Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Átment a román parlament szakbizottságán a magyarokat sértő „Trianon-ünnep”

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Újabb magyarellenes törvénytervezet kapott zöld jelzést a parlamentben: a képviselőház közigazgatási bizottsága kedden kedvezően véleményezte azt a kezdeményezést, amely román nemzeti ünneppé tenné június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját.


A szavazás eredménye kapcsán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője leszögezte: a trianoni békeszerződés napjának román nemzeti ünneppé történő nyilvánítása sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden eddigi olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja,  ahogyan az erre vonatkozó törvénytervezet korlátozza a közös jövőt és tervezést is.

„Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van, továbbá képes megtalálni azt az ünnepet, amely nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket az egymás elfogadására és tiszteletben tartására. Elfogadhatatlan az a tény is, hogy egyes román politikusok, ebben az esetben egy volt külügyminiszter a román–magyar békés együttélés kárára szeretne politikai tőkét kovácsolni magának. Ma a képviselőház közigazgatási szakbizottságában a PSD és PMP képviselők szavazatai által átment az a törvénytervezet, amely június 4-ét Trianon napjává nyilvánítaná.

Az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament” – szögezte le Korodi. Mint ismeretes, a törvénytervezetet a Szociáldemokrata Párt két szenátora, Titus Corlăţean volt külügyminiszter és Şeban Nicolae terjesztette be. A tervezet szerint ezen a napon a történelmi esemény „jelentőségét” népszerűsítő rendezvényeket kellene tartani, és országszerte ki kellene tűzni a nemzeti lobogót.

A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a közszolgálati médiának is be kell számolnia. A kezdeményezők szerint a trianoni diktátum képezi a kétoldalú román–magyar kapcsolatok alapját, előírásainak tiszteletben tartása pedig – a nemzetközi jog többi szabályának tiszteletben tartásával együtt – magától értetődő feltétele a két ország közti kapcsolatok fejlődésének.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Kov A 2019.12.04 11:06:41
Clemancoval lefekudot a kiralyno,es elintezte Erdelyt
Kovacs Alexandru 2019.12.04 11:03:16
Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a kormanyt,most igyak meg a levet. Penzehes magyar politikusok,hogy a magyarok erdekeben cselekednek. Midegyik 30 eve ul a parlamentben


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek