Reklam
2024. március 19., kedd József napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elstartolt a 2020-as Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok

| Vélemények 2 | Nyomtatom | A+ | A-

Szeptember 7-én, hétfőn 18 órakor, a Magyar (Crișan) utcában a Várvédő Galériánál kezdődött el az idei fesztivál, ahol Thorma János születésének 150. évfordulóját ünnepelték Thorma János és köre c. kiállítással és egy emléktábla avatással.


A tegnapi nap már az online térben indult, hiszen a Diáknapos csapatok bemutatkozó videóval mutatták be egyenként csapatukat.

A továbbiakban az esemény a Magyar (Crișan) utcában folytatódott, ahol a biztonsági szabályok betartására nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. Mindenki személyes nyilatkozatot írt alá, a belépő fesztiválozóknak a hőmérséklete ellenőrizve volt, illetve arra is figyeltek, hogy a két méteres távolság be legyen tartva. Korlátozott számú közönség lehetett jelen, azonban ez nem akadályozott meg senkit se abban, hogy szerényebben, de annál több életkedvvel ünnepeljenek.

Először a szervező csapatból Pintér Zsolt szólalt meg. Beszédében elmondta, hogy a 2020-as Magyar Napokat már a tavalyi fesztivál előtt kezdték el megszervezni, de mivel tavasszal a világjárvány megálljt kiáltott, ezért nehéz volt tovább lépni. Rengeteg forgatókönyv, lehetőség és elképzelés fordult meg a szervezők fejében, mivel át kellett gondolni és újra kellett értelmezni a fesztivál koncepcióját. Két hónappal ezelőtt döntötték el a szervezők, hogy bevállalják a 2020-as Főtér Fesztivál – Nagybányai Magyar Napok megszervezését a lehető legnagyobb biztonságban, és az egészségügyi szabályok betartásával, emellett rugalmasságra és pozitív hozzáállásra kérve a jelenlévőket.

Ezután Muhi Sándor szatmárnémeti művészettörténész méltatta Thorma Jánost, akinek pontosabban április 24-én volt születésének 150. évfordulója, és a nagybányai művésztelepen végzett munkásságát. Kijelentette, hogy Thorma kiemelkedően jeles tevékenységével megmentette a megismételhetetlen csodájú művésztelepet Trianon után, amikor is a hírhedt múltú művészeti központ szabadsága veszett el. Továbbá dicsérte Thorma hatalmas ívű pályáját, amely rengeteg művészeti irányzatot érintett. Következőként Laura Ghinea, a Romániai Képzőművészek Szövetségének (Uniunea Artiștilor Plastici – UAP) nagybányai elnöke gratulált Pintér Zsoltnak és Várvédő Zsoltnak a sok befektetett munkáért, valamint meghívta a közönséget a jövőre 125 évet betöltő művésztelep megünneplésére. A kiállítás megnyitón fellépett Mares Hanna, a kolozsvári Gheorghe Dima zeneakadémi nagybányai növendéke, zongoraelőadással és Kaszta Tamás, aki Thorma Jánosról szóló archív szöveget olvasott fel.

Este a Podul Viilor 9 teraszán folytatódott a fesztivál, ahol tíz csapat mérettette meg tudását a Kvíz-est alatt olyan témakörökben, mint az irodalom, italkultúra, tippelős kvíz vagy a memória kvíz. A győztes a Mókusok csapata lett.

A fesztivál második napján színház és mozi várja a fesztiválozókat 18-tól a Cinteremnél.

 

Mihály Kriszta – Nagybánya.ro

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Mares Arpad 2020.09.09 08:25:33
Mares Hanna zongorazott, nem Mareș Hanna.
Zagyva Piroska 2020.09.08 18:10:40
Hírhedt múltú jelentése


Reklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek