rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok” – Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilahon

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Felavatták Ady Endre egész alakos szobrát Zilah központjában vasárnap. A Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész által megkomponált Ady egy padon ül a karfára könyökölve, és egykori iskoláját nézi – szelfizni is lehet vele.


A ma embere Ady nyelvét beszéli, költészetét ma is maradéktalanul értjük, nem kell lábjegyzet hozzá – mondta ünnepi beszédében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Ady Endre egész alakos szobrának vasárnapi avatóünnepségén Zilahon.

A politikus a maiak kortársának nevezve a 101 éve elhunyt költőóriást. Korai transzilvanista „Aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. És más nem lehetek. E négy esztendőnek minden perce determináló perc volt. Minden perce végzetesen szabogatta ki utamat” – idézte Ady 1903. november 26-án a Szilágy című lapba írt sorait a politikus.

Úgy vélte: mindezek mellett Ady Endre azért is megérdemli, hogy egész alakos szobra legyen Zilahon, mert az elsők között ismerte fel Erdély jelentőségét és különlegességét a magyar történelemben. Akkor foglalta össze annak lényegét, amikor a transzilvanizmus huszadik századi újrafogalmazása még nem történt meg. Így szerinte a szoboravatással az erdélyi gondolat egyik szülőatyja előtt is tiszteleg az utókor. A szoborállítást a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács kezdeményezte, és a megyei RMDSZ-szervezet karolta fel, mondta Kelemen. A szobor a magyar kormány és a Communitas Alapítvány finanszírozásával valósult meg, és arra is alkalmas, hogy szelfik készüljenek a költővel. A szoboravatásra összegyűlt több száz fős tömeg a rendezvény végén együtt mondta el Ady Endre Üzenet egykori iskolámnak című versének egy részletét.

A Wesselényi-szobor is megújul Ady Endre egész alakos szobra a zilahi városházával és az egykori Wesselényi Református Kollégiummal szemközt egy kis parkban, a Fadrusz János által készített Wesselényi Miklós-szobor közelében kapott helyet. Fazakas Miklós zilahi alpolgármester korábban a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy az Ady-szobor felállításával párhuzamosan Zilah fő látványossága, a Wesselényi-szobor is megújul.

A Wesselényi-szobor talapzatának a restaurálása már elkezdődött, az önkormányzat által finanszírozott munkával márciusra kell elkészülnie a kivitelezőnek. A szobor talapzatának restaurálása során a még használható részeket helyreállítják, a megrongálódott köveket süttői mészkőre cserélik, ebből készült ugyanis az eredeti talapzat is. Az RMDSZ-es elöljáró szerint a talapzatfelújítást térrendezési munkálatok követik, a városvezetés ugyanis rendezettebbé tenné a kicsit elvadult parkot, levágnák a letöredezettebb ágakat, fákat, melyek helyére kisebb cserjéket, tujákat ültetnének, hogy jobban érvényesülhessen a Wesselényi-szobor és a Vigadó épülete. Környezete is kapcsolódni fog az emlékműhöz, ezért a járdák aszfaltburkolatát térkőre cserélik.

Az interaktív Ady Ady Endre 1892-től volt a zilahi református kollégium diákja, ahol 1896 júniusában jelesre érettségizett. Itt írta első verseit is. Egykori iskolája visszaszolgáltatásáért közel két évtizede pereskedik a református egyház, októberben a Kolozsvári Táblabíróság elrendelte a per elölről kezdését. Újraindul a harc a zilahi Wesselényi-kollégiumért Reményre ad okot, hogy a legfelsőbb bíróság visszaküldte újratárgyalásra a Zilahi Református Wesselényi Kollégium visszaszolgáltatási perét, mondta el a Krónikának Csűry István királyhágómelléki református püspök. Az impozáns, ám leromlott állapotú ingatlanban a restitúciót követően is iskola műk&am Egykori iskolája előtt már áll Ady Endre mellszobra, Balaskó Nándor szilágysági születésű szobrászművész alkotása. Bíró Lajos mátészalkai szobrászművésznek egyébként nem ez az első erdélyi szobra, Adyt is bronzba öntötte már.

Ő készítette a költő nagykárolyi szobrát, mely Marchis Otília (Itóka) társaságában ábrázolja. A Károlyi-kastély parkjának főbejáratánál elhelyezett szoborcsoportot két éve, 2017 novemberében avatták fel. Interaktív szobornak szánták a nagyváradi Holnaposok szoborcsoportot is, mely Ady Endrét, Dutka Ákos, Juhász Gyula és Emőd Tamás társaságában, egy kávéházi asztal körül ábrázolja. Deák Árpád szobrászművésznek a Fő utcán elhelyezett alkotása egy üres széket is magában foglal, melyre leülhet a látogató.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek