Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Élénken zárult az idei Főtér Fesztivál pénteki napja

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A mozgalmas napot nem más, mint a kolozsvári Funkorporation együttes és DJ Loady zárta. De nem szabad megfeledkezni az 5.-8. osztálynak szánt versenyekről és a Diáknapokról sem. A hozzánk visszatérő Bekecs Néptáncegyüttes felrázta a hangulatot előadásukkal, valamint érdekes író-olvasó találkozó és médiapanel beszélgetés is volt. Bemutatták a Főtér Fesztivál 15 éve c. fotóalbumot és Teleki Magyar Ház színjátszó táborának növendékei is felléptek.


Péntek délután a Nekem5nyolc vetélkedővel kezdődött a nap, ahol kreatív ügyességi feladatok, a diáknaposokat Tik Tok challenge és csapatinduló készítése várta.

Ezután továbbra is a fiatal korosztálynak kedvezett a program, mivel a Lupescu Katával való közönségtalálkozón kérdéseket rakhattak fel az írónak. Kata elmesélte a Kalózlány c. tini regényével kapcsolatos történeteit, mint például azt, hogy valójában édesanyja születésnapjára írta meg az első részt, de arról is beszélt, hogy fiatalabb korban könnyebb írni, mivel nincs annyi gondja egy gyermeknek, de több kritika és néha tudattalan irigység is érheti a fiatal tehetségeket. A folyamatos írással és a szerkesztők segítségével sikerült fejlődnie, viszont a következő években biztos nem számíthatunk Lupescu Katától egy újabb regényre.

A médiapanel beszélgetés meghívottja Mărcuțiu-Rácz Dóra Helikon szerkesztő, költő és slammer, a moderátor pedig Berei Dóra, a fesztivál egyik szervezője volt. Tartalmas beszélgetésükben kiderült, hogy a fiatal költőnek ősszel újabb kötete jelenik meg, valamint az is, hogy mesterképzése után a doktori iskolát is elszeretné végezni és tovább akarja folytatni munkáját a Helikon irodalmi folyóirat írójaként. Emellett többek közt érdekli a tehetséggondozás és a fordítás is.

A Bekecs Néptáncegyüttes bemutatta az Ivácson László által rendezett Mátyás király igazságai c. gyerekműsorukat, amely hat Mátyás király mesére épül: Mátyás királlyá választása, Mátyás király rózsát nyíló ostornyele, Mátyás király és a gömöri urak, Mátyás kovács, Mátyás király és a kolozsvári bíró, valamint Mátyás király lopni megy. Az táncjátékban Mátyás király jelleme más-más módon bontakozik úgy, hogy mindvégig követi az igazság útját. Színes jelmezeikkel, és dinamikus táncaikkal felpörgették a közönség kedvét. 

A fesztivál szervezői bemutatták a 15 éves Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok születésnap alkalmából készült A Főtér Fesztivál 15 éve c. albumot, amely közel 500 oldalon tartalmazza a fesztiválok pillanatait, ismerős arcait és eseményeit. Ezután a Teleki Magyar Ház második színjátszó táborának záróelőadását, a HÚSZ c. produkciót adták elő, amelyet Moldován Blanka és Frumen Gergő színművészek rendeztek. Műsorukban a jelenlegi helyzetet, a fiatalabb generáció által észlelt világot mutatták be sajátos módon.

A Funkorporation funky dallamokkal biztatta a közönséget tapsolásra és éneklésre, majd később DJ Loady biztosította a talpalávaló ritmust.

A szombat számos – kicsiknek és iskolásoknak – való programmal lesz tele, illetve irodalmi és ismeretterjesztő beszélgetésekből sem lesz hiány. Fellép a No Sugar és egy rendhagyó lézershow várja a Cinterembe a nagybányaiakat, és nem csak.

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek