért az Európai Bizottság 2018. március 1-jén úgy határozott, hogy a kontinens történelmi örökségei közül kilenc történelmi értéknek, fel kell kerülnie az Európai Örökség címlistájára.

Az Európai Örökség elismerésre jelölt kilenc helyszínt az Európai Bizottság által felállított független szakértői testület választotta ki ezek pedig:

1. Lipcse zenetörténeti helyszínei, Németország. Ez kilenc olyan zenetörténeti hely a városban amely a zenetörténet különböző epizódjait mutatja be.

2. Dohány utcai zsinagóga, Magyarország A Dohány utcai zsinagóga vagy ahogyan a köznyelvben előfordul: a Nagy zsinagóga, Budapest VII. kerületében, a Dohány utcában, a magyar neológ zsidóság legnagyobb zsinagógája, illetve a legnagyobb egész Európában. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él. A zsinagóga a magyarországi zsidóság fontos jelképe, továbbá Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága.

3. Fort Cadine erőd, Olaszország 1860 és 1915 között töltött be védelmi funkciókat. A nyílt határok és a szabad forgalom szimbóluma.

4. Javorcai Szentlélek kápolna, Szlovénia Javorca egy eldugott kicsiny templom, melyet a 16. osztrák-magyar hadsereg katonái emeltek 1916-ban az I. világháborúban elesett bajtársaik emlékére. Kobaridtól kb. 15 km-re az Isonzó és a Tolminka nevű folyó találkozásánál fekszik Tolmin városához közel.

5. Az egykori Natzweiler koncentrációs tábor és altáborai, Franciaország-Németország A franciaországi Natzweiler-Struthof mellett ez a láger volt az egyetlen a Harmadik Birodalmon kívül, amelyet közvetlenül az SS irányított. A tábort először 1943-ban használták a megszálló erők, összesen 31 ezer embert tartottak fogva itt. 749 ember vesztette életét a lágerben, a többi foglyot továbbszállították más táborokba, közvetlenül azelőtt, hogy a szövetséges csapatok felszabadították volna a területet 1944-ben. 

6. A máramarosszigeti börtönmúzeum Románia leghírhedtebb börtöne a Ceaușescu-diktatúra idején Máramarosszigeten működött, a miniszterek börtönének is hívott intézményben raboskodtak a rendszer által nemkívánatosnak tartott politikusok, papok, tudósok, művészek, egyéb értelmiségiek, például Márton Áron is. Az 1990-es évektől a kommunizmus és az ellenállás áldozatainak emlékmúzeumát hozták létre a hajdani börtön épületében.

7. Bois du Cazier, Belgium A Le Bois du Cazier szénbányában 1956. augusztus 8-án tűz ütött ki és a szerencsétlenség következtében 262 ember vesztette életét, köztük 136 olasz és 95 belgiumi bányász. Részben a szerencsétlenség nagyszámú nem-belga áldozata miatt Olaszország felmondta a Belgiummal között bevándorlási egyezményt és ezután a külföldi munkaerő előbb Spanyolországból és Portugáliából, később pedig Marokkóból és Törökországból érkezett.

8. Schengen falu, Luxemburg Schengen egy kis bortermelő falu a luxemburgi Remich kantonban, az ország legdélkeletibb pontján, közel a német–francia–luxemburgi hármashatárhoz. Neve akkor vált ismertté, amikor 1985. június 14-én, a falun átfutó Mosel folyón az épp ott horgonyzó Princesse Marie-Astrid hajó fedélzetén az NSZK, Franciaország és a Benelux államok aláírták a schengeni egyezményt.

9. Maastricht szerződés, Hollandia A maastrichti szerződést (hivatalosan Szerződés az Európai Unióról) 1992. február 7-én írták alá Maastrichtben az Európai Közösség(EK) tagjai és 1993. november 1-jén lépett hatályba, a Delors-bizottság idején. Az Európai Unió megalakulásához vezetett, a pénzügyi és politikai unióról szóló különböző tárgyalások eredménye volt. A szerződés tartalmazta az euró bevezetésének körülményeit, és ebben jelent meg az Unió három pilléres szerkezete.

(transindex.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek