no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A projekt lezárul, de a munka folytatódik

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Gyakorlatba ültetésének végéhez érkezett a Szatmári Egyházmegyei Caritas hároméves, Együtt az időseinkért! elnevezésű projektje. A következő 7 hónapban a projekt keretében működtetett szociális szolgáltatások további 45 idős számára lesznek elérhetőek.


„196 nagybányai idős életminőségén sikerült javítanunk e projekt időtartama alatt. Ez már egy szép eredmény, de nem állunk meg itt – a következő periódusban újabb szépkorúaknak szeretnénk segítséget, támaszt nyújtani” – jelentette ki dr. Román János, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója az Együtt az időseinkért! POCU-projekt zárókonferenciáján. A Caritas nagybányai idősklubjában, június 23-án megszervezett eseményen a projektcsapat tagjai mellett szép számban vettek részt a projekt keretében működtetett szociális intézmények ellátottai is.  

A 2019 júniusa és 2022 júniusa között gyakorlatba ültetett projekt főbb megvalósításairól Pap Monica-Anico projektmenedzser számolt be a jelenlévőknek felvázolva azt is, hogyan folytatódik a megkezdett munka a következő időszakban.

Az európai uniós alapokból társfinanszírozott Együtt az időseinkért! elnevezésű projekt révén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azt vállalta, hogy legalább 170 nagybányai idős életminőségén javít négy, az igényeikhez igazodó szociális szolgáltatása biztosítása által – mondta Pap Monica-Anico. A projekt jóvoltából sor került két, a szervezet égisze alatt működő szociális szolgáltatás: az idősklub és a szociális konyha szolgáltatásainak bővítésére, valamint két új intézmény jött létre: egy idősnapközi és egy mobil étkezde. A szolgáltatások biztosításának 25 hónapos időtartama alatt összesen 196 nagybányai idős részesült ellátásban, ebből 130 sikeresen kilépett vulnerábilis helyzetéből. A Caritas nagybányai idősklubjában 71 szépkorú vett részt az aktív idősödést népszerűsítő programokon, míg az idősnapközibe 25 személy járt rendszeresen. A szociális konyha 49 nehézségekkel küzdő nagybányai idős számára készített kétnaponta meleg ebédet, a mobil étkezde pedig 51, mozgásában korlátozott, otthonából egyáltalán nem vagy csak nehezen kimozduló szépkorú számára biztosított házhoz szállítással ízletes, tápláló ételt. 

A projekt keretében nyújtott szolgáltatások annak véget érte után is elérhetőek lesznek – hangsúlyozta a projektmenedzser. A következő 7 hónapban (2022. június 28. és 2023. január 28. között), a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet saját anyagi forrásokból fogja működtetni a négy szolgáltatást, a közösség bevonásával. A nagybányai Caritas-idősklub 20 új ellátott számára nyújt majd szocializációs programokat, szervez eseményeket, és biztosít tanácsadást. Az idősnapközi további 5 személy számára gondoskodik a nappali felügyeletről, nyújt tisztálkodási lehetőséget, szocializációs programokat, kíséri figyelemmel egészségi állapotukat. A szociális konyha újabb 10 idős számára főz majd meleg ebédet és biztosít tanácsadást, míg a mobil étkezde szintén 10 új ellátott számára szállít házhoz főtt ételt, és nyújt tanácsadást. A következő 7 hónapban a 4 szociális szolgáltatás további 45, 65 év feletti nagybányai lakos életminőségén fog javítani – tájékoztatott Pap Monica-Anico.

Az esemény végén, a jelenlévő idős ellátottak megosztották gondolataikat, érzéseiket azzal kapcsolatban, milyen változást hoztak életükbe a projekt keretében biztosított szociális szolgáltatások. A szépkorúak örömmel meséltek élményeikről, amelyeket társaikkal együtt éltek meg a központban, az új elfoglaltságokról, amelyek segítettek célt találni a mindennapokban, a szeretettel készített és jó szavak társaságában átadott meleg ebédről. „Mindez azt bizonyítja: jó úton járunk, és együtt megyünk tovább” – ezekkel a szavakkal zárta az eseményt dr. Román János Caritas-vezérigazgató. 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Loan Offer hello we Offer quick Loan.... Are you a businessman or a woman? Are you in any financial (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek