rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Áttörés Ukrajnában, különleges státust kaphat Kelet-Ukrajna

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A nemrég lezajlott orosz-ukrán fogolycserét követően most már választást terveznek a jelenleg oroszpárti szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeken.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Kijev elfogadja az úgynevezett „Steinmeier formulát”, azaz az EBESZ által ellenőrzött helyi választás megrendezése után különleges státust kaphatnak a jelenleg oroszpárti szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területek.

Zelenszkij közölte, a választást az ukrán törvények alapján kell megrendezni és a szavazásra csak az után kerülhet sor, hogy a területről távoznak az orosz hadsereg katonái, a szeparatisták pedig felhagynak a katonai akciókkal. „Csőre töltött fegyverek közepette nem lesz választás” – hangsúlyozta az áprilisi elnökválasztás megnyerése után hivatalba lépett, komikusból lett államfő.  Moszkva egyébként folyamatosan tagadja, hogy katonákat küldött volna a szomszédos országba, ám az ukrán katonák több orosz állampolgárságú fegyverest is foglyul ejtettek a harcok során.

Külföldi közvetítők

A „Steinmeier formulát” a kelet-ukrajnai rendezés elősegítésére létrehozott nemzetközi csoport, a „Normandiai négyek” tagjai javasolták, a tárgyalásokban Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország politikusai vesznek részt. Az elemzők szerint Zelenszkij bejelentése fontos feltétele a rendezésnek, ám még hosszú időre lehet szükség az orosz egységek kivonásához és a szeparatisták lefegyverzéséhez. A rendezési formulát Frank-Walter Steinmeier német államfő terjesztette elő, s egyelőre nem tudni, hogy a négyek mikor tárgyalják meg a legújabb fejleményeket.

Zelenszkij néhány héttel az után nyilatkozott, hogy szeptember 7-én széleskörű fogolycserét hajtottak végre a felek: 35-35 ember kapta vissza szabadságát, és az elengedettek között ott volt az a 24 ukrán matróz is, akiket tavaly az orosz haditengerészet ejtett fogságba az Azovi-tengeren kirobban összetűzés során.

Kijevi elképzelések szerint amennyiben az EBESZ-megfigyelők megállapítják, hogy a választás tisztességes volt, a kelet-ukrajnai területek – Luhanszk és Donyec megye egy része – azonnal különleges státust kap Ukrajnán belül. Zelenszkij nem részletezte, milyen jogosítványokat kapna a többségében oroszajkúak lakta térség.

Lassú lesz a rendezés

Zelenszkij szerint a közeljövőben újabb fogolycsere lehet, melynek során valamennyi fogságban lévő fegyveres hazatérhet. Az elnök szerint az ukrán hadsereg két körzetben is megkezdte erői visszavonását a frontvonal közeléből, ám a csapatmozgásokat úgy végzik, hogy nem kerülnek veszélybe az ott élő polgári személyek, azaz a szeparatisták nem tudják kihasználni támadásra a visszavonás miatt.

A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus 2014 tavaszán kezdődött el, s a harcokban már több mint tízezer ember vesztette életét. Bár Zelenszkij most valódi engedményt tett, a nacionalista ellenzék valószínű tiltakozás miatt sokkal több kompromisszumot már nem vállalhat. Hasonló a helyzet Oroszországban is, ahol Vlagyimir Putyin államfő mozgástere is viszonylag szűk, az orosz polgárok többsége ugyanis helyesli az oroszpárti szakadárok támogatását.

© MTI / EPA / Zurab Kurcikidze

Putyin népszerűsége más okok – a gazdasági válság és a többség által elutasított nyugdíjtörvény miatt – már amúgy is csökkenőben van, így csak óvatosan tehet engedményeket. Az utóbbi években egyébként már több megállapodás is született az elválasztóvonal mentén állomásozó erők visszavonásáról, ám ezeket az egyezségeket nem tartották be, s folyamatosan voltak a csak elvileg létező tűzszünetet megsértő katonai akciók.

(hvg.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek