Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az izgalmas programoknak köszönhetően egy szempillantás alatt eltelt a 2020-as Főtér Fesztivál utolsó előtti napja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A tizenöt programpontos szombati nap mozgalmasnak bizonyult, hiszen a hétvégi napnak köszönhetően megtelt a tér: kisgyermekek futkároztak, az ismerősök találkoztak és az összegyűlt barátok szórakoztak a Cinteremben, maszkkal természetesen.


Már reggel 10-kor várta a Teleki Magyar Ház az érdeklődőket a kézműves vásárba, és a cserkészek megnyitották fotókiállításukat, ahol közel 30 év munkásságát, tevékenységeit és arcait örökítették meg. Az Étel-Ital utcában pedig illóolajokról az Aromé Essentials munkatársai meséltek és tanácsokat is adtak különféle problémákra.

A szatmárnémeti Brighella Bábtagozat játékos előadásukban bemutatták a szép számmal megjelent kicsik gyermekeknek a szegény ember és problémás családja történetét, majd a Klastromréten a kalandvágyó gyermekek biciklijükkel akadálypályán keresztül kellett, hogy bizonyítsák nem csak azt, hogy mennyire gyorsak, de azt is, hogy mennyire ügyesek. Néhányan örömtáncot jártak, de megesett, hogy elcsüggedtek az elvesztett verseny miatt. A továbbiakban aszfaltművészetüket lehetett látni a Magyar (Crișan) utcában, ahol külön és négyzetekbe rajzolgattak.  

A Diáknaposok a Kincskeresés során többek közt 25 db. sörös kupakot, öt db. foszforeszkáló karkötőt, öt darab Barbie babát és három rózsafüzért kellett összegyűjtsenek. A Teleki Magyar Ház első színjátszó táborának MEGYÜNK c. záróelődása egyszerre volt egyedi, szórakoztató és ötletes, mivel a kicsik az Amerikai Egyesült Államokba, Franciaországba, Olaszországba, Japánba és Oroszországba kalauzoltak el minket rövid, de annál érdekfeszítőbb elődadásukkal, amelyekben saját élményeiket és érzéseiket osztották meg, a jelenlegi helyzetre utalva.

Ezután az ifjúságra, az online térre és a véleménymegosztásra terelődött a szó a Médiapanel beszélgetésben, ahol az Éter blog szerzői, Olcsvári Péter és Várady Csongor mutatta be az
eter.erted.ro blog kezdeményezést. Célja, hogy egy olyan platform legyen, amely megmozgatja a Erdély fiataljait és biztatja őket a véleménynyilvánításra, illetve egy olyan diskurzust indítson el, amely fejlődést, más nézőpontok megismerését és közéleti változást hozhat magával. A kávézgatós és ötletelés révén létrejött szerkesztőség tíz tagú, nincs teljes és állandó konszenzus közöttük, hanem inkább a kompromisszumkötés a jellemző. Beszéltek videó- és podcast projektjeikről, de említésre kerültek jövöbeni tervek is. Nyitottak minden cikktémára, amit szívesen várnak mindenkitől.

A marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóiratot bemutató programpont az irodalomkedvelőknek kedvezett, hiszen Imre Eszter, Vida Gábor, Codău Annamária, Szabó Róbert Csaba és Demény Péter felolvasták néhány írásaikat és a szerkesztőség struktúrájáról is beszéltek. A Nekem5nyolc vetélkedőn ugyancsak ügyességi, gumicukros, papírpoharas vagy épp kreppapíros feladatokat kellett, hogy véghezvigyenek a csapatok, valamint a Máramaros Megyei Magyar Vállalkozók Egyesülete (MAVÁSZ) átadta ösztöndíját a két legnagyobb átlaggal bejutó IX-es diáknak, aki a Németh László Elméleti Líceumban folytatja tovább tanulmányait.

Este a gyergyószentmiklósi No Sugar pop-rockos dalaikkal aratott nagy sikert a fesztiválozók között, emellett pedig a 15. Főtér Fesztivál tiszteletére hozott lézershow, mindenkit elvarázsolt és egy kicsit elutazhattak a digitális technikák véghetetlen nagy világába. Később ismét DJ Loady szórakoztatta a közönséget bulisabb feldolgozásokkal.

Vasárnap, a 2020-as Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar napok utolsó napja rengeteg szórakoztató és ismeretterjesztő programmal várja a kiváncsiskodóakat.

 

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek