rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A városfejlesztés és városarculat kérdése Nagybányán

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Mivel az utóbbi időben egyre több Helyi Városfejlesztési Terv lát napvilágot, a nagybányai RMDSZ két városi tanácsosa, az alábbiakban közvetíti álláspontját ezekre vonatkozóan.


Kiindulva abból a tényből, hogy minden város - így Nagybánya is - egyedi jelleggel rendelkezik, illetve, mint lakosoknak, kötelességünk megőrizni a helyi sajátosságokat és kulturális jellegzetességeket annak érdekében, hogy a város megtartsa arculatát úgy gondoljuk, hogy a városfejlesztés során figyelembe kell vennünk az alábbi szempontokat. 

Meglátásunk szerint szükséges egy általános városfejlesztési terv, valamint több kisebb, a város különböző részeire alkalmazott terv kidolgozása. Javaslunk és fenntartunk egy korszerűsített Általános Városfejlesztési Terv mielőbbi kidolgozását és elfogadását. Tudatában vagyunk annak, hogy Nagybánya különböző részeire más és más megközelítést kell alkalmazni. Nézőpontunkat megalapozza a szakemberekkel, valamint befektetőkkel folytatott tárgyalások.

Azt szorgalmazzuk, hogy a lakóházas városrészek tartsák meg eredeti jellegüket, a tömbháznegyedeket pedig ne zsúfolják újabb épületekkel. 

Ezenfelül figyelembe kell vennünk, hogy a városnak fejlődnie kell, szükségesek az új beruházások, ingatlanfejlesztések. Tiszteletben kell tartani és támogatni kell a befektetők, ingatlanfejlesztők jogait, annak érdekében, hogy városunk fejlődjön. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a városfejlesztésekkel egyidőben újabb igények születhetnek, mint például: új parkolóhelyek és parkolóházak; új úthálózatok; új kereskedelmi, ipari, valamint szabadidő központok kialakítása. 

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy megtartsuk az egyensúlyt, amely biztosítja egyrészt a különböző városrészek jellegének, arculatának megőrzését, másrészt elősegíti a megfelelő ütemben történő városfejlesztést. Ennek érdekében a város vezetése és a befektetők kompromisszumra épülő megállapodásra kell jussanak.

Ezt figyelembe véve az RMDSZ-es tanácsosok támogatni fognak minden olyan tervet, amely egy egészséges városfejlesztést feltételez, és ugyanakkor betartják az összes erre vonatkozó jogi feltételt, s mi több, nem változtatják meg a hagyományos városképet. 

Hogy a fentieket egy aktuális példával alátámasztjuk, megemlítjük az elmúlt időben közvitára bocsátott Grivița utca 56. szám alatti ingatlanfejlesztési tervet. A terv (PUZ) két tömbház jellegű társasház építését célozza meg. Ki kell mondani azonban, hogy ezen új ingatlanok befolyásolná a városrész arculatát, mivel egyedi (önálló) házak közé társasház jellegű építmények kerülnének. Mi több, számos lakás sűrítése egy bizonyos méretű telekre befolyásolná a vidék forgalmát, zsúfolttá tenné a környéket. Nem értünk egyet a jelen formában letett ingatlanfejlesztési tervvel, mivel rontaná a környék lakosainak életminőségét, valamint befolyásolná azokét is, akik rendszeresen áthaladnak ezen az utcán, illetve környéken. A Grivița negyed (Bay-kert) az egyik legkellemesebb és legvonzóbb, házakból álló negyede városunknak, mi pedig kiállunk ennek a jellegnek a megtartása mellett.

 

Pap Zsolt István és Pintér Zsolt városi tanácsosok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

RIST ZITA 2021.03.18 10:57:44
Kedeves varosi tanacsosok!amit fentebb irtatok nagyon jo gondolat,de szretnelek emlekeztetni arra hogy ti a magyar kozosseget KEPVISELITEK(ezert hivjak a magyarok,vagis a Magyarorszagiak onkormanyzati KEPVISELONEK a zokat akiket mi tanacsosoknak titulalunk)Ezzel azt akarom mondani hogy mind kepviselok MEG KELLENE KERDEZETEK MASOK VELEMENYET IS MERT AKARMILYEN OKOSAK ES HOZZAERTOK. IS VAGYTOK(nem ironia) NEM VAGYTOK SZAKERTOK MINDEN TEREN.Minden problemaban vannak hozzaerto magyar szakemberek!meggyozodesem hogy szivesen segitenenek


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek