Egyre komolyabb a verseny a világűr kincsesbányáiért

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az űrbányászat hatalmas üzletet jelent, és a Föld országai egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy képesek legyenek kitermelni a Holdon vagy az aszteroidákon található nyersanyagokat. Noha még mindig számos technikai akadályt kell áthidalni, nem véletlen, hogy a roham már megkezdődött. A világűr ugyanis hihetetlen értékben rejt kincseket, és senki nem akar lemaradni a lehetőségről.


Egyre izgalmasabb lehetőségekkel kecsegtet a Hold-bányászat, különösen miután a NASA nemrégiben közölte, bizonyos fémekből sokkal több lehet a Holdon, mint ahogy azt a tudósok korábban gondolták. Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal friss tanulmánya szerint ugyanis a Hold felszíne alatt a korábban véltnél több lehet olyan fémekből, mint a vas vagy a titán– írja a Mining.com.

Nem véletlen, hogy a Hold „meghódítása" ma már kevésbé űrutazási presztízskérdés, sokkal inkább hatalmas üzleti lehetőség. Az Egyesült Államok részéről a NASA és több magánprojekt is dolgozik olyan megoldásokon, amelyek megkönnyítik a Hold- és űrutazást valamint a Földön kívüli bányászatot.

Közben Oroszországban a Roscosmos állami szervezet 2018-as terve szerint két évtizeden belül hosszú távon üzemelő bázist építenének a Holdon. Nyugat-Európa részéről pedig Luxemburg 2018-ban hozta létre a saját űrügynökségét (LSA), hogy felpörgesse a földközeli objektumok feltárást és az erőforrásaik kereskedelmi célú fölhasználását.

A luxemburgi szervezet sajátossága, hogy az LSA nem tervez önálló kutatási vagy űrutazási projekteket, a célja az, hogy felgyorsítsa az együttműködést az érdekelt felek között, bevonva befektetőket és egyéb partnereket is az üzleti projektekbe.

Versenyfutás a Holdig

Mindazonáltal még mindig igen sok kérdés és bizonytalanság van a Hold-bányászat körül. Továbbra sem világos ugyanis, hogy mennyire megvalósítható és mennyire térül meg a bányászat. Napjainkban három alapvető nyersanyag körül forog a Hold-bányászattal kapcsolatos diskurzus.Az egyik a víz, amelyet rakéta-üzemanyagként lehetne használni, a másik a hélium-3, amely az atomenergia területén jelenthet komoly értéket, a harmadik csoportot pedig a ritkaföldfémek adják, melyek a feldolgozóiparban lehetnek különösen fontosak.

A NASA azonban még a tavalyi év végén is azon az állásponton volt, hogy az űrbányászat egyelőre csak „tippelési" fázisban van. Olyannyira, hogy egyszerre szólnak hírek arról, hogy a Holdon elegendő helium-3 lehet ahhoz, hogy az 10 000 évre ellássa energiával a Földet, miközben mások úgy vélik, hogy olyan kevés van belőle a Holdon, hogy még a teljes felszín bányászati kihasználása esetén sem térülne meg anyagilag.

A legtöbb kutató azonban abban egyetért, hogy a jelenlegi technológiákkal csak nagyon nehezen lehetne hozzáférni a Holdon található nyersanyagokhoz,és egyelőre senki nem tud olyan, igazán jó megoldást, amellyel költséghatékonyan vissza lehetne szállítani azokat a Földre.

Hatalmas üzletet jelenthet a Hold-bányászatFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/PETER KNEFFEL

Ezzel együtt is több olyan fontos vállalat van, amely már most igyekszik lecsapni a jövőben kínálkozó lehetőségre a Holdbányászat-területén. A Moon Express például 65,5 millió dollárt szerzett a befektetőktől (akik között ott van például Peter Thiel), és a cég célja, hogy a holdmissziók kereskedelmi kibővítése mellett demokratizálja a Holdkutatást.

A japán ispace szintén a kereskedelmi űrtevékenységeket helyezi a középpontba – elsősorban a Holdon található nyersanyagokra fókuszálva –, és a vállalat eddig 94,2 millió dollárnyi tőkét szerzett a befektetőktől.

Továbbá az Amazon-alapító Jeff Bezos irányítása alatt működik a Blue Origin űrkutatási cég, de két másik startup, a Planetary Resources és a Deep Space Industries is sokmillió dolláros tőkebevonás mellett dolgozott az űrbányászaton, mielőtt a nagyobb vállalatok felvásárolták őket. Előbbit a ConsenSys, míg utóbbit a Bradford Space vette meg.

Út az aszteroidákig – és vissza?

A 2012-ben alapított Planetary Resources azonban azért is mérföldkőnek számított, mert ez volt az első olyan vállalat, amelyet kifejezetten az aszteroida-bányászatra fókuszálva hoztak létre. A Hold mellett ugyanis az aszteroidákon fellelhető nyersanyagok is hatalmas üzleti potenciált rejthetnek – jóllehet legalább olyan nagy kihívást is jelentenek.

2017-ben pedig a NASA és egy Caltech tanulmány is úgy számolt, hogy egy aszteroida-bányász misszió nagyjából 2,6 milliárd dollárba kerülhet. Ez egyébként nem is olyan gigantikus összeg, ha azt nézzük, hogy egy ritkaföldfém bánya működtetésének költsége elérheti akár az 1 milliárd dollárt is. Egy futballpálya méretű aszteroida pedig akár 50 milliárd dollár értékű platinát is tartalmazhat.

Az aszteroida-bányászat lehet a következő nagy lépés a Hold mellettFORRÁS: AFP/NASA

Mindazonáltal itt is súlyos kérdés, hogy még ha sikerülne is kibányászni ezeket a fémeket, hogyan lehetne technikailag visszaszállítani azokat a Földre – ráadásul gazdaságosan. A másik alternatíva, amely a Hold-bányászat kapcsán is fölmerül, hogy nem is kellene ezeket visszaszállítani. A Hold esetében akár elképzelhetők lehetséges felhasználási opciók a hosszú távra berendezkedő Holdbázisok létesítésével, de az aszteroidáknál ez már sokkal nagyobb kihívás.

Üzleti szempontból az is kérdés, hogy ha megoldható volna a Földön ritkának számító nyersanyagok tömeges hazaszállítása az űrből, akkor ez miként befolyásolná az adott fémek piaci árát. Ugyanis ha például a platina hirtelen már nem számítana olyan ritkának, akkor elvileg elképzelhető, hogy a megnövekedett kínálat lenyomja az árfolyamot, aminek következtében nagyon gyorsan eltűnhet az űrbányászat nyereségessége.

Következésképpen, egyelőre igen sok a nyitott kérdés a Hold-bányászat és az aszteroida-bányászat kapcsán. Az azonban jól látszik, hogy számos kormány és vállalat felismerte az ebben rejlő potenciált, és ha ilyen tempóban folynak a fejlesztések, akkor a nem is olyan távoli jövőben akár teljesen bevett gyakorlat lehet a rendszeres űrbányászat. Főleg, hogy a NASA tavaly már úgy számolt, hogy 2025-re elvileg reális lehet a hélium-3 bányászat a Holdon.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8375 RON
1 dollár = 4.0949 RON
100 forint = 139.77 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
noileg junius oldalt

SZAVAZÁS

Hogyan áll hozzá a jelenlegi járványhoz?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

LamboOl A Szatmári Római Katolikus (...)

Dating is a exhibit of romantic (...)

SZAMOSI ISTVAN Kihirdette az elnök a korhatár (...)

JPGOS TORVENY

székely lászló géza A pribékfalvi Teleki-kastély

A szép felvételek ,és közzétett (...)

Gyarmathy Gabor Változhat a nyugdíjkorhatár azoknak, (...)

Mondjon már valaki valami konkretat: I (...)

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam