rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elsőfokú ítélet: nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Kovászna Megyei Törvényszék csütörtöki ítélete értelmében nem kell kitűzni a román zászlót Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatalának a tornyára a város "magyar megszállás alóli felszabadítása" emlékére.


Az elsőfokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. A toronyzászló kitűzéséért a székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított pert, arra kérve a bíróságot, hogy kötelezze Antal Árpád polgármestert a zászló kitűzésére.

A pert tavaly áthelyezték a Bukaresti törvényszékre, de az megállapította illetéktelenségét, így az ügy visszakerült Sepsiszentgyörgyre. A felperes tavaly nyílt levélben kérte a védelmi minisztériumot, a belügyminisztériumot, a Kovászna megye prefektusát, a háborús veteránok szervezeteit és a székelyföldi román egyesületeket, hogy az ügy fontossága miatt lépjenek be a perbe, de egyedül maradt a felperes oldalon.

A román zászlót először 1944-ben vonták fel, majd 1994-ben ismét. A helyi román politikusok próbálták próbálták a trikolórt műemlékké nyilvánítani. Aztán a városháza felújításakor próbálták kihagyni a zászlótartóként funkcionáló csúcsdíszt, de csak visszakerült. 2015-ben botrány lett abból, hogy a városvezetés - épület felújításra hivatkozva - nem engedte kitűzni a zászlót augusztus 8-án, amikor arról szoktak megemlékezni, hogy a román hadsereg bevonult a városba. Romániában a törvény azt írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A középületek tornyára kitűzött zászlókról nem rendelkezik jogszabály.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.

(transidnex.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek