Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az Orban-kabinet tizenkét pontja: közzétették a beiktatásra váró kormány célkitűzéseit

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Tizenkét pontban foglalta össze Ludovic Orban miniszterelnökjelölt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője a legfontosabb célkitűzéseket, amelyeket az általa javasolt kormány – ha megkapja a parlament támogatását a beiktatáshoz – meg akar valósítani a jövő évi parlamenti választásokig hátralévő egy esztendőben. A költségvetés kiigazítása, a 2020-as büdzsé megalkotása, a "mini-amnesztia" eltörlése, a rezidensvizsgák megszervezése és a főügyészek kinevezése szerepel a legsürgősebb teendők között.


A hírhedt 114-es számú sürgősségi kormányrendeletnek a gazdaságra káros hatásait is szeretnék kiküszöbölni, szintúgy az üzemanyagok plusz jövedéki adójának és a részmunkaidős munkavállalókat hátrányosan érintő illetékek eltörlését is céljai között fogalmazta meg az Orban-kormány.

A legfontosabb teendők közé a következőket sorolták:

- A kormány átszervezését kimondó sürgősségi kormányrendelet elfogadását

- A november 10-i és 24-i elnökválasztás megszervezése feltételeinek biztosítását

- Az Európai Bizottság román biztosának jelölését

- A 2019-es költségvetési és társadalombiztosítási törvény kiigazítását

- A jövő évi büdzsé és társadalombiztosítási törvény megalkotását

- Az orvosi egyetemek végzősei számára a rezidensvizsgák megszervezését

- A közúti infrastruktúra és az energetikai szektor felkészítését a télre

- A büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvényt, az úgynevezett mini-amnesztiát eltörlő törvény elfogadását és a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek felügyeletének megszilárdítását

- Az ügyészségek főügyészi tisztségeire kiírt versenyvizsgák megszervezését

- A bírák nyugállományba vonulását szabályozó törvény január elsejei életbe lépésének elhalasztását

- A 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés belügyi vizsgálati anyagai titkosításának feloldását

- Az európai alapok felfüggesztését és az ezzel kapcsolatos jogsértések kockázatának elkerülését célzó rendelkezések elfogadását.

 

Tűzoltómunka

A kormányprogram leszögezi, Románia jelenlegi válságos politikai helyzete megköveteli, hogy rövidtávú célkitűzéseket fogalmazzanak meg, amelyek előkészítik az ország európai szellemben történő megreformálását. Ezek között szerepel a 2020-as helyhatósági és parlamenti választások megfelelő megszervezése, az igazságügyi törvényekről szóló közvita újbóli megnyitása az európai ajánlásoknak megfelelő javításuk érdekében, a kormány átstrukturálása, a közigazgatás hatékonnyá tétele, az állampolgárok közintézményekbe vetett bizalmának visszanyerése; a jelenlegi, fogyasztásnövelésre alapuló gazdasági modell behelyettesítése egy befektetés-, termelőképesség- és kompetivitásnövelésre alapuló gazdasággal.

A dokumentum értelmében a Nemzeti Liberális Párt a következő időszakban azért fog dolgozni, hogy kiigazítsa a Szociáldemokrata Párt vezette kormány okozta „kisiklásokat” és a közpolitikákat egy, a fenntarthatóság szempontját figyelembe vevő gazdasági fejlődés felé irányítsa, amely jólétet eredményez majd. Rövidtávú intézkedéseket igényel ugyanakkor számos megoldatlan kérdés az infrastruktúra, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság, környezetvédelem terén, amelyekkel kapcsolatban sürgető a lakossági elvárás. A Brexit, a migráció kérdése és a klímaváltozás szintén felelősségteljes viszonyulásra készteti a döntéshozókat, áll még a dokumentumban.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Péter Károly 2019.10.25 10:24:52
Már nehogy higgyünk nekik!


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek