rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bukaresti kekeckedés: negatív tesztet kértek a hatóságok az Erdélybe készülő Szijjártó Pétertől

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Negatív koronavírustesztet kértek a román hatóságok az Erdélybe látogató Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől a Krónika értesülései szerint, holott a diplomáciai testület tagjai mentesülnek a beutazáskor érvényes korlátozásoktól.


A magyar diplomácia vezetője szerdán tesz villámlátogatást Maros megyében és Marosvásárhelyen. Szijjártó Péter többek között a magyar állam által létrehozott gazdaságfejlesztési program keretében támogatott beruházásokat látogat meg, találkozik Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterrel, megkoszorúzza Bethlen Gábor nemrég felavatott szobrát, ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel tart sajtótájékoztatót a Pro Economica Alapítvány marosvásárhelyi székházában. Lapunk úgy tudja, hogy a román hatóságok a koronavírus-járványra hivatkozva negatív tesztet kértek a külgazdasági és külügyminisztertől és küldöttségétől, ami még a pandémia, valamint az emiatt foganatosított korlátozások ismeretében is szokatlan diplomáciai gesztusnak számít.

Mint ismeretes, mintegy harminc, magas fertőzöttségű állam polgáraihoz hasonlóan jelenleg a Magyarországról beutazókra is 14 napos karanténkötelezettség vár a Romániába történő belépéskor.

Ők nyolc nap elteltével kérésre koronavírustesztet végeztethetnek, és ha ez negatív, ugyanakkor az érintettek tünetmentesek, tíz nap elteltével elhagyhatják az elkülönítést. Léteznek ugyanakkor kivételek, például akik legtöbb három napot maradnak az országban, nem kötelesek karanténba vonulni, viszont fel kell mutatniuk egy, a Romániába való beutazás előtt legtöbb 48 órával elvégzett negatív COVID-tesztet. Az országos vészhelyzeti bizottság határozata értelmében ugyanakkor számos kategóriába tartozó személy mentesül a karanténkötelezettség és a negatív vírusteszt felmutatása alól.

Közéjük tartoznak egyebek mellett a nemzetközi áru- és személyfuvarozást végrehajtó autóbusz- és kamionsofőrök, pilóták, hajók legénysége, az országhatárokon át ingázó munkavállalók, a Romániában rendezett nemzetközi sporteseményre érkező küldöttségek tagjai (beleértve az akkreditált újságírókat), továbbá a parlamenti képviselők, az Európai Parlament – és küldöttségük – tagjai. Szintén kivételt képeznek a korlátozások alól a Bukarestben akkreditált diplomáciai testületek, képviseletek, konzuli hivatalok tagjai (beleértve a személyzetet), a román diplomáciai testület tagjai, akárcsak valamennyi, diplomata- és szoláglati útlevéllel rendelkező személy, akárcsak ezek családtagjai.

Egy Romániába látogató – ráadásul szomszédos ország – külügyminisztertől tehát nem éppen barátságos lépés negatív vírustesztet igényelni, arról nem beszélve, hogy Szijjártó Péter nemrég esett át a koronavírus-fertőzésen. Lapunk kérdésekkel fordult a román külügyminisztérium sajtóosztályához az ügyben, cikkünk publikálásig nem érkezett válasz.

A magyar állam által működtetett, eddig a Székelyföldön és a Mezőségen végrehajtott külhoni gazdaságfejlesztési program egyébként Erdélyben megrekedt, miután a bukaresti hatóságok kétoldalú államközi egyezmény aláírásához kötötték annak – Partiumban tervezett – folytatását. Úgy tudjuk, hogy az erről szóló tárgyalások nem haladtak előre, esetleges megállapodás pedig csak a decemberi romániai választások, egy új kormány felállása után várható.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

NABÍDKA SUPER URGENTNÍ NABÍDKA SUPER URGENTNÍ Na této stránce jsem narazil na tohoto poskytovatele půjčky a (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek