no
2024. április 26., péntek Ervin napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az RMDSZ hozzájárul a kormány megbuktatásához, ha erőlteti a kétfordulós polgármester-választást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Kizártnak tartja a kétfordulós polgármester-választás bevezetését a jövő évi helyhatósági választások előtt Korodi Attila, mert a törvénymódosításhoz nincs parlamenti többség. Ha pedig kormány megpróbálkozna felelősségvállalással módosítani a helyhatósági választási törvényen, az RMDSZ kész hozzájárulni az Orban-kabinet megbuktatásához.


Az elmúlt hetek belpolitikai alkudozásainak tárgya volt a 2012-ben és 2016-ban is alkalmazott egyfordulós polgármester-választás felváltása a kétfordulós rendszerrel. A november eleje óta hivatalban lévő PNL-kormány beiktatásának támogatásához a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) feltételül szabta meg a helyhatósági választási törvény módosítását, de a Népi Mozgalom Pártja (PMP) is szorgalmazta a jelenlegi rendszer megváltoztatását, miként a liberálisok egy része is mellette foglalt állást – akárcsak Klaus Johannis újraválasztott államfő. 

A módosítást viszont a legnagyobb parlamenti frakciókkal rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzi. Ennek a magyarázata egyszerű: jelenleg a PSD-nek van a legtöbb polgármestere az országban, és az egyfordulós választási rendszer a hivatalban lévő önkormányzati vezetőknek kedvez.

Határozottan elutasítja a helyi elöljárók két fordulóban történő megválasztását az RMDSZ is. Az Orban-kabinet megszavazásáért többek között azt kérték Kelemen Hunorék, hogy a kormány ne hozzon sürgősségi rendeleteket, és a választójog esetleges módosításával se kerülje meg a parlamentet. Sőt a megállapodás rögzíti azt is, hogy a kormány a parlament előtti felelősségvállalás eljárásával sem próbálja bevezetni a kétfordulós polgármester-választást. Becslések szerint ugyanis a helyhatósági választásokon az RMDSZ mintegy húsz százalékkal kevesebb polgármesteri mandátumot nyerne, ha második fordulót is tartanának, mondjuk a továbbjutó magyar és egy román jelölt között – az eddigi tapasztalat azt mutatta, hogy ilyenkor a román választók, pártállástól függetlenül, rendszerint a magyar jelölt ellen szavaznak. A parlamentben a PSD még mindig a mandátumok közel negyven százalékával rendelkezik, a PNL pedig kisebbségben kormányoz, vagyis minden kezdeményezéséhez tárgyalásos úton kell megszereznie a törvényhozás támogatását a többi párttól. Ezért legfeljebb parlamenti vita nélkül, felelősségvállalással változtathatna a választási törvényen (ahogy kilátásba helyezte a büntetés-végrehajtási kompenzációs jogorvoslati törvény hatályon kívül helyezése érdekében is), hogy teljesítse az USR és a PMP kérését. A felelősségvállalás azt jelenti, hogy a kormány parlamenti vita nélkül terjeszti a törvényhozás elé a tervezetet, nem is szavaznak róla. Az ellenzéknek azonban a beterjesztést követő három napban jogában áll soron kívül bizalmatlansági indítványt benyújtani a kormány ellen. Ha a bizalmatlansági indítvány átmegy, a kormány megbukik, ha viszont nem, akkor a felelősségvállalással beterjesztett törvénytervezet elfogadottnak minősül. Korábbi lapértesülések arról szóltak, hogy a PNL-nek nincs szándékában erőltetetni a kétfordulós rendszer bevezetését, mert az egyfordulós kedvez a mintegy 1500 polgármesterének. Erre azonban rácáfolták az G4media.ro információi, miszerint a kormánypárt mégis módosítani akar helyhatósági választási törvényen, de ezt csak januárban, és parlament előtti felelősségvállalással tenné meg.  Korodi: kormánybukás lehet belőle Korodi Attila alsóházi frakcióvezetőtől azt kérdeztük, hogy mit tenne ebben az esetben az RMDSZ. „Több mint valószínű, hogy szembemegyünk a kormánnyal – felelte határozottan. – Egyrészt kormánybukás lehet belőle, másrészt biztos, hogy az alkotmánybíróságon érvénytelenítenék a döntést. Biztos, hogy találunk annyit kollégát a parlamentben, akik támogatnának bennünket ebben.”

A frakcióvezető arra utalt, hogy az RMDSZ kész megszavazni a PSD-vel együtt egy bizalmatlansági indítványt, ha a kormány parlamenti felelősségvállalással próbálkozik a helyhatósági választási törvény módosításával. Korodi ugyanakkor emlékeztetett az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve, a Velencei Bizottság ajánlására, ami kimondja, hogy 12 hónappal a választások előtt ne módosítsanak a választási törvényen. Erre alapozva lehet bízni az esetleges alkotmányossági óvásban. Felvetésünkre, hogy a PNL éppen a választási törvény felelősségvállalással általi módosításával szándékszik kiprovokálni a kormány bukását, ami a Klaus Johannis államfő által is szorgalmazott előrehozott parlamenti választásokhoz vezetne, Korodi azt felelte: szerinte a nemzeti liberálisok többségének sem felelne meg az előrehozott választások megszervezése és egy újabb kormányválság előidézése.

a Maszol.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Komoly hitel ajánlat Komoly hitelajánlat Sziasztok, természetes személy vagyok, aki a Magyar Köztársaság egész (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek