rmdsz 1
2024. március 28., csütörtök Hajnalka napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Csángó körút Máramaros megyében - beszámoló

| Vélemények 3 | Nyomtatom | A+ | A-

A Jöjjenek divatba a csángók címû program keretében Máramaros megyei körúton vett részt november végén a Forrófalvi Hagyományõrzõ Ének és Tánccsoport.


November 29-én Hosszúmezõn a katolikus templomban és a református imaházban mutatkoztak be, majd folytatták körútjukat Máramarosszigeten, ahol a Kultúrpalota nagytermében várta õket az érdeklõdõ közönség, felnõttek és fiatalok. A csángók helyzetének bemutatására magam vállalkoztam; az elõadást követõen a hagyományõrzõ csoport tagjai léptek reflektorfénybe. A nézõk egy téli esti fonó közepén találták magukat – „guzsalyosban” ahogyan a csángók hívják. A csapat szervezõje, Antal-Vajda János az idõsebbek mellett fiatal tanítványait is magával hozta, akik énekeltek, furulyáltak és táncos bemutatót is tartottak. A közönség hosszas tapssal jutalmazta a produkciót. A magyar televízió interjúkat is készített a nézõkkel, elõadókkal. Az egyik nyilatkozó hölgy elmondta: a csángók küzdelme példaértékû kell legyen az itt élõ magyarok számára.

A következõ nap a nagybányai Szentháromság templomban kezdõdött, ahol a csángók archaikus egyházi énekeikkel kapcsolódtak be a reggeli misébe. A színes népviseletben bevonuló csoport nagy örömet okozott Román János esperesnek és a mise résztvevõinek. Koltó volt a következõ állomás, ahol Csendes Lajos polgármester, valamint a koltói Teleki kastély idegenvezetõje és a Somfa Néptáncegyüttes vezetõje várta a csoportot múzeumlátogatásra, szakmai tapasztalatcserére.

Délután a veresvízi Krisztus Király plébánia Don Bosco termében várta teltház a forrófalvaikat. Itt is szó volt a csángók történelmérõl, jelenérõl és a perspektívákról, s a „guzsalyos” mûsor nagy sikert aratott. Innen a Teleki Magyar Házba sietett a csoport, táncházba. Bemutatták színes népviseleteiket, majd éneket tanítottak. A közös táncba a felnõttek is bekapcsolódtak, de az is kiderült, hogy Házban régóta van moldvai táncoktatás, így a házigazdák könnyedén táncoltak vendégeikkel együtt.

A körútat a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. támogatta. Mivel egy ilyenfajta találkozás ismételt megszervezésére elég kevés az esély, a moldvaiaknak ritkán adódik lehetõségük ekkora utazásra, a nagybányaiak inkább elfogadták a moldvai magyarok meghívóját és a tavaszi idõszakban látogatást tesznek a csángóknál. Az út idõpontjáról és egyéb részleteirõl a Teleki Magyar Ház idõben tájékoztatni fogja az érdeklõdõket.

Csángó Bogdán Tibor,

Petõfi-ösztöndíjas

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Emma S 2015.12.27 00:40:38
Nagyszerű munkát végez ez a fiatalember a Teleki házban. Csak bírja szusszal. Kíváncsi vagyok, meddig hagyják dolgozni, mert Hajni szakmai féltékenysége eddig is megmutatkozott párszor. Én akkor sem bírok a házba elmenni, mert nincs számomra olyan program ami tetszik. Ezt a csángós programot megnéztem a veresvízi templomnál és érdekesnek tartottam. Egy életre szóló tanúságos történet, amit még most sem tudok kiheverni.
Sz. József 2015.12.22 21:09:24
Remélem lesz még ilyen műsor, mert én lemaradtam róla.
Melinda H. 2015.12.21 13:17:43
Én ott lehettem a bemutatójukon. Az énekes-táncos produkciót megelőző előadás, azt hiszem kissé patetikusra sikerült, de a sok szám mellett hallhattunk igaz történeteket, megdöbbentő helyzeteket és fel is világosultunk egy kicsit. Én, bevallom nem tudtam szinte semmit a moldvai csángókról. Érzek egy párhuzamot a mi és az ő élettörténetük közt, de inkább a jelenben találkozik a két nép sorsmenete. Asszimilálódnak, de küzdenek és ez megindít engem is, és ahogy láttam, a körülöttem lévőket. Még több hasonló programot a várasunkban el tudnék képzelni. A fiam is érdeklődve hallgatta, amikor hazamentem és elmeséltem miből maradt ki. Egyszer elmennék hozzájuk, hogy igazából megtapasztalhassam hogyan is élnek. Csak hogy messze vannak és a zsebemnek nem kedvez a távolság


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek