no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az RMDSZ a szavazóinak a bölcsességére bízza a döntést az elnökválasztás második fordulójában

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az államfőválasztás második fordulójába jutott két jelölt egyikét sem támogatja az RMDSZ. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán közölte: arra kérik a választóikat, hogy menjenek el szavazni, és döntsenek a „józan eszük” szerint arról, hogy Klaus Johannis vagy Viorica Dăncilă nevére ütik a pecsétet. A politikus értésre adta, hogy jómaga a jelenlegi államfőre szavaz.


„Nem hallottam ilyen kérést sem Klaus Johannistól, sem Viorica Dăncilától, hozzám sem érkezett megkeresés. Ilyen körülmények között nem tudunk, nem is akarunk kampányolni egyik jelölt mellett sem. Bízunk a szavazóink bölcsességében, és arra kérjük őket, hogy menjenek el, és józan eszük szerint döntsenek a második fordulóban” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kelemen Hunor.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ő kire szavaz majd november 24-én, az RMDSZ elnöke kijelentette: „az összes elégedetlenségem és mérgem ellenére az Európai Néppárthoz tartozó jelöltre teszem a pecsétet”. Ezzel Kelemen Hunor értésre adta, hogy a második fordulóban Klaus Johannisra szavaz, lévén, hogy a jelenlegi álamfőt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az Európai Néppárt tagja jelölte. Kelemen Hunor elmondta, hogy a SZÁT a rendelkezésre álló adatok alapján kielemezte az RMDSZ jelöltjének választási eredményeit. Az elemzést a későbbiekben a területi szervezetek szintjén, településekre lebontva is elvégzik. „Az adott társadalmi-politikai kontextusban jó eredményt értünk el, sikerült a közösség erejét felmutatni” – értékelt az RMDSZ elnöke. Az EMNP-nek és az MPP-nek az álláspontjáról, miszerint beigazolódott, hogy egy közös jelölt állításával jobb eredményt lehetett volna elérni, mert a Kelemen Hunorra leadott szavazatok nem tükrözik a magyarság romániai számarányát, a politikus kijelentette: maga is ezt állítaná, ha a két kis magyar párt politikusainak a helyében lenne. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett, hogy az elnökválasztásokon fellép a haszonelvű szavazat jelensége, másként alakulnak a részvételi arányok is. „Több szavazatot kaptam, mint 2014-ben. A számok azt mutatják, hogy a közösség támogatása létezik. Nem azt mondom, hogy győztünk, hanem hogy ez egy tisztességes és jó eredmény” – jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy lesz-e magyar összefogás a jövő évi romániai választásokon, Kelemen azt válaszolta: ez eddig sem az RMDSZ-en múlott, és ezután sem az RMDSZ-en fog múlni. Megjegyezte, hogy az EMNP és az MPP egyaránt belső problémákkal küszködik. „Megvárom, hogy ezeket a problémákat oldják meg. Egyelőre nem szívesen beszélek róluk, mert úgy gondolnák, hogy a beavatkozom a belügyeikbe” – fogalmazott a politikus.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek