Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Egy napra Erdélybe költözik az EU fővárosa

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Pontosabban Nagyszebenbe, ahol informális uniós csúcs zajlik.


Egy napra a világ egyik legfontosabb helyszínévé válik Erdély, azon belül is Nagyszeben, ahol csütörtökön délután kezdődik el az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozója, amelyen az EU jövőjéről tárgyalnak alig több mint két héttel az európai parlamenti választások előtt.

A tanácskozáson elsősorban az unió 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak  a résztvevő magas rangú politikusok.

A tanácskozás résztvevői szeretnék, ha a napirendet kivételesen nem a Brexit, azaz Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése uralná, hanem a többi probléma, ugyanakkor az, hogy a britek végül mégis bennmaradtak, ezt a szándékot némileg alááshatja.

Donald Tusk, az – állam- és kormányfőket tömörítő – Európai Tanács elnöke közös nyilatkozat tervezetével érkezik. A Nagyszebeni Nyilatkozat tíz pontban foglalná össze a tagországok kötelezettségvállalásait az unió jövőjével kapcsolatban és egyebek mellett az unió egységét és a tagországok szolidaritását hangsúlyozná. 

Tusk tervezete négy nagyobb témakörbe szervezi a stratégiai célokat: 

az EU védje meg polgárait és szabadságjogaikat minden fenyegetéssel szemben,

erősítse gazdasága versenyképességét, építsen „zöldebb”, és tisztességesebb jövőt és fordítson fokozott figyelmet az európai értékek népszerűsítésére és érdekei érvényesítésére a világban. 

Hollandia egy ötpontos prioritáslistát javasolt az EU következő stratégiai menetrendéjének kialakításához, amely egyebek mellett a migrációnak és biztonságnak szentelne kiemelt figyelmet. 

Az osztrák kancellár az uniós szerződés újratárgyalását szorgalmazza, arra hivatkozva, hogy a tíz éve elfogadott lisszaboni szerződés korszerűsítésre szorul az azóta bekövetkezett változások – egyebek közt az adósságválság, migrációs válság és a Brexit-káosz – miatt. 

A román elnöki hivatal tájékoztatása szerint az EU 2019-2024-re szóló stratégiai menetrendjét az Európai Tanács június 20-21-i ülésén fogadják el az állam- és kormányfők a mostani tanácskozás következtetései alapján. A nagyszebeni EU-csúcs első részén Jean-Claude Junker, az EB és Antonio Tajani, az EP elnöke is részt vesz.

Szeben egyébként már napok óta az uniós csúcs lázában ég, és ez a polgárok számára nem mindig kellemes: 

a belvárost lezárják a hivatalos küldöttségek biztonságának szavatolása érdekében,

a szemétkukákat lehegesztették, hogy ne lehessen beléjük robbanószert rejteni. A környék lakói, a belvárosi üzletek alkalmazottai és az ottani szállodákban lakó turisták névre szóló kitűzőt kaptak, és csak annak, illetve személyi igazolványuk bemutatásával mehetnek be a kívülállók elől lezárt utcákba. A diákok viszont örülhetnek, hiszen vakációt kaptak, az egyik iskolában kórházat rendeztek be.

A várost ellepték a rendőrök és a terrorelhárító egységek, hogy biztosítsák a négyszáz rangos vendég és a mintegy kilencszáz újságíró biztonságát.

A helyszínt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke javasolta 2017-ben. A házigazda szerepét a város szülötte, a szász származású Klaus Iohannis államfő, volt nagyszebeni polgármester látja el.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Dr. Csomai Miklós 2019.05.09 20:18:54
Ahol Junker van, ott nem születhet döntés. Május 26-án olyan változás lesz, hogy a lényeg 80% eltűnik a francba.


Reklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek