no
2024. április 23., kedd Béla napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Erdélybe látogat a hétvégén Novák Katalin

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Erdélybe látogat Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Református Egység Napján - számol be a kronikaonline.ro.


Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is részt vesz szombaton Gyulafehérváron a Magyar Református Egység Napján, melyen többek között leleplezik Bethlen Gábor fejedelem egész alakos szobrát a város központjában. A múlt hétvégén beiktatott magyar államfő beszédet is mond az ünnepségen – tájékoztatta hétfőn szerkesztőségünket az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) sajtószolgálata.

Amint arról beszámoltunk, a hét második felében ünnepli Gyulafehérváron a Magyar Református Egység Napját a Magyar Református Egyház tíz egyházkerülete.

Minden magyar ember számít, a legkisebb településen is – ezt szeretné üzenni a magyar református egyház azzal, hogy két év kihagyás után idén a dél-erdélyi szórványban, Gyulafehérváron tartja május 19–21-én a Magyar Református Egység Napját.

A Bethlen Gábor egész alakos szobrának avatójával „megkoronázott” rendezvénysorozattal az interetnikus, ökumenikus kapcsolatokat is erősíteni szeretnék – hangzott el az eseménysorozatot beharangozó áprilisi sajtótájékoztatón.

Amint arról beszámoltunk, Erdély aranykorára hivatott emlékeztetni Bethlen Gábor fejedelemnek a gyulafehérvári várban felállítandó egész alakos szobra. Az emlékművel a nagy államférfi által alapított kollégium 400 éves fennállását is ünneplik.  Ladányi Árpád Csaba, az RMDSZ Fehér megyei elnöke szerint a szoborállításban első perctől partner volt a gyulafehérvári önkormányzat és Gabriel Codru Pleşa polgármester. „Nem voltak fennakadások, rossz szándék senki részéről. Egy Bethlen Gábor-szobor Gyulafehérváron méltó emléket állít a fejedelemnek, és előtérbe helyezi azt az időszakot, amikor a vezetése alatt Erdély az aranykorát élte. Erre pedig mind a magyaroknak, mind a románoknak emlékezniük kell” – mutatott rá.

Az EREK által közölt részletes program szerint az ünnepi események már csütörtökön elkezdődnek.  Nagyenyeden az Erdélyi Református Egyházkerület és a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti tanszékének közös szervezésében rendezik meg a VII. egyháztörténeti konferenciát, amely Az iskolák felettébb szükséges voltáról címet viseli. Szintén csütörtökön a Református iskolatörténeti mozaik címet viselő kiállítás megnyitóján vehetnek részt az érdeklődők Gyulafehérváron, a Római Katolikus Érseki Hivatal Egyházművészeti Múzeumában. Pénteken kiállítást nyitnak meg a gyulafehérvári Museikonban Régi tankönyvek a protestáns oktatás szolgálatában címmel, akárcsak a megyei múzeumban, ahol az Ideje az építésnek című tárlat tekinthető meg. Szintén pénteken tíz dél-erdélyi egyházközség felújított templomát áldja meg a tíz Kárpát-medencei református egyházkerület püspöke (Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Szászváros, Kéménd, Algyógy, Magyarigen és Boroskrakkó pedig közösen) – tájékoztatott az EREK.

(kronikaonline.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

Személyi kölcsönök egyszerű formaságokkal Jó reggelt kívánok ! Nehezedre esik a problémáid kezelése? Mondj nemet a problémákra...ez (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek