Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A Nagybánya.ro 2018-as kiadványai

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Keresse kiadványainkat Nagybányán, a következő helyeken:


- Nagybánya.ro (G. Cosbuc utca 17/5)

- Teleki Magyar Ház (Minerilor - Thököly utca)

- Compact áruház (Bukaresti sugárut) 

- Ex Libris antikvárium (Régi főtér)

 

A Nagybánya.ro (Virtuális Nagybánya Egyesület) 2018-as kiadványai:

MEZEI JÓZSEF ÉLETMŰVE

Kalandos életmű - festőművész, a nagybányai Szentháromság templom festményeinek alkotója, romantikus tájképfestő, fotográfus, Petőfi és Orbán Balázs barátja, szabadságharcos, költő, újságíró - életművével ismerkedhetik az olvasó- és művészetkedvelő közönség.

A monográfia szerzője, a csíkszeredai Mezei kutató, Nagy Gyöngyvér, a festőművész leszármazottja. A Főtér Fesztivál 2018 - Nagybányai Magyar Napok keretánben bemutatott album megjelenését támogatta a: Bethlen Gábor Alap (Magyarország Kormánya), Nemzeti Kulturális Alap, Zuglói Örmény Önkormányzat.

 

TŐRÖS GÁBOR, BRONZ ÉLETMŰ, ÚT

A kiadvány Tőrös Gábor szobrászművész életútját mutatja be, személyes vallomásait, művészeti hitvallását.

Az album tartalmazza a szakma, több évtizeden keresztül összegyűjtött méltatását, idézetek formájában. A művészetkedvelő olvasó elé tárulnak az idén kitüntetett (Magyar Arany Érdemkereszt polgári fokozata) szobrászművész szobrai, plasztikái és gazdag éremművészete. Az album nem monográfia, célja viszont átfogó képet nyújtani a Nagybányai Művésztelep öregurának életművéről, életútjáról.

 

NAGYBÁNYAI PANTHEON

14 nagy név Nagybánya művelődéstörténetéből

A Nagybányai Pantheon egy válogatás a magyar művelődéstörténet nagybányai és Nagybánya környékén született személyiségek közül, ismertetve azok pályafutását, munkásságát. 

A feltárt anyag a Nagybánya.ro és a Schönherr Gyula Történelmi Kör közös munkája, bemutatására a 2008-as, valamint a 2009-es  Főtér Fesztiválon került sor, Nagybánya főterén.  A kiállított panók jelen pillanatban a Németh László Elméleti Líceum falait díszítik.

A kiadvány ezen válogatást mutatja be az  „1000 év Erdélyben, 100 év Romániában” című program keretében. A kiadvány támogatója: RMDSZ - Communitas Alapítvány.

 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek