rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az online térbe költözött a színházi világnap, így ünnepelnek az erdélyi teátrumok

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A koronavírus-járvány miatt zárva tartó erdélyi színházak online közzétett előadásokkal, videoüzenetekkel tartják a lelket a közönségben, sőt, van, ahol társadalmi munkát is vállalnak a színészek. A nemzetközi színházi világnap alkalmából pénteken fokozott az erdélyi teátrumok online jelenléte. Megnéztük, ki hogy ünnepel.


A nagyváradi Szigligeti Színház Facebook-oldalán, valamint honlapján a Szigligeti Társulat művészei által tolmácsolt üzeneteket, illetve egy újabb előadásfelvételt, Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát vetíti. A Keresztes Attila által rendezett előadással nyílt meg az önálló nagyváradi magyar színház első évada.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház pénteken, a nemzetközi színházi világnap keretében közvetít először online: este nyolc órától Facebook-oldalán Giacomo Puccini operáját, a 2007-ben bemutatott Gianni Schicchi című előadást teszi közzé Silviu Purcărete rendezésében.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szintén március 27-én, a színházi világnapon teszi elérhetővé Facebook-oldalán a Baczó Tünde rendezésében és előadásában 2014-ben megvalósult 7/7 című előadását. Az 50 perces video este héttől éjfélig nézhető.

A járvány ideje alatt már több előadást megosztott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is, a színházi világnap alkalmából W. Shakespeare Hamletjét közvetítik a Facebook-oldalukon, az előadást a 2013/2014-es évadban rendezte Bocsárdi László.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház pénteken este 19 órától Thornton Wilder A mi kis városunk című előadását közvetíti a színház Facebook-oldalán.

A gyergyószentmiklósi Figura (szín)házimozit indít a színházi világnap apropóján péntektől. Elsőként a Három nővér című előadás felvétele lesz elérhető a közönség számára március 27-29. között, mindenhárom nap 19 órától kezdődően.

A Csíki Játékszín péntek este 19 órától I. L. Caragiale Megtorlás című darabját közvetíti a Youtube-on, az előadást Tóth Árpád rendezte.

Online előadásokat tett közzé a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a szatmárnémeti Harag György Társulat, és a kézdivásárhelyi Városi Színház is.

Kányádi Szilárd olvassa fel Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzenetét A hagyományok szerint a nemzetközi színházi világnapon az előadások előtt világzerte elhangzik a felkért színházi ember üzenete. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzenetét ezúttal online olvasta fel Magyarországon Jordán Tamás, a Nemzet Színésze, Erdélyben pedig Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója.  

Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró világnapi üzenete magyar fordításban a színház.org oldalon olvasható.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek